Turiștii care au fost salvați cu o frânghie. Au fost blocați timp de câteva ore într-o telecabină la Bâlea Lac

Telecabina care ducea mai mulți turiști la Bâlea Lac a rămas blocată în dreptul unui pilon, la 1.600 de metri. Printre turiști se afla și un copil de patru ani. Toate persoanele blocate au fost coborâte cu ajutorul unui cablu și au revenit, pe jos, la Bâlea Cascadă.

Telecabină blocată în Bâlea Lac Foto: Facebook
Telecabină blocată în Bâlea Lac Foto: Facebook

Turiștii au fost salvați cu frânghia 

Incidentul a avut loc în munții Făgăraș, miercuri, 6 martie, în jurul prânzului, la Bâlea Lac. În cabina care s-a blocat se aflau doi părinți, un copil de 4 ani, două turiste străine, un bărbat care lucrează la Bâlea Lac și operatorul. Instalația a fost oprită de senzorii care depistează tensiuni mari în cablu, forțe de frecare neobișnuite sau role blocate. Nu se știe deocamdată care dintre acestea a fost problema. Personalul a fost nevoit să-i coboare pe turiști prin trapa aflată în podeaua cabinei, cu ajutorul unui scripete.

Salvamontiștii i-au așteptat pe turiști la sol. După ce și-au revenit din sperietură, oamenii au fost conduși de salvatori către stația de îmbarcare. Sunt în siguranță acum. În paralel, și operatorul aflat în cabina care cobora, oprită și ea, s-a salvat cu ajutorul corzilor de alpinism.

Ce au declarat turiștii: „Am crezut că vom muri"

„Ne-am speriat la început. Nu știam ce se întâmplă și am crezut că vom muri. Dar după ce am văzut că domnul care ne însoțea în telecabină nu era panicat, am uitat și noi de panică. Am așteptat să fim salvați", a declarat un turist francez, scrie stirileprotv.ro„Fetița a fost în mare parte OK. I-am dat desene, adică am ținut-o ocupată”, a mai spus un alt turist. 

Telefericul de la Bâlea este singurul mijloc de transport cu care poți ajunge iarna pe creasta Făgărașului. Are aproape 50 de ani, a fost inaugurat în 1976 și de atunci a funcționat continuu, cu mici pauze pentru întreținere.

Turiști blocați într-un telescaun 

Peste 20 de turiști au rămas blocați, în ianuarie 2024, în telescaunul de pe pârtia de schi Prislop din Borșa, județul Maramureș, după o întrerupere a curentului electric. Pentru salvarea lor, autoritățile activaseră planul roșu de intervenție. 

Turiștii au rămas blocați în telescaun aproximativ 90 de minute. Salvamontiștii borșeni au aruncat oamenilor rămași în telescaune pături termice, folii, haine și sticle cu ceai cald. O fetiță de 8 ani a suferit degerături la un deget și a primit îngrijiri medicale la fața locului. Părinții au refuzat să fie dusă la spital. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net