Ultimele 36 de ore la Cotroceni pentru Băsescu

Ultima actualizare:

    Traian Băsescu
Traian Băsescu

„Fără prizonieri". Aceasta pare să fie lozinca zilelor pe care le trăim. Evenimentele pe scena politică se precipită, iar majoritatea USL se apropie de ţinta finală: „Jos Băsescu". Mâine, Parlamentul decide suspendarea preşedintelui.

După ce marţi tăvălugul Puterii a făcut una cu pământul capetele Avocatului Poporului şi ale preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, ieri a venit rândul preşedintelui.

Deşi după ce şi-au atins scopul, mai marii USL au anunţat că se mai gândesc la suspendarea lui Băsescu, ieri ziua a început cu un anunţ surprinzător al noului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Acesta a povestit senin că a dat un SMS parlamentarilor partidelor la putere pentru a rămâne în Capitală, „pentru ceva important".

Toată lumea a înţeles că începea atacul la Băsescu. „Băsescu a dus ţara în criză", „Băsescu a scăzut nivelul de trai", „Băsescu a jignit minorităţile", „Băsescu a încălcat principiul neapartenenţei politice", sunt câteva dintre acuzaţiile cuprinse în cele 17 pagini ale „rechizitoriului" întocmit de juriştii USL pentru suspendarea preşedintelui Băsescu.

În acest timp, guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă care modifica legea de funcţionare a Curţii Constituţionale şi îi limita prerogativele.

Astfel, aceasta nu se mai poate pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului, iar în cazul sus­pendării preşedintelui poa­te da doar un aviz consultativ, nu de legalitate aşa cum era până acum.

Parlamentarii USL s-au întâlnit la ora 15.30 pentru a lua la cunoştinţă documentul care justifică suspendarea preşedintelui, iar la ora 17.00 birourile reunite ale celor două camere au stabilit un calendar pentru dezbaterea în plen a acestuia.

Potrivit unor surse din cadrul USL cererea va fi citită în plenul Parlamentului astăzi la ora 9.00, iar suspendarea lui Băsescu va fi votată mâine.

Crin Antonescu, preşedinte până la referendum

Constituţia României permite Parlamentului să suspende preşedintele, în cazul în care constată „săvârşirea unor fapte grave ce încalcă prevederile Constituţiei", relatează economica.net.

Dacă propunerea trece, în maximum 30 de zile, se organizează un referendum în care populaţia este întrebată dacă este de acord sau nu cu demiterea Preşedintelui.

În această perioadă, Preşedinte interimar devine preşedintele Senatului, loc ocupat în acest moment de Crin Antonescu.

Le­gea referendumului aflată acum în vigoare spune că Preşedintele este demis dacă propunerea „a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale". Asta înseamnă că 50% + 1 din cetăţenii cu drept de vot trebuie să voteze pentru demitere. Altfel spus, prezenţa la vot, dacă toată lumea prezentă ar vota pentru demitere, ar trebui să fie de cel puţin 50% + 1.

Camera Deputaţilor a votat deja schimbarea legii. Potrivit noului text, prezenţa la vot nu ar mai avea nici o relevanţă atât timp cât 50% + 1 din cei care au venit la vot au pus ştampila pe demisia Preşedintelui.

Teoretic, dacă participă doar 10 oameni la referendum şi 6 votează pentru demitere, atunci Preşedintele este demis. Proiectul de lege a fost atacat de PDL la Curtea Constituţională, care încă nu s-a pronunţat în această privinţă, şi ar mai avea nevoie şi de promulgarea Preşedintelui şi publicarea în Monitorul Oficial.

Dacă la referendum se votează pentru demitere, atunci în termen de cel mult trei luni se organizează alegeri prezidenţiale. În tot acest timp, ţara va avea un preşedinte interimar.

Lupta politică a dus euro la un nou maxim istoric

Cursul de referinţă a urcat, ieri, la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, informează Mediafax. BNR a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a încetini deprecierea leului, cauzată de ordine de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România. Paritatea afişată este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, înregistrat la 24 mai. Totodată, cursul este în creştere cu 2,1 bani faţă de rata publicată marţi, de 4,4505 lei/euro.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 1,93 bani, de la 3,7043 lei/franc, la 3,7236 lei/franc.Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 1,95 bani, la 3,5542 lei/dolar.

«Toţi politicienii sunt o apă şi-un pământ»

Bucureştenii întrebaţi ieri despre evoluţiile din ­ultimele zile de pe scena politică, au avut păreri împărţite. ­Oamenii îşi doresc cel mai mult să fie linişte în ţară, indiferent de cine îi conduce.

Răzvan (32 de ani): „Politică? Ce este asta? O sectă, cred. Nu mă interesează, să fie de capul lor. Se ceartă Ponta cu Băsescu...Ei, şi? Cine sunt aceste personaje şi ce au făcut ei pentru mine. Sunt amândoi o apă şi-un pământ".

Elena Samoilă (54 de ani): „Tot ce îmi doresc este să fie linişte în ţară. Ne-am săturat de scandaluri între politicieni, când omul de rând o duce aşa cum o duce. Nu mă interesează ce fac ei, nici la vot nu am ce să caut, pentru că nu aş avea pe cine să votez".

Doru Nicolau (56 de ani): „Toţi politicienii sunt nişte porci. Nu doar preşedintele Băsescu ar trebui suspendat. Cel mai bine ar fi să se ducă toţi undeva departe, să nu mai auzim de ei. Nici unul nu a făcut ceva bun pentru cetăţenii acestei ţări".

Marian Dincă (33 de ani): „Vreau să-l dea jos odată pe Băsescu, că numai din cauza lui avem parte de atâtea scandaluri. Şi-a făcut de cap atâta timp, e cazul să ne mai lase în pace. Să vedem dacă sunt alţii în stare să ne conducă aşa cum ar trebui".

Maria Avram (53 de ani): „Eu aş fi de acord cu suspendarea preşedintelui, numai să ştiu că vine cineva în locul lui care să merite. Numai că la ce vedem în politică, toţi trag numai pentru ei. Am ajuns să alegem răul cel mai mic. Este păcat de popor, care suferă din cauza acestor ­politicieni".

A mai fost suspendat o dată în anul 2007

În 18 ianuarie 2007 parlamentarii PSD au iniţiat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Acuzaţia? „Încălcări ale Constituţiei şi implicare în fapte de natură penală". Documentul a fost înaintat Parlamentului în 28 februarie, iar pe 19 aprilie, plenul celor două camere a votat suspendarea.

Între timp, la 5 aprilie, Curtea Constituţională se pronunţa împotriva suspendării preşedintelui, dar pe motiv că avizul judecătorilor este consultativ, procedura a mers mai departe spre referendum. La 19 mai s-a desfăşurat scrutinul care a dat câştig de cauză lui Traian Băsescu.

Potrivit comisiei de organizare a referendumului, 74,48% dintre românii care au votat, au cerut întoarcerea preşedintelui la cârma ţării. Prezenţa la urne a fost de aproape 45% din populaţia cu drept de vot.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Copil pregatit de scoala (Freepik com) jpg
image
image
image
image
image
image
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net