Turiștii au lăsat plajele lărgite din Mamaia pentru nisipul de la Năvodari

Ultima actualizare:

    Mamaia. Plajele lărgite au un aer trist. Șezlongurile au rămas departe de apă, iar turiștii nu se înghesuieFoto: Blitz
Mamaia. Plajele lărgite au un aer trist. Șezlongurile au rămas departe de apă, iar turiștii nu se înghesuieFoto: Blitz

Plaja lungă din Mamaia le dă multe bătăi de cap celor care au concesionat în zonă. Patronii ameninţă autorităţile că suspendă contractele şi pleacă, după ce turiştii au fugit la Năvodari. Investitorii cer să li se acorde permisiunea de a amenaja baruri intermediare, pentru ca angajaţii şi clienţii să nu se plimbe toată ziua, dar şi şezlonguri puse mai aproape de mare.

Plaja lărgită de la Mamaia a creat dispute aprige. Pe de o parte, nemulţumiţi sunt turiştii, iar pe de alta – proprietarii de terase şi cei care au concesionat terenul. 

Patronii cer Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) suspendarea contractelor pentru plaja pe care au închiriat-o, timp de un an, în cazul în care nu li se permite amenjarea unor baruri intermediare, dar şi aşezarea şezlongurilor mai aproape de mare. Acum, şezlongurile sunt situate în prima parte a plajei. Anul trecut, poziţionarea respectivă însemna lângă valuri, acum, după extinderea plajelor, şezlongurile sunt la 400 de metri distanţă de apă. 

«S-au plâns că apa e prea adâncă»

Noile sectoare de plajă prezintă o serie de dezavantaje. ”Turiştii s-au plâns că apa e prea adâncă, că şezlongurile sunt prea departe de mal şi că nisipul adus pe plajă nu mai este fin. Mulţi preferă să meargă la plajă în Năvodari”, spune Ştefan, unul dintre patroni, care a cerut o întâlnire atât cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, cât şi cu prefectul Constanţei, Silviu Coşa. 

Nemulţumirea lui Ştefan e justificată, întrucât plajele din Năvodari sunt pline de turişti, în timp ce la Mamaia abia zăreşti câţiva. Cei care au ales totuşi Mamaia nu stau pe şezlonguri, ci îşi aşază prosopul lângă mare. 


    Năvodari. Oamenii au migrat sub umbrelele din această zonă a litoralului, unde nisipul e mai finFoto: Blitz
Năvodari. Oamenii au migrat sub umbrelele din această zonă a litoralului, unde nisipul e mai finFoto: Blitz

«Acest pământ nou n-are act de proprietate»

Reprezentanţii ABADL susţin că nu-i pot ajuta cu nimic pe concesionari în această vară, fiindcă noile sectoare de plajă nu pot fi închiriate deocamdată. Aceste noi suprafeţe trebuie să fie încadastrate, operaţiune care nu a demarat, întrucât autorităţile nu s-au lămurit cum trebuie să procedeze. 

”Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfăşoară aceste acţiuni ale statului, relaţia noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poţi să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Şi lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu nişte studii. Este o noutate pentru noi”, a explicat, la Digi24, Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu. 


    Mamaia. Teren viran? Nu, plajă extinsăFoto: Blitz
Mamaia. Teren viran? Nu, plajă extinsăFoto: Blitz

«Am descoperit Constanţa şi ne place foarte mult»

Este vremea vacanţei, astfel că Marea Neagră rămâne un magnet. Unii turişti au ales să se relaxeze nu într-o staţiune, ci în oraş: la Constanţa. De ce optează pentru această variantă, ne spune una dintre famiile sosite în concediu.  

”Nimic nu se compară cu oraşul aflat la ţărmul Mării Negre”, este de părere Ancuţa, din Bacău, sosită la Constanţa cu soţul şi cu cei doi copii, Alexandra, de 3 ani, şi Daria, de 11 ani. De anul trecut au descoperit vacanţa la oraş şi nu vor să mai renunţe la ea pentru nimic în lume. Preţurile sunt mai accesibile şi există diverse modalităţi de petrecere a timpului liber. ”Dacă plouă, ce facem cu copiii? Aşa, avem posibilitatea de a merge la mall, la delfinariu, la un cinematograf, la teatru. Acum intenţionam să mergem la Zoo. Oricum, pe lângă plajă, avem diverse activităţi. Constanţa este un oraş mare şi frumos. Înainte mergeam în staţiuni, ultima dată am petrecut vacanţa în Saturn. Anul trecut am descoperit Constanţa şi ne place tare mult”, povesteşte femeia. Soţul ei apreciază plajele mari, curate şi amenajate. În plus, nisipul este fin. Turiştii au la dispoziţie numeroase localuri cu preparate proaspete, la preţuri acceptabile. 

”Şi cazarea este mai ieftină. La hotelul de 4 stele unde stăm plătim puţin peste 200 de lei pe noapte. Cu tot cu mâncare şi distracţie, o zi la mare, pentru toţi cei patru membri ai familiei, ne duce undeva la 500 de lei. Ceea ce înseamnă că pentru cinci zile plătim 2.500 de lei. Recomandăm vacanţa de la oraş”, încheie Andrei.


    Ancuţa şi cele două fetiţe, încântate de plaja din ConstanţaFoto: Andreea Dancu
Ancuţa şi cele două fetiţe, încântate de plaja din ConstanţaFoto: Andreea Dancu

Click! spuneConstanţa are o plajă proprie în lungime de 6 kilometri. Una dintre atracţii este Portul Turistic, aflat în apropiere de Plaja Modern, unde acostează iahturile. În zonă sunt deschise terase cochete.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
noroc in afaceri jpg
salata somon jpg
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
bautura alcoolica care face minuni pentru creier jpg
intersectie jpg
legume jpg
Nicolae Ceausescu pe litoral  jpg
drumuri de parcurs iarna jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net