Uite cum să-ţi îngrijeşti corect încălţările în sezonul rece!

Ultima actualizare:
Acum poţi profita de reduceri
Acum poţi profita de reduceri

Sarea, nisipul şi soluţiile antiîngheţ care au fost aruncate pe străzi pentru îndepărtarea poleiului îţi strică aproape în fiecare an încălţămintea. Materialul din care este fabricată, fie că este vorba despre piele naturală, piele întoarsă sau textil, se va deteriora dacă nu ştii cum să-l protejezi. Iată ce trebuie să faci pentru a nu-ţi cumpăra alte cizme la anul.

Cizmele, ghetele şi bocancii de iarnă se curăţă şi se întreţin în funcţie de materialul din care sunt confecţionate.

Foloseşte o gumă de şters pentru pielea întoarsă

Dacă te prind ploaia sau ninsoarea încălţat cu cizme din piele întoarsă, acestea trebuie curăţate cât mai repede. Dacă nu, mizeria va pătrunde în material, iar acesta, indiferent cât de bine va fi curăţat după, va rămâne pătat.

Încălţămintea din piele întoarsă se şterge de noroi dar numai după ce acesta s-a uscat. Dacă nu, vei întinde murdăria pe o suprafaţă şi mai mare a materialului.

Straturile groase de mizerie se îndepărtează cu o perie mai aspră, iar pata rămasă se freacă uşor cu o gumă de şters.

Spală materialul textil la maşina de spălat

Cizmele din material textil pot fi spălate la maşina de spălat, la un program scurt şi la o temperatură scăzută. Nu adăuga detergent! După încheierea ciclului de spălare, pune în funcţiune centrifuga.

Astfel, încălţămintea va fi scursă foarte bine de apă şi se va putea usca mult mai uşor. Apoi, cizmele ude se scot din cuvă şi se lasă la uscat sub calorifer cel puţin o zi.

Nu spăla pielea sub jet de apă

Cizmele din piele naturală se curăţă de noroi cu o cârpă moale, curată şi umedă. Nu le băga sub jetul de apă pentru că rişti să deteriorezi materialul.

Continuă aceeaşi operaţiune schimbând apoi cârpa cu alta uscată. Usucă încălţămintea, apoi dă-i luciu folosind o cremă de pantofi, lapte demachiant sau lapte de corp.

Cum se şterg urmele albe lăsate de zăpadă?

Dungile albe lăsate de umezeală, de sare dar şi de soluţiile antiîngheţ care sunt împrăştiate pe străzi şi trotuare pot afecta iremediabil încălţămintea. Dacă ţi-ai pătat cizmele, acestea trebuie foarte repede curăţate.

Foloseşte o cârpă curată, din bumbac şi o soluţie formată din oţet alb şi apă călduţă. După ce ai îndepărtat stratul de noroi sau praf, freacă uşor cu oţet zona afectată, iar apoi usucă cizmele cât mai bine. Atenţie! Nu pune încălţămintea la uscat pe calorifer, deasupra aragazului sau în apropierea altor surse de căldură!

Nisipul aruncat pe străzi zgârie pielea

Odată cu venirea zăpezii şi a poleiului, firmele de salubrizare sau angajaţii Administraţiilor Domeniului Public au aruncat pe stradă cu sare, nisip şi alte soluţii împotriva îngheţului. Dacă treci printr-o zonă unde s-a aruncat nisip, este posibil ca cizmele tale să se zgârie la bot şi în zona de deasupra tălpii.

Mergi prin zăpadă? Îţi vei deforma cizmele!

Dacă mergi prin zăpadă înal­tă, prin nămeţi, cizmele tale se vor deforma în timp. Din cauza faptului că nu îţi menţii echilibrul corect, încălţămintea ar putea să-şi piardă forma, tocul să se deplaseze într-o parte, în faţă sau în spate, botul să se ridice, iar cizmele să facă „burtă".

Învaţă să-ţi speli UGG-urile!

UGG-urile se murdăresc foarte repede, mai ales dacă au culori deschise. Ce-i de făcut? Sub nici o formă nu încerca să cureţi petele proaspete de noroi cu o cârpă umedă! Nu vei face decât să întinzi şi mai mult murdăria. Aşteaptă ca mizeria să se usuce, iar apoi curăţ-o cu o perie.

După ce ai îndepărtat noroiul şi praful, poţi şterge UGG-urile cu o cârpă curată, umedă. Vei vedea că orice urmă de pată se va duce.

Pentru îndepărtarea în profunzime a prafului, aspiră cizmele folosind peria de praf a aspiratorului.

O altă metodă de curăţare a UGG-urilor e să le bagi în maşina de spălat, la un program scurt şi la o temperatură scăzută. Nu pune detergent!

Acum poţi profita de reduceri


    Acum poţi profita de reduceri
Acum poţi profita de reduceri

Cum se întreţine încălţămintea pe termen lung

Pentru a preveni deformarea încălţămintei, atunci când nu este purtată păstreaz-o pe calapoade (piese din lemn sau plastic dur care au forma piciorului). Pentru cizme există calapoade speciale, înalte. Dacă nu ai calapod, poţi păstra încălţămintea în cutii.

Încălţămintea din lac, din piele vopsită în culori metalice, cu aplicaţii din paiete sau mărgele se curăţă cu ajutorul unei cârpe moi. Aceste materiale trebuie ferite de contactul direct cu solvenţi organici precum alcoolul sau acetona.

Pentru ca cizmele tale să treacă cu bine peste iarnă, dă o fugă la cizmar şi roagă-l să-ţi pună pe talpă şi flecuri o fâşie subţire de cauciuc.

Te învăţăm să-ţi depozitezi pantofii

Pentru ca încălţămintea să nu se deformeze şi să-şi păstreze aspectul pentru mai mult timp este indicat s-o depozitezi corespunzător.

Dacă locuieşti într-o casă mică şi nu ai posibilitatea să-ţi amenajezi un spaţiu suficient de mare pentru pantofi, nu dispera, există numeroase soluţii. Iată câteva dintre ele.

Aşază încălţămintea în cutii pe care să le adăposteşti la baza dulapului. Este indicat să notezi cu un marker detalii despre încălţămintea respectivă de tipul „sandale negre" sau să le fotografiezi şi să lipeşti fotografia de partea laterală a cutiei pentru a le găsi mai uşor.

Foloseşte suporturi tip buzunare din materiale textile pe care să le atârni de-a lungul uşii de la dormitor sau în partea interioară a uşii de la debara, ca să nu fie la vedere. Aşază în ele încălţămintea mai uşoară, de vară.

Pentru a depozita pantofii care nu mai sunt de sezon aşază-i în saci speciali pentru încălţăminte. Aceştia sunt compartimentaţi astfel încât într-un sac pot fi depozitaţi 4-5 perechi de pantofi. Sacii sunt foarte utili şi pentru călătorii.

Etajerele pentru încălţăminte sunt ideale pentru spaţiile înguste deoarece ocupă puţin loc. Este recomandat să aşezi totuşi etajera într-un spaţiu care nu se află la vedere precum o debara sau o cămară.

Pentru ca forma cizmelor să nu se schimbe este bine să foloseşti un suport special pentru acest tip de încălţăminte. Desigur, având suportul respectiv, cizmele vor ocupa mai mult loc, însă le poţi depozita în cutii.

O altă soluţie pentru depozitarea cizmelor sunt coşurile din paie sau bambus ce au capac. Având un aspect deosebit, coşurile pot fi lăsate la vedere, reprezentând chiar un punct central al holului.

În cazul în care nu ai un dulap special pentru încălţăminte, poţi să foloseşti orice tip de dulap care are rafturi. La nevoie, îi poţi adăuga rafturi suplimentare.

Citeşte şi:

5 trucuri ca să nu aluneci pe gheaţă

Uite cum ar trebui să cureţi hota după sărbători

Te învăţăm cum să-ţi alegi cuptorul potrivit

Uite ce nu trebuie să-ţi lipsească din maşină3 sfaturi ca să ai casa lună după petrecere

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net