Tribunalul a suspendat lucrările la blocul lui Valeriu Stoica
Vecinii fostului ministru Valeriu Stoica au câştigat în instanţă o bătălie pe care o credeau dintru-nceput pierdută. Demnitarul PDL a fost obligat de Tribunalul Bucureşti să întrerupă lucrările la imobilul cu 4 etaje pe care îl construieşte în Cotroceni, după ce a constatat că autorizaţia de construire a fost prelungită ilegal de Primăria sectorului 5.
Decizia Tribunalului datează din 6 martie, însă constructorul imobilului nu a ţinut cont de ea. Mâine, în jurul orei 12.00, vecinii nemulţumiţi de construcţia care îi privează de lumină naturală vor merge pe şantier cu un executor judecătoresc pentru a prezenta, oficial, firmei constructoare o copie a rezoluţiei Tribunalului.
Zona în care a fost „plantat” blocul e una protejată. Aici sunt numai clădiri cu cel mult două etaje, iar vecinii lui Valeriu Stoica nu înţeleg cum de autorităţile au permis ridicarea unui imobil care nu se încadrează în parametrii urbanistici legali. „Toate clădirile din jur au cel mult două etaje. Nimănui nu i s-a dat voie să construiască mai înalt până acum. Nici nu vreau să mă gândesc ce o să facem când blocul va fi gata”, ne-a spus dezamăgit Florin Pârvu, un vecin al demnitarului PDL.
Valeriu Stoica nu e singurul beneficiar al construcţiei. În autorizaţie mai figurează numele Cristinei Salomie şi al controversatului om de afaceri Marius Locic. Cei trei asociaţi persoane fizice, plus încă două societăţi, au început să vândă apartamente în viitorul imobil încă din 2008, adică înainte de construire. Asociaţii obţin autorizaţie de construire de la Primăria sectorului 5 în octombrie 2009, însă pentru un imobil cu două etaje mai multe decât prevede PUZ-ul zonei.
Nu mai puţin de 12 persoane au semnat contracte de vânzare-cumpărare în avans, însă una din firmele beneficiare, SC Locic Imobiliare, a intrat în faliment. Lucrările au fost preluate de altă firmă, SC Tosun Group Construct SRL, printr-un contract de cesiune semnat în septembrie 2011. O lună mai târziu, primarul sectorului 5 semnează prelungirea autorizaţiei de construire, însă săvârşeşte o ilegalitate fiindcă acest lucru se putea face în termen de cel mult un an de la emiterea autorizaţiei.
Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” s-a implicat şi ea în acest scandal, solicitând Tribunalului Bucureşti, în decembrie 2011, suspendarea autorizaţiei de construire. Instanţa a dat curs acestei solicitări pe data de 6 martie 2012.
Contactat de Click!, Valeriu Stoica a declarat: „Este o clădire de apartamente ce se construieşte de o asociaţie de persoane fizice pe trei terenuri învecinate, din care unul este al meu. La final, ar trebui să primesc în schimbul terenului meu trei apartamente”.