Un elev de 11 ani a fost găsit în comă în toaleta şcolii, după ce a suferit un AVC
Panică şi disperare pentru elevii şi profesorii unei şcoli din judeţul Iaşi. Un elev de 11 ani a fost găsit în comă în toaletă după ce a suferit un accident vascular cerebral (AVC), Copilul a fost dus cu un elicopter SMURD la Clinica de Neurochirurgie din Iași.
Nenorocirea s-a produs vineri dimineaţă, în jurul orei 09.00, la şcoala din comuna Pogonești. Copilul de 11 ani a căzut că secerat la pământ după ce a un vas cu sânge de la nivelul capului i s-a spart, cauzandu-i o hemoragie subarahnoidiana ce l-a băgat în comă, potrivit monitoruldevaslui.ro.
Copilul a fost găsit de un profesor care a sunat panicat la numărul de urgență 112 și a solicitat de urgență o ambulanță. El a fost transportat în comă la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, după care a fost direcționat cu elicopterul SMURD la Clinica de Neurochirurgie din Iași.
„La fața locului a fost trimisă o ambulanță cu medic de la Substația Bârlad. Echipajul care s-a deplasat la Pogonești l-a găsit pe minor în comă. A fost intubat și ventilat și adus la spitalul din Bârlad. În urma rezultatului de la investigația Computer Tomograf, a fost descoperită o problemă medicală și s-a luat decizia trimiterii acestuia la Clinica de Neurochirurgie Iași, elicopterul SMURD fiind solicitat pentru transportul copilului”, au precizat reprezentanții Serviciului de Ambulanța Județean (SAJ) Vaslui, pentru Monitorul de Vaslui.
De asemenea, Dana Borș, managerul spitalului Judeţean Bârlad, a explicat că nu s-au descoperit urme de violenţe. Potrivit medicului, la sosirea în unitatea medicală copilul era „foarte agitat, comatos, a fost investigat la Computerul Tomograf, care a arătat că a suferit un accident vascular cerebral hemoragic. Nu prezenta traumă, ca și cum ar fi fost lovit, drept pentru care s-a hotărât trimiterea lui la Neurochirurgie Iași. Pentru a putea fi transportat cu elicopterul, că să ajungă mai repede la Iași, a fost intubat”
A fost preluat cu elicopterul SMURD şi dus la Spitalul de Neurochirurgie Iași.
Cum se manifestă Accidentul Vascular Cerebral
Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire și vedere, poate să respire mai greu, să aibă tulburări de mers, echilibru și coordonare sau chiar căderi inexplicabile însoțite de pierderea conștientei. De cele mai multe ori accidentul vascular cerebral este însoțit de cefalee bruscă și severă și de paralizia feţei, brațelor și picioarelor pe o parte a corpului. În cele mai multe cazuri, din cauza lipsei de reacție în timp util, pacienții care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenți de o altă persoană. Există și cazuri fericite în care pacienții ajung la spital în intervalul de timp recomandat de 6 ore, iar datorită intervenției neurologice viață lor revine la normal.
Rapoartele medicale arată o realitate subră. “România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC.
Citeşte şi:
Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. Tot mai mulţi tineri români, afectaţi de AVC