Uite ce poţi face cu mâncarea rămasă de la masa de Paşte!
Salate din ouă
Dacă ţi-au rămas multe ouă vopsite şi ţi-e teamă să nu se strice, transformă-le în alte mâncăruri. Una dintre cele mai gustoase idei este salata din ouă, pe care o poţi prepara în mai multe feluri.
O variantă de salată de ouă este cea care combină minim trei ouă fierte tari, trei sferturi de linguriţă de muştar, trei sferturi de lingură de smântână, câteva fire de ceapă verde, un castravete murat sau o felie de gogoşar murat, câteva feliuţe de caşcaval sau brânză sărată şi roşii sau ardei gras pentru ornat.
Taie ouăle mărunt sau dă-le pe răzătoare, taie mărunt brânza sărată şi castravetele murat, iar alături toacă şi ceapa verde. Amestecă ouăle cu smântână şi muştar, adaugă brânza mărunţită şi ceapa verde.
Combină-le bine şi adaugă şi restul de ingrediente, exceptând legumele pentru ornat. Poţi adăuga, dacă vrei şi o linguriţă de maioneză. Pune sare şi piper după gust, apoi aşază-le într-un castron. Conţinutul este apoi răsturnat pe un platou, iar deasupra se pun legumele tăiate.
O altă salată de ouă poate fi pregătită din 6 ouă fierte tari, un sfert de cană de maioneză, un sfert de cană de smântână dietetică, un varf de linguriţă de paprica, 1 lingură de muştar, o lingură de hrean la oţet, o lingură de ceapă roşie tocată, două linguri de şuncă tăiată cubuleţe, sare şi piper după gust. Amestecă ingredientele şi dă bolul în care se află la rece până când le vei mânca.
De asemenea, mai poţi încerca şi varianta unei salate Nicoise, iar dacă îţi plac ouăle umplute, poţi pregăti şi nişte ouă umplute cu resturi de la masa de Paşte.
Mix special cu ce ţi-a mai rămas prin frigider
Dacă ai mai găsit prin frigider carne de miel, şuncă sau jambon, piure de cartofi sau de legume, smântână şi brânză poţi pregăti un mix special.
Taie întâi feliuţe carnea şi brânza. Apoi, într-o tavă unsă cu ulei sau unt, aşază pe rând feliile de carne, iar deasupra toarnă puţin sos de friptură. Într-un bol amestecă piureul de cartofi sau de legume cu smântâna şi brânza, astfel încât să îţi rezulte o compoziţie subţire, însă nu foarte subţire.
Dacă vrei, pune în acest amestec şi ceapă, ardei sau usturoi tăiate mărunt. Toarnă această compoziţie în tavă, peste carne iar deasupra rade nişte brânză.
Dă tava la cuptorul preîncălzit şi las-o să se coacă pentru 30-45 de minute. Rezultatul obţinut se serveşte cald, alături de legume crude sau fierte ori împreună cu o salată.
Salată de miel
În cazul în care după zilele de Paşti ţi-a mai rămas nişte carne de miel, o poţi folosi pentru a pregăti o salată delicioasă cu lăptucă sau salată şi brânză feta. Vei avea nevoie de 500 de grame de carne de miel fără os, cinci căni cu lăptucă tăiată mărunt, o cană de năut, o jumătate de cană de ceapă roşie feliată, o jumătate de cană de dressing Caesar, o jumătate de cană de brânză feta mărunţită.
Pune carnea de miel la cuptor, într-o tavă largă, la o temperatură de 65 de grade Celsius, pentru 8-10 minute. Lasă apoi carnea să se răcească şi mărunţeşte-o. Taie şi lăptuca şi ceapa roşie. Amestecă ingredientele, în afară de brânza feta, prepară un dressing pe care îl vei turna peste ingrediente. Deasupra pune brânza feta.
«Ouăle conţin Omega 3»Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, ne spune care este valoarea nutritivă a ouălor.
„Omul poate consuma ouă provenite de la specii de păsări domestice sau sălbatice: găină, curcă, raţă, gâscă, bibilică, prepeliţă, struţ. Oul are o valoare nutriţională excepţională prin calitatea proteinei din albuş considerată ca etalon pentru aprecierea valorii biologice a celorlalte proteine animale sau vegetale. Gălbenuşul de ou este o sursă preţioasă de nutrienţi esenţiali, inclusiv grăsimi sănătoase, cum ar fi acidul gras esenţial Omega 3".