Ultimul 1 Decembrie comunist în agenda lui Nicolae Ceaușescu. Cum a arătat ziua Marii Uniri, în 1989

Ultima actualizare:

    Nicolae Ceaușescu, în 20 noiembrie 1989foto: AFP
Nicolae Ceaușescu, în 20 noiembrie 1989foto: AFP

Românii sărbătoresc Ziua Națională în fiecare an, pe 1 decembrie, începând din 1990. Până atunci, sub dictatura comunistă, 1 decembrie era marcată drept ziua în care "s-a făurit statul național unitar român". Click! îți spune cum a arătat ultimul 1 decembrie comunist și care a fost programul lui Nicolae Ceaușescu în prima zi a lunii în care a fost înlăturat de la putere și executat.

23 august a fost Ziua Națională a României din 1948, până în 1989

Ziua Naţională a României, între 1866, anul în care principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea, la 10 mai, jurământul de credinţă, fiind proclamat Domnitor al României, sub numele de Carol I, şi momentul abdicării regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), la 30 decembrie 1947, s-a sărbătorit la data de 10 Mai. Aceeaşi dată reunea unele dintre cele mai importante evenimente din istoria României: proclamarea Independenţei de Stat a României care avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, Carol I promulgând la 10/22 mai Legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă, precum şi proclamarea, în 1881, a Regatului României. Ziua abdicării regelui a marcat începutul dictaturii comuniste în România, care a fost proclamată republică populară, notează Agerpres. Începând cu anul 1948 şi până la 23 august 1989, ziua de 23 august a fost sărbătorită drept Ziua Naţională a României.

Primul 1 Decembrie ca Zi Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia

După Revoluția din 1989, parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Primul 1 Decembrie ca Zi Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au loc parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.

În buletinele de știri arhivate de Europa Liberă găsim cu acuratețe agenda lui Nicolae Ceaușescu, din data de 1 decembrie 1989. Trebuie amintit că Postul Radio Europa Liberă a început transmisiunile în limba română în 1950, devenind în scurt timp o voce critică la adresa regimului comunist din România. Redăm mai jos o adaptare a buletinului de știri din 1 decembrie 1989, publicat de romania.europalibera.org.

  • Ceaușescu își începe ziua de lucru cu agricultura și o termină cu o reuniune având ca temă producția de halva. Între timp, în agenda lui își fac loc două ședințe mai importante ale CPEx (Comitetul Politic executiv al PCR) și Secretariatului CC, plus o vizionare pe pasarelă a unor machete privind sistematizarea Capitalei.
  • Ziua Elenei Ceaușescu a fost mai relaxată. Tovarășa a participat la ședința CPEx, iar după-amiază a avut o „ședință de lucru la săliță cu Gh. Oprea, Șt. Andrei, Ion Pățan, I. M. Nicolae și Ilie Văduva (pe care-l primise și înainte între patru ochi). Tot între patru ochi s-a văzut de două ori cu Nicu Ceaușescu și, separat, cu fosta noră și foarte buna ei prietenă, Poliana Cristescu.
  • La CPEx, fiind prima ședință după Congres, Ceaușescu a rostit un lung discurs de angajament și indicații. Să se pună ordine în stilul de muncă al guvernului, ministerelor, să se asigure perfecționarea activității comitetelor județene de la toate palierele, a consiliilor populare, a consiliilor oamenilor muncii, mai ales că România socialistă avea, spune Ceaușescu, „un sistem foarte larg de organe democratice, care asigură o largă participare a maselor populare, a întregului popor la adoptarea tuturor hotărârilor, la realizarea lor în viață.
  • Se plânge apoi de abundența și lipsa de eficiență a organismelor de control. „Ele nu asigură, din păcate, un control corespunzător și măsuri ferme pentru înlăturarea unor stări de lucruri negative”.
  • În acea zi de 1 decembrie au analizat care sunt măsurile pe care trebuie să le aplice pentru realizarea planului pe întregul an 1989 și pentru asta s-a stabilit că trebuie să se concentreze pe „aplicarea fermă a programelor privind organizarea și modernizarea proceselor de producție, ridicarea calității produselor, reducerea consumurilor de materii prime, materiale și energie, încadrarea strictă în normele aprobate, creșterea mai accentuată a productivității și eficienței economice”.
  • S-au mai discutat diverse subiecte economice, proiectul de buget de stat pe 1990, s-a stabilit un program de lucru pentru definitivarea planului cincinal 1991-1995. Aici Ceaușescu a propus și CPEx a aprobat mărirea cu 10% a burselor pentru studenți și elevi, inclusiv pentru cei din școlile profesionale. De asemenea, s-a stabilit ca toți studenții, „fii de muncitori și de țărani cooperatori, care urmează cursurile de zi, să primească burse, indiferent de veniturile părinților”.

Cum se sărbătorea Ziua Națională de 23 august, în comunism

Citește și:

Fasole cu ciolan afumat, mâncarea românilor de ziua națională. Cea mai gustoasă și simplă rețetă

Cum te îmbraci că să nu îngheți la parada militară de 1 Decembrie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net