Uite câte hectare de pădure mai sunt în România! Directorul Romsilva recunoaște că sunt tăieri ilegale
Imaginile cu pădurile defrișate au ajuns să fie la ordinea zilei. Dacă în trecut, 79% din suprafața țării era împădurită, la ora actuală procentul este de doar 27. Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva, a recunoscut că tăierile ilegale reprezintă un feneomen, iar statul mai are în proprietate 3,13 milioane hectare fond forestier.
Regia Națională a Pădurilor-Romsilva administrează aproximativ 3,13 milioane hectare fond forestier proprietatea publică a statului (48% din fondul forestier național) și asigură servicii silvice pentru alte 1,12 milioane hectare aflate în proprietate privată.
Potrivit directorului general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, în acest an a fost plantați 31 de milioane de puieți, în primăvară și în toamnă, fiind astfel regenerate 13.631 hectare de pădure.
Romsilva: ”30.000 de metri cubi, tăiați ilegal”
”Romsilva a investit în 2019 circa 130 de milioane de lei pentru regenerare, iar în ultimii cinci ani au fost plantați 170,59 milioane de puieți. Este adevărat că sunt încă tăieri ilegale în România, mai ales în comunități neintegrate, pentru lemn de foc. Anul acesta, 30.000 de metri cubi au fost tăiați fără autorizație. În 2018, cifra era de 47.000 de metri cubi”, a precizat Mihăilescu.
Numărul a scăzut datorită intesificării acțiunilor de control și a preluării în pază a peste 120.000 de hectare de pădure care nu aveau asigurat acest serviciu. Astfel, în ultima lună, pădurarii, alături de polițiști și jandarmi, au mers în 7.070 de controale, în urma cărora au fost date 402 amenzi, în valore de 625.905 lei, și s-au deschis 43 de dosare penale.Totodată, au fost confiscați 515 brazi pentru Crăciun, tăiați ilegal.
Pădurarii Romsilva, înarmați în controale
”În urma intensificării controalelor și a preluării în pază a pădurilor private au avut loc 21 de cazuri de agresiune asupra pădurarilor și au fost înregistrate două decese, la Ocoalele Silvice Pașcani și Strâmbu Băiuț. De aceea, pădurarii vor fi dotați cu arme, vor începe pregătirea în poligoane, vor fi testați psihologic, iar din primăvară vor ieși pe teren înarmați”, a anunțat șeful Romsilva.
În ceea ce privește lemnul de foc, autoritățile au vândut către populație 1,5 milioane de metri cubi, la un preț mediu de 180 de lei/mc, fără TVA.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/padurar-gasit-impuscat-intr-o-rapa
https://www.click.ro/news/national/foto-padurar-snopit-bataie-de-hotii-de-lemne
https://www.click.ro/news/national/cel-mai-bun-padurar-roman-vine-din-harghita