Turism de pandemie: românii bat mii de kilometri ca să se vaccineze

Ultima actualizare:

    Pentru că în oraşele mari locurile se epuizează rapid, oamenii «vânează» vaccinul prin alte localităţi
Pentru că în oraşele mari locurile se epuizează rapid, oamenii «vânează» vaccinul prin alte localităţi

De luni, de când s-a deschis etapa a treia a campaniei de vaccinare, a început o adevărată vânătoare de locuri pe platforma STS. Interesul mai mare este în oraşe, însă locurile nu sunt pe măsura cererii. Ca să nu aştepte prea mult, doritorii caută şi se programează în primul centru disponibil, indiferent la ce distanţă de casă e acesta. Astfel, oamenii ajung să bată mii de kilometri pentru serul salvator.

„Am găsit Moderna la Siret, Suceava! Trăiască turismul în pandemie! Mi-e să nu se facă ambuteiaje cu cei care răscolesc ţara după vaccin”, a anunţat marţi jurnalistul Emilian Isailă, cu buletin de Bucureşti.  În Capitală şi Ilfov nu a găsit nici un loc. Iniţial s-a programat în Pipirig, judeţul Neamţ, unde luni erau peste 1.000 de locuri disponibile cu AstraZeneca.

„În judeţele din Moldova erau câteva mii de sloturi disponibile, ceea ce arată că în această regiune oamenii nu sunt extrem de dornici să se imunizeze. În final, am schimbat programarea şi am ales ceva la distanţă chiar mai mare. Deşi am încredere în vaccinul produs de AstraZeneca, nu am reuşit să-i conving pe toţi membrii familiei, fapt care m-a determinat să aleg soluţia mai practică. Adică două călătorii la distanţă de casă, în loc de cel puţin patru. De la Bucureşti la Siret sunt 500 km. Dus-întors, pentru cele două doze, voi face 2.000 km. Prima doză va fi săptămâna viitoare”, a povestit jurnalistul de la spotmedia.ro.


    Emilian Isailă
Emilian Isailă

Nu este singurul. Un alt bucureştean s-a programat la vaccinare în comuna Vorona din Botoşani.  „Este prima dată când am auzit de această comună”, a declarat bărbatul, care a recunoscut că nu îl deranjează să străbată aproape 1.000 km dus-întors pentru a se imuniza.  Iar la respectivul centru din Vorona locurile s-au epuizat rapid. Cei mai mulţi au venit din alte oraşe, în special din Bucureşti. Asta în timp ce cadrele medicale din Botoşani nu s-au grăbit deloc să se vaccineze. Conform monitorulbt.ro, doar  32% dintre medicii spitalului judeţean Mavromati s-au imunizat, iar din personalul medical auxiliar doar 15%. 

Iar lista poate continua. Ivo Bobal, un tânăr din București, s-a vaccinat azi la Nădlac. „Am ajuns la Nădlac, m-am vaccinat cu Astra. Acum sper să devin invincibil, poate antiglonț”, a glumit Ivo.


    Ivo Bobal s-a programat la Nădlac. Acolo a prins cel mai repede loc, iar azi, 17 martie, a reușit să se vaccinezefoto: Facebook / Arhiva Personală
Ivo Bobal s-a programat la Nădlac. Acolo a prins cel mai repede loc, iar azi, 17 martie, a reușit să se vaccinezefoto: Facebook / Arhiva Personală

2.000 de bucureșteni s-au programat la Fetești

Duminică, înaintea debutului etapei a treia, circa 2.000 de bucureşteni, majoritatea studenţi, au ocupat aproape toate locurile disponibile dintr-un centru nou înfiinţat la Feteşti. Medicul coordonator al centrului este încântat de oaspeţi, însă unii localnici, în frunte cu primarul, nu prea. 

„A fost o breşă de câteva minute pe platformă. Posesorii unei aplicaţii au fost alertaţi că Feteştiul are 2.400 de locuri libere. Pot veni oameni de oriunde, nu contează. Un om vaccinat este un exemplu pentru ceilalţi din jur. Şi ai noştri de la Feteşti s-au vaccinat la Slobozia sau la Ţăndărei”, a declarat la Digi24 Amalia Elena Gheorghe, medicul coordonator al centrului.

Peste 47.000 de oameni s-au programat la vaccinare în prima zi a etapei a treia. Alți 353.000 s-au înscris pe listele de așteptare. Potrivit Comitetului Național de Vaccinare, în jurul prânzului s-au făcut și 3.657 de rezervări pe minut.

Valeriu Gheorghiţă: «Este o competiţie naturală»

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că fiecare român are dreptul să aleagă unde merge să se vaccineze.  Totuşi, este conştient de probleme: în mediul rural, oamenii nu ştiu sau nu pot să se programeze rapid, iar locurile din localitatea lor sunt ocupate de cei de la oraş, mai rapizi sau mai dornici să se imunizeze. 

„Sunt judeţe şi localităţi din mediul rural care se plâng că nu reuşesc să se programeze pentru că vin persoane din alte judeţe şi se programează. Deci, vedeţi, este o competiţie naturală în aceste centre. Noi nu am dorit să limităm posibilitatea de programare doar la judeţul din care provine persoana respectivă tocmai pentru a avea fiecare libertatea de a alege unde doreşte”, a declarat medicul, promiţând că vor fi deschise mai multe centre în aglomerările urbane.


    Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net