Un an de la atacul terorist de la Charlie Hebdo. Ce a urmat
Parcă niciodată nu au fost atât de multe acțiuni extreme ca în anul 2015. Imediat după Anul nou, planeta a rămas șocată de un act de terorism la Paris, la redacția săptămânalului satiric Charlie Hebdo. Au urmat și atacuri, la fel de violente, care au băgat spaima în oameni.
Exact acum un an, doi teroriști mascați au pătruns în birourile săptămânalului satiric Charlie Hebdo și au ucis 12 persoane, jurnaliști și polițiști. Toată planeta a fost șocată de acest atac, dar a urmat un val de violențe extreme pe care nimeni nu le credea posibile. Pentru prima oară de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, străzile au fost păzite de militari înarmați până în dinți.
7 ianuarie 2015
Doi militanţi islamişti, fraţii Chérif şi Saïd Kouachi, au luat cu asalt redacţia din Paris a săptămânalui satiric Charlie Hebdo. Cei doi atacatori, mascaţi şi înarmaţi, au pătruns în birourile editoriale şi au început să tragă cu arme automate, iar 12 oameni -zece jurnalişti şi doi poliţişti- au fost ucişi, în timp ce alţi 11 au fost răniţi.
26 iunie 2015
Un atac terorist are loc în stațiunea Sussa din Tunisia, pe o plajă, în plină zi, soldat cu moartea a 38 de oameni, majoritatea turiști.
13 noiembrie
132 de persoane au fost ucise în momentul în care teroriştii s-au aruncat în aer în sala de concerte Bataclan și câteva restaurante, din centrul Parisului. În total, au fost şase atacuri coordonate ce au avut loc în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, la Paris. Atacurile au fost revendicate de gruparea teroristă ISIS.
23 noiembrie 2015
Metroul, muzeele, școlile, numeroase magazine și cinematografele din Bruxelles sunt închise, după o alertă cu bombă. Toate statele europene iau măsuri suplimentare de securitate, dar pe străzile din Bruxelles și Strasbourg –unde sunt sediile Parlamentului European, au fost scoase pe stradă patrule de militari înarmați până ”în dinți”. Hotelurile unde sunt cazați europarlamentarii au fost păzite cu tancurile.
Un val uriaș și nesfârșit de imigranți au ajuns în Europa pe tot parcursul anului trecut, iar politicienii nu au găsit nici acum soluții. Specialiștii estimează că numai în 2015 au ajuns în Europa peste un milion de imigranți. Majoritatea vin din Siria, o țară aproape ștearsă de pe fața pământului. Imaginele cu refugiații au făcut înconjurul lumii, au stârnit compasiune, dar după atacurile teroriste părerile s-au shimbat și oamenii se tem de ce este mai rău.