Ultimul 1 Decembrie comunist în agenda lui Nicolae Ceaușescu. Cum a arătat ziua Marii Uniri, în 1989

image
Nicolae Ceaușescu, în 20 noiembrie 1989foto: AFP

Rom├ónii s─ârb─âtoresc Ziua Na╚Ťional─â ├«n fiecare an, pe 1 decembrie, ├«ncep├ónd din 1990. P├ón─â atunci, sub dictatura comunist─â, 1 decembrie era marcat─â drept ziua ├«n care "s-a f─âurit statul na╚Ťional unitar rom├ón". Click! ├«╚Ťi spune cum a ar─âtat ultimul 1 decembrie comunist ╚Öi care a fost programul lui Nicolae Ceau╚Öescu ├«n prima zi a lunii ├«n care a fost ├«nl─âturat de la putere ╚Öi executat.

23 august a fost Ziua Na╚Ťional─â a Rom├óniei din 1948, p├ón─â ├«n 1989

Ziua Na┼úional─â a Rom├óniei, ├«ntre 1866, anul ├«n care principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea, la 10 mai, jur─âm├óntul de credin┼ú─â, fiind proclamat Domnitor al Rom├óniei, sub numele de Carol I, ┼či momentul abdic─ârii regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), la 30 decembrie 1947, s-a s─ârb─âtorit la data de 10 Mai. Aceea┼či dat─â reunea unele dintre cele mai importante evenimente din istoria Rom├óniei: proclamarea Independen┼úei de Stat a Rom├óniei care avusese loc la 9/21 mai 1877, ├«n cadrul sesiunii extraordinare a Adun─ârii Deputa┼úilor, Carol I promulg├ónd la 10/22 mai Legea pentru desfiin┼úarea tributului c─âtre ├Änalta Poart─â, precum ┼či proclamarea, ├«n 1881, a Regatului Rom├óniei. Ziua abdic─ârii regelui a marcat ├«nceputul dictaturii comuniste ├«n Rom├ónia, care a fost proclamat─â republic─â popular─â, noteaz─â Agerpres. ├Äncep├ónd cu anul 1948 ┼či p├ón─â la 23 august 1989, ziua de 23 august a fost s─ârb─âtorit─â drept Ziua Na┼úional─â a Rom├óniei.

Primul 1 Decembrie ca Zi Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia

Dup─â Revolu╚Ťia din 1989, parlamentul Rom├óniei a hot─âr├ót, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Na┼úional─â a Rom├óniei. Legea a fost publicat─â ├«n Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Primul 1 Decembrie ca Zi Na┼úional─â a Rom├óniei a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, ├«n fiecare an, at├ót ├«n Bucure┼čti, c├ót ┼či ├«n majoritatea ora┼čelor din ├«ntreaga ┼úar─â au loc parade militare ┼či sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar ┼či alte manifest─âri.

├Än buletinele de ╚Ötiri arhivate de Europa Liber─â g─âsim cu acurate╚Ťe agenda lui Nicolae Ceau╚Öescu, din data de 1 decembrie 1989. Trebuie amintit c─â Postul Radio Europa Liber─â a ├«nceput transmisiunile ├«n limba rom├ón─â ├«n 1950, devenind ├«n scurt timp o voce critic─â la adresa regimului comunist din Rom├ónia. Red─âm mai jos o adaptare a buletinului de ╚Ötiri din 1 decembrie 1989, publicat de romania.europalibera.org.

  • Ceau╚Öescu ├«╚Öi ├«ncepe ziua de lucru cu agricultura ╚Öi o termin─â cu o reuniune av├ónd ca tem─â produc╚Ťia de halva. ├Äntre timp, ├«n agenda lui ├«╚Öi fac loc dou─â ╚Öedin╚Ťe mai importante ale CPEx (Comitetul Politic executiv al PCR) ╚Öi Secretariatului CC, plus o vizionare pe pasarel─â a unor machete privind sistematizarea Capitalei.
  • Ziua Elenei Ceau╚Öescu a fost mai relaxat─â. Tovar─â╚Öa a participat la ╚Öedin╚Ťa CPEx, iar dup─â-amiaz─â a avut o ÔÇ×╚Öedin╚Ť─â de lucru la s─âli╚Ť─â cu Gh. Oprea, ╚śt. Andrei, Ion P─â╚Ťan, I. M. Nicolae ╚Öi Ilie V─âduva (pe care-l primise ╚Öi ├«nainte ├«ntre patru ochi). Tot ├«ntre patru ochi s-a v─âzut de dou─â ori cu Nicu Ceau╚Öescu ╚Öi, separat, cu fosta nor─â ╚Öi foarte buna ei prieten─â, Poliana Cristescu.
  • La CPEx, fiind prima ╚Öedin╚Ť─â dup─â Congres, Ceau╚Öescu a rostit un lung discurs de angajament ╚Öi indica╚Ťii. S─â se pun─â ordine ├«n stilul de munc─â al guvernului, ministerelor, s─â se asigure perfec╚Ťionarea activit─â╚Ťii comitetelor jude╚Ťene de la toate palierele, a consiliilor populare, a consiliilor oamenilor muncii, mai ales c─â Rom├ónia socialist─â avea, spune Ceau╚Öescu, ÔÇ×un sistem foarte larg de organe democratice, care asigur─â o larg─â participare a maselor populare, a ├«ntregului popor la adoptarea tuturor hot─âr├órilor, la realizarea lor ├«n via╚Ť─â.
  • Se pl├ónge apoi de abunden╚Ťa ╚Öi lipsa de eficien╚Ť─â a organismelor de control. ÔÇ×Ele nu asigur─â, din p─âcate, un control corespunz─âtor ╚Öi m─âsuri ferme pentru ├«nl─âturarea unor st─âri de lucruri negativeÔÇŁ.
  • ├Än acea zi de 1 decembrie au analizat care sunt m─âsurile pe care trebuie s─â le aplice pentru realizarea planului pe ├«ntregul an 1989 ╚Öi pentru asta s-a stabilit c─â trebuie s─â se concentreze pe ÔÇ×aplicarea ferm─â a programelor privind organizarea ╚Öi modernizarea proceselor de produc╚Ťie, ridicarea calit─â╚Ťii produselor, reducerea consumurilor de materii prime, materiale ╚Öi energie, ├«ncadrarea strict─â ├«n normele aprobate, cre╚Öterea mai accentuat─â a productivit─â╚Ťii ╚Öi eficien╚Ťei economiceÔÇŁ.
  • S-au mai discutat diverse subiecte economice, proiectul de buget de stat pe 1990, s-a stabilit un program de lucru pentru definitivarea planului cincinal 1991-1995. Aici Ceau╚Öescu a propus ╚Öi CPEx a aprobat m─ârirea cu 10% a burselor pentru studen╚Ťi ╚Öi elevi, inclusiv pentru cei din ╚Öcolile profesionale. De asemenea, s-a stabilit ca to╚Ťi studen╚Ťii, ÔÇ×fii de muncitori ╚Öi de ╚Ť─ârani cooperatori, care urmeaz─â cursurile de zi, s─â primeasc─â burse, indiferent de veniturile p─ârin╚ŤilorÔÇŁ.

Cum se s─ârb─âtorea Ziua Na╚Ťional─â de 23 august, ├«n comunism

Citește și:

Fasole cu ciolan afumat, m├óncarea rom├ónilor de ziua na╚Ťional─â. Cea mai gustoas─â ╚Öi simpl─â re╚Ťet─â

Cum te ├«mbraci c─â s─â nu ├«nghe╚Ťi la parada militar─â de 1 Decembrie

image png
card ajutor jpg
image png
printul paul 1 jpeg
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs