Uite cum se înalță Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Locurile din Hotelul de Gheață au fost ocupate în totalitate, încă din vară, când nici nu căzuse prima zăpadă. Construcția a început, iar Click! vă prezintă cum se muncește la al 12-lea hotel de gheață.

Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac este vizitat anual de aproape 8.000 de turişti. Este realizat de o echipă de muncitori din Mureş. Ridicarea construcţiei durează mai puţin de o lună, condiţiile de lucru fiind foarte grele: temperaturi sub zero grade Celsius, vânt care ajunge şi la 100 km/h și umiditate,

În aceste zile se lucrează intens la ultimele retușuri, pentru că lucrările au început pe 1 decembrie şi au fost deja ridicaţi pereţii exteriori, urmând ca până la Crăciun să fie amenajate şi interioarele.

Pentru al şaptelea an consecutiv, construcţia din gheaţă este realizată de Varga Atilla împreună cu 25 de meseriaşi veniţi din localitatea Aluniş, judeţul Mureş.

Varga Atilla este constructor de meserie şi are deja o experienţă de 15 ani în domeniu. Până să înceapă să construiască hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac, nu a mai lucrat niciodată cu gheaţă şi zăpadă.

”Materia primă” pentru constructori este în Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar din Munţii Făgăraş. Ca să poată fi folosită, gheaţa trebuie să fie destul de groasă, de minim 30 cm. De regulă, gheaţa are 60-70 de centimetri, lungimea de un metru, iar lăţimea este de jumătate de metru. Fiecare bloc de gheaţă cântăreşte între 50 şi 70 kg. Sute de astfel de blocuri de gheaţă sunt montate şi fixate cu apă şi zăpadă pentru a realiza construcţia.

La 2.034 m altitudine se lucrează în condiţii extreme, din cauza vremii schimbătoare şi dure. Când zăpada este viscolită şi e ceaţă, atmosfera e ca la Polul Nord: nu poţi respira şi nu vezi la doi metri în faţă.

Bucăţile de gheaţă trebuie să fie cât mai mari pentru ca hotelul să fie trainic şi soarele să nu-l poată topi uşor.

În prezent se lucrează la realizarea pereţilor interiori şi la finisarea camerelor. Acest lucru presupune şi construirea paturilor din gheaţă, care vor fi apoi acoperite cu saltele moi şi lenjerii de pat călduroase. Ulterior, vor trebui realizate şi barul din gheaţă, dar şi restaurantul - câteva mese şi scaune, bineînţeles tot din gheaţă.

Tema de anul acesta este “Cinema on ice”

Turiștii, în majoritate britanici, vor dormi, în funcție de preferință, în camerele inspirate de peliculele: Star Wars, The Hobbit, Ice Age, The Passion Of The Christ, Mihai Viteazul, Toate pânzele sus, Rocky III, Gladiator, King Kong, Titanic, Jaws, Harry Potter şi Dracula. În total, vor fi 14 camere.

Pentru cei care doresc să se cazeze în camere de gheaţă, dar vor mai multă intimitate, de câţiva ani deja se ridică, lângă hotelul propriu-zis, şi trei construcţii de tip iglu. Anul acesta construcţia lor va începe după Anul Nou, iar încăperile se vor numi Smurf Igloo, Jungle by Ice și Jurassic Park Igloo.

Lângă Hotelul de Gheaţă şi Winter Park, turiștii se pot distra cu săniuţe, schiuri, bob-uri, snowboard-uri, tubbing sau rafting.

Hotelul de Gheaţă este complet rezervat pentru Crăciun și Revelion. O cameră în hotel costă 100 de euro, iar în iglu -150 de euro.

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net