Turiştii care s-au plimbat cu trenuleţul Sinaia Expres au fost asistaţi de pe margine de doi pui de urs
Urşii au devenit o prezenţă obişnuită nu doar pe pârtiile sau pe traseele montane de pe Valea Prahovei, ci şi pe străzile staţiunilor Buşteni, Sinaia sau Azuga. Măsurile autorităţilor se dovedesc ineficiente, iar pericolul este mare. Oamenii sunt îndemnaţi să sune la 112, pentru intervenţia jandarmilor şi a personalului specializat.
De necrezut! În weekend, doi pui de urs au coborât până aproape de centrul staţiunii Sinaia, pe drumul principal, şi au ieşit în întâmpinarea trenuleţului Sinaia Express, care transportă turiştii într-un tur al staţiunii. Pe de altă parte, salvamontiştii şi monitorii de schi care stau zi - lumină pe pârtiile din staţiuni spun că niciodată n-au văzut atât de mulţi urşi în apropierea zonelor turistice. Jandarmeria Prahova a anunţat în ianuarie că au fost solicitaţi să intervină şi de 11 ori într-un weekend, pentru a înlătura de pe pârtie sau din cartiere urşii gunoieri. S-au pomenit cu fiara în stupină Invazia fiarelor trebuie luată în serios, avertizează profesorii Facultăţii de Silvicultură din Braşov. Din cauza schimbărilor climatice, dar şi a intruziunii excesive a omului pe fondul cinegetic, animalele şi-au modificat comportamentul şi nu mai hibernează. Profesorul Ovidiu Ionescu arată că, în ultimii cinci ani, urşii s-au înmulţit foarte mult. În 2016, exista un efectiv de 7.000 de exemplare, dar de atunci nu s-a mai făcut un recensământ la urşi. „În prezent, probabil că populaţia de urşi s-a dublat”, explică Ionescu pentru adevarul.ro. În 2019, doar din Sinaia au fost relocaţi 24 de urşi care coborâseră în staţiune, dar mutarea dintr-o pădure în alta nu înseamnă că problema a fost rezolvată. O dovadă în acest sens stă păţania localnicilor din comuna Finiş (Bihor), care s-au pomenit, luna trecută, cu ursul în stupină, deşi niciodată nu s-au confruntat cu un astfel de necaz. Oamenii au anunţat autorităţile şi au aflat că e vorba despre un urs celebru în Predeal pentru că alerga turiştii pe pârtie. Animalul fusese relocat la începutul anului 2021 pe un fond cinegetic din Bihor. Obişnuit cu comunităţile de oameni, ursul a făcut ceea ce ştia el mai bine: să fure mâncare din gospodărie. Containerele speciale sunt ineficiente
Pe Valea Prahovei, aproape că nu există noapte fără ca animalele să-şi facă apariţia în zonele ghenelor de gunoi. Autorităţile au promis de-a lungul anilor că vor face tot posibilul să îngroape pubelele, tocmai pentru a nu mai reprezenta o tentaţie pentru urşi. Până în prezent, acest proiect a rămas nefinalizat, dar s-a găsit o soluţie „inovativă“. Astfel, în Buşteni au apărut recent containere „special concepute“ ca să ţină urşii departe. Sistemele inovative sunt în realitate nişte cadre metalice umplute cu scânduri din brad, care ascund pubele clasice de gunoi. Capacul e prevăzut cu un zăvor, dar pe care nimeni nu se mai chinuie să-l folosească. Aceste containere stau aproape în permanenţă cu capacul ridicat. Localnicii ştiu că nimic nu poate sta în calea unui urs, cu atât mai puţin un capac din scânduri fragile din brad. Urşii sunt atât de abili, încât au reuşit să răstoarne pubela metalică de câteva zeci de kilograme, au îndepărtat capacul greu cu agilitate aproape şi au ajuns la pungile cu alimente în doar câteva minute.