Uite cum va arăta şcoala în pandemie!

Ultima actualizare:
Culoare de deplasare, semnalizate
Culoare de deplasare, semnalizate

Intrarea în şcoală se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, iar elevii vor urma trasee prestabilite, cu păstrarea distanţei de un metru între ei. Iată doar câteva dintre măsurile care se regăsesc în ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii. Documentul reglementează măsurile care se vor aplica în instituţiile de învăţământ, în condiţiile pandemiei de COVID-19.

Până la 10 septembrie, în funcţie de aceste date, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ.

Care sunt cele trei scenarii

Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.Scenariul 2: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.Scenariul 3: Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online.Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Ce măsuri se vor lua

Ordinul de ministru cuprinde ghiduri privind măsuri sanitare şi de protecţie pentru fiecare nivel educaţional:

  • În cazul tuturor ciclurilor de învăţământ, intrarea la cursuri se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri.
  • Traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituţiei de învăţământ cu păstrarea distanţei de 1 m între copii/elevi.

Școlile vor fi dotate cu dezinfectanți
Școlile vor fi dotate cu dezinfectanți
  • Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţii de învăţământ este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor începând din clasele primare.
  • Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar şi dezinfecţia şi aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face şi dezinfecţia diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.


    Școlile vor fi dotate cu dezinfectanți
Școlile vor fi dotate cu dezinfectanți
  • Începând din clasele primare, să se asigure distanţarea de minimum 1 metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situaţia în care asigurarea distanţei de 1 metru nu este posibilă.
  • Pe lângă triajul observaţional de la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.
  • Începând cu clasele primare, prezenţa la orele de curs se va face în procent de 50%, prin rotaţie la 1-2 săptămâni, în scenariul al doilea.

Cursuri online

Părinţii vor putea opta pentru cursuri online pentru copil dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidităţi, spune ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Sală pentru elevi cu simptome

În fiecare unitate de învăţământ va fi amenajată o sală pentru situaţia în care vor exista elevi cu simptome de boală, potrivit normelor propuse de Ministerul Sănătăţii, pentru noul an şcolar. Nelu Tătaru a explicat că elevul va fi dus acolo de către un cadru didactic, apoi preluat de părinţi. În cazul unei urgenţe imediate, se va suna la 112, cu acordul părintelui.

Orele şi pauzele

Pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. În acest interval de 55 de minute, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier, va avea o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite şi folosirea toa­letelor să fie făcută în condiţii de distanţare.

Discipline pe module

De asemenea, la discipline cu un număr mare de ore pe săptămână se organizează câte două, trei sau patru module pe semestru. Aceste reguli se regăsesc în ghidul pentru învăţământul gimnazial şi liceal publicat marţi de Ministerul Educaţiei. Ghidul pentru anul şcolar 2020-2021 pentru învăţământul gimnazial şi liceal a fost publicat de Mi­nisterul Educaţiei pe site-ul educatiacontinua.edu.ro.

Când se suspendă cursurile

  • La apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile.
  • La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioadă de 14 zile de la data confirmării ultimului caz;
  • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net