Tulpina indiană face încă două victime în România. Persoanele care au murit nu erau vaccinate
E alertă medicală legată de varianta Delta (tulpina indiană)! Surse oficiale au declarat pentru Click! că două persoane din județul Bacău au murit, după ce s-au infectat cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2. În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta, în nouă judeţe din ţară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeş şi municipiul Bucureşti.
Conform surselor citate, este vorba despre o persoană de 35 de ani și una de 62 de ani, din județul Bacău. Cele două persoane decedate nu erau vaccinate și avea condiții medicale preexistente. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Piteşti, tot nevaccinată.
Varianta Delta, de două ori mai contagioasă decât varianta inițială
CNCAV a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare faţă de tulpina iniţială şi cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică. “Varianta Delta are potenţialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite ţări, fiind responsabilă de un număr mare de infecţii, predominant la persoanele nevaccinate. Vaccinurile actuale administrate în schemă completă îşi menţin eficienţa faţă de infecţia cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecţie de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecţie de 92%. Vacinarea cu schemă completă oferă protecţie faţă de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicaţii şi de deces”, a anunţat CNCAV.
57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta, în România
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea menţionează că în România au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta, în nouă judeţe din ţară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeş şi municipiul Bucureşti.“La o parte dintre infecţiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul naţional, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare”, a mai afirmat CNCAV. Sursa citată mai spune că atât într-o ţară cu acoperire vaccinală mai crescută (Marea Britanie), cât şi într-o ţară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă. Astfel, în Marea Britanie, varianta Delta a devenit dominantă rapid.
Cum ne protejează vaccinul
Două doze din vaccinurile anti-COVID-19 aprobate până în prezent în UE, precum şi doza unică în cazul vaccinului Johnson & Johnson, par să ofere protecţie împotriva variantei Delta (varianta indiană) foarte contagioase a coronavirusului SARS-CoV-2, a anunţat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP. „Date recente rezultate din probe concrete arată că două doze de vaccin protejează contra variantei Delta“, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare. „La ora actuală, pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta“, a adăugat el. Vaccinurile avizate până în prezent de EMA sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.
Cele 7 variante clasificate de OMS
Epsilon (Cal.20C), descoperită în California Zeta (B.1.1.28.2), descoperită în Brazilia Eta (B.1.525), depistată în Marea Britanie şi Nigeria Theta (B.1.1.28.3), depistată în Filipine şi Japonia Iota (B.1.526), descoperită în SUA Kappa (B.1.617.1), descoperită în India Lambda (C.37), descoperită în Peru
Citește și:
Tulpina Lambda. Totul despre cea mai nouă variantă de coronavirus
Tulpina Delta te poate „păcăli” că e doar o răceală: "Valul 4 se va vedea în spitale, în septembrie"