Uite ce ne aduce anul 2013

Ultima actualizare:

    Se  aşteaptă creşteri  timide ale veniturilor
Se aşteaptă creşteri timide ale veniturilor

Un an pleacă, altul vine. Cu toţii trăim cu speranţa că ne va fi mai bine, că vom reuşi să îndreptăm câte ceva din greşelile făcute, că vom avea mai mulţi bani şi că ne vom permite mai multe "răsfăţuri". Ce ne aşteaptă însă din punct de vedere economic, social şi politic? Iată care sunt previziunile pentru 2013.

ECONOMIE. Se aşteaptă creşteri timide ale veniturilor

Prognozele oficiale arată că PIB-ul va creşte cu 2%, până la aproape 649 de miliarde de lei, cursul de schimb va fi ca acum -în jur de 4,5 lei/euro, scumpirile se vor tempera în a doua parte a anului, iar salariul mediu net pe economie va creşte cu 6%, adică va depăşi pragul de 1.600 de lei (acum este de 1.552 de lei).

Astfel că şi consumul va creşte cu aproape 2%, estimează Comisia Naţională de Prognoză. De cealaltă parte însă, oamenii de afaceri se aşteaptă la creşteri mai timide ale veniturilor, o posibilă depreciere a cursului dacă în mediul politic nu vom avea stabilitate şi scumpiri destul de consistente în prima parte a anului. George Pădure, director general al companiei imobiliare Metropolis, spune că este posibil să se îndeplinească prognozele oficiale arătate mai sus, dar „nu trebuie să uităm de constrângerile impuse de plata datoriilor angajate de guvernările anterioare". Relaxarea fiscală şi însănătoşirea climatului polico-social „ar putea aduce o creştere a PIB chiar şi de peste 2%", a spus George Pădure pentru « Adevărul ».

POLITICĂ. «Opoziţia nu va conta decât prin declaraţii»

Sociologul Alfred Bulai este de părere că cel puţin prima jumătate a anului viitor va fi liniştită, lipsită de evenimente politice spectaculoase. Situaţia ar putea să se schimbe doar dacă noul Guvern ar fi obligat să adopte nişte măsuri extrem de dure, asemănătoare celor de austeritate adoptate de Executiv în 2010, însă e greu de crezut că există o astfel de posibilitate.

În opinia sociologului, „România nu se simte bine şi nici Europa nu se simte bine". Bulai a explicat, pentru „Adevărul", că, pentru cea mai mare perioadă din anul viitor, Opoziţia nu va conta decât prin declaraţii, având în vedere că e greu să critici un Guvern care se bucură de încrederea a mai bine de jumătate dintre români. De fapt, spune el, partidele politice care nu fac parte din arcul guvernamental aşteaptă măsurile nepopulare pe care va fi forţat Executivul să le adopte.

PREŞEDINTE. Băsescu se va limita să taxeze greşelile Guvernului

Şi pentru preşedintele Traian Băsescu anul viitor va fi unul „relativ" liniştit. Va puncta critic greşelile Executivului, însă nimic mai mult. Situaţia este pentru şeful statului ideală, consideră sociologul: „Traian Băsescu aşa s-a remarcat ca politician. Prin criticile sale acide. Să ne gândim cum făcea când era Tăriceanu premier şi, totuşi, cu Tăriceanu fusese chiar el de acord. Acum, cu atât mai mult, nu va ezita să se raporteze critic faţă de Guvernul Ponta".

METEO. Va fi unul dintre cei mai călduroşi ani

Climatologii sunt cu ochii pe curentul El Nino, din Oceanul Atlantic, care temperează valurile de frig ce vin de la Polul Nord. Acum "nu mişcă", dar dacă intră în activitate în sezonul cald, frecvenţa uraganelor de pe coasta Americii ar putea fi mai puţine. Faza pozitivă a acestui fenomen ar însemna temperaturi mai ridicate pe suprafeţe extinse, explică specialiştii.

"Dezvoltarea fazei pozitive a ENSO (n.r. El Nino/Oscilaţia Sudică) în a doua parte a anului 2013 ar putea contribui la propulsarea acestuia în topul celor mai călduroşi ani din punct de vedere al temperaturii medii globale. În privinta României, se poate spune că influenţa fenomenului ENSO este indirectă. În funcţie de precipitaţiile din iarna 2012-2013, rezerva de umiditate din sol la începutul verii 2013, dacă este consistentă, poate reduce probabilitatea de producere a secetei intense şi valurilor de căldură puternice şi persistente. Cel puţin în prima parte a iernii 2012-2013, am fost sub influenţa unor astfel de condiţii, estimările sugerând precipitaţii normale, în unele regiuni chiar mai abundente decât norma climatologică, pentru următoarele luni de iarnă. Estimările cu perioade de anticipaţie mai mari de 2 săptămâni sunt incerte", a explicat Roxana Bojariu, climatolog ANM.

simeon stalpnicul png

«De la 2013 îmi doresc o ţară mai bună»

Matei Ştefan (51 de ani): „Ca un om normal ce sunt, mă aştept să vină un an mai bun. Dar la ce se întâmplă în politică, pe sistemul „pleacă ai noştri, vin ai noştri", nu prea cred că or să se schimbe lucrurile în bine"

Marius Vâlcu (24 de ani): „De la 2013 cer o ţară mai bună. M-am săturat să fim bătăi de joc în proria noaatră ţară. Dacă nu se poate, măcar sănătate să-mi aducă noul an.  Restul, le-om duce cum putem"

Teodor Ionescu (88 de ani): „De noul an, le doresc românilor de pretutindeni sănătate, libertate şi viaţă lungă. Politicienilor noştri le recomand să nu se îndepărteze de la valorile democratice şi să guverneze civilizat"

Dumitru Roth (44 de ani): „Eu mi-aş dori de la 2013 prosperitate. Dar cum să avem prosperitate într-o ţară coruptă ca a noastră. Măcar să  avem locuri de muncă şi salarii să ne întreţinem familiile"

Viorica Gheorghe (30 de ani): „2013 nu va fi cu nimic diferit de 2012. Va fi la fel de greu. Să fim noi sănătoşi, că românii s-au descurcat în orice situaţie. Să sperăm că se va schimba şi clasa politică, în bine!"

Legi- Furnizorii de carburanţi vor fi obligaţi să afişeze la pompă, de la 1 ianuarie, anumite  informaţii privind conţinutul de biocarburanţi şi tipul acestora. De asemenea, sunt obligaţi să avertizeze consumatorii dacă se folosesc aditivi periculoşi pentru motoare cum sunt cei cu mangan.Amenzi de la 100, la 500 de lei pentru fumătorii care aprind ţigări în parcuri cu locuri de distracţie pentru copii. Sancţiuni până la 5.000 de lei Pentru proprietarii de localuri care permit accesul minorilor în sălile unde se fumează.Codul rutier se schimbă: este obligatoriu permis pentru deţinătorii de mopede; şoferii care contestă în Instanţă amenzile pot face recurs dacă nu sunt mulţumiţi de sentinţe. Nu se va putea circula decât 90 de zile cu maşini înmatriculate în alte ţări. 7.000 lei amenda pentru circulaţia pe contrasens sau se depăşeşte viteza maximă cu peste 60 km/h.

Scumpiri- Se vor majora accizele şi preţurile: la energie electrică (10%, de la 1 ianuarie), gaze naturale (5% pentru populaţie, din martie sau iulie), carburanţii. În mod automat, se vor produce scumpiri în lanţ, la toate produsele, atât alimentare cât şi nealimentare, de larg consum.

Promisiunile guvernanţilor

 Nu se taie din salarii sau din pensii, în 2013, a spus şeful Guvernului. „Nu vom putea să dăm înapoi tichetele de masă, al 13-lea salariu, de aceea nici nu le-am promis", a spus Victor Ponta.

 „Tăiem sporurile în companiile de stat". Miniştrii au primit liber la concedieri. Premierul Ponta a anunţat că nu se vor mai face angajări pe posturile de la buget (cu excepţia cadrelor medicale), nu se vor mai da sporuri în companiile de stat, iar cele care au fost valabile în 2012 vor fi tăiate. „Când ai salariu 80 de milioane, nu mai trebuie să îţi dau bani şi de hrană, de echipament", a spus premierul, referindu-se la angajaţii din Ministerul de Interne. 

 Diferenţa dintre venitul cel mai mic şi cel mai mare va fi redusă, în sistemul public."Dacă vrei să câştigi zeci de mii de euro, te duci în zona privată, nu stai la Ministerul de Interne", a spus premierul Ponta.

 Pensiile se majorează cu 4%. Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, a declarat că pensiile se vor majora cu rata inflaţiei, adică 4%, din luna ianuarie, aşa cum prevede legea. Totuşi, a precizat că, dacă bugetul va fi aprobat abia la începutul anului, s-ar putea ca banii în plus să ajungă la pensionari în februarie, retroactiv. Demnitarul a anunţat că are o propunere pentru înfiinţarea unei pensii ocupaţionale, adică în profesiile unde sunt sufiectente persoane ca să formeze un sistem special de pensii. A explicat că militarii, avocaţii, agricultorii şi magistraţii ar putea cotiza lunar, de pildă, cu 10 lei, iar statul ar suplimenta cu alţi 10 -20 lei, pentru contribuţie mai mare la pensie.

 TVA de 19%, în următorii 4 ani, adică o reducere de 5%. La producătorii agricoli, reducerea va fi de 15%, adică numai 9 procente.

 Impozite pe venit diferenţiate. Vor fi trei cote pe grile de venit, de 8%, 12% şi 16%.

 Reducerea contribuţiei pentru asigurări de sănătate (CAS) cu 5% pentru angajatori, adică de la 20,8%, la 15,8%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net