Un fost primar, șeful SRI, un general, doi miniștri și un europarlamentar ”se bat” pentru a ajunge în fruntea Guvernului

Ultima actualizare:

    Șase nume sunt vehiculate să-i ia locul lui Ludovic Orban la șefia Guvernului
Șase nume sunt vehiculate să-i ia locul lui Ludovic Orban la șefia Guvernului

De ieri, 7 decembrie, de când Ludovic Orban a demisionat din fruntea Guvernului au apărut scenariile legate de viitorul premier. Au fost vehiculate mai multe nume interesante. Practic, un fost primar, șeful SRI, un general, doi miniștri și un europarlamentar ”se bat” pentru a ajunge la conducerea Executivului.

După o noapte în care a făcut calcule peste calcule, închis în biroul sau, Ludovic Orban a mers la Cotroceni. A evitat însă orice apariție publică, în care să dea detalii despre negocierile pentru noua guvernare. Seara a anunțat însă că se retrage.

Cu un premier demisionar, președintele României, Klaus Iohannis, l-a numit luni seara pe ministrul apărării, Nicolae Ionel Ciucă, ca premier interimar.

Acesta și-a preluat mandatul în această dimineață. Dar nu se știe dacă generalul va rămâne în fruntea Executivului și după formarea noului Parlament, care va avea loc pe 21 decembrie.

Generalul Nicolae Ciucă, premierul interimar

Ministrul apărării, Nicolae Ciucă (53 de ani), s-a înscris în PNL în octombrie și a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pentru un loc în Senat.

Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil.

Generalul Nicoale Ciucă a preluat deja mandatul de premier interimar
Generalul Nicoale Ciucă a preluat deja mandatul de premier interimar

În perioada pandemiei, Ministerul Apărării s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, furnizând inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate în dificultate.

Ciucă este un militar de carieră. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militareși aparticipat la mai multe misiuni în teatre de operații din străinătate, iar pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, inclusiv din partea SUA.

Eduard Hellvig, șeful SRI o altă variantă de premier

Eduard Hellvig (46 de ani) este directorul SRI din martie 2015. Este absolvent al Facultatății de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Chiar în anul în care și-a finalizat studiile, 1997, el a reușit să-și ia și licența de broker al Bursei de Valori București. În timpul facultății, acesta a fost director de programe al Institutului de Analiză Politică din Cluj și a participat la mai multe cursuri de profil în SUA.

Eduard Hellvig este directorul SRI de peste cinci ani
Eduard Hellvig este directorul SRI de peste cinci ani

În 2006 a absolvit Colegiul Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare „Carol I” și SES Centrul European de Studii de Securitate “George Marshall”, iar în 2009 a devenit doctor în Științe Politice al SNSPA.

În 2008, s-a înscris în PNL, dar și până atunci a deținut funcții politice importante. A fost deputat, eurodeputat și ministru în mai multe guverne, dar și consilier al unor nume importante, printre care și Mugur Isărescu sau Crin Antonescu.

Fostul primar Ilie Bolojan, propus pe lista scurtă de premier

Ilie Bolojan (51 de ani) este membru PNL din 1993. Are la activ trei mandate de primar al orașului Oradea (2008-2020), iar la alegreile din 2 septembrie acesta a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor, PNL obținând majoritatea voturilor (61,5%) din Consiliu.

Ilie Bolojan a fost primar la Oradea pentru trei mandate
Ilie Bolojan a fost primar la Oradea pentru trei mandate

Este profesor de meserie și a absolvit  Liceului de Matematică-Fizică „Emanuil Gojdu” din Oradea, a urmat studii de mecanică (1988-1993) și de matematică (1990-1993) la Universitatea din Timișoara.

În 2005 și 2006 a participat la cursuri de specializare în administrație publică în Franța și la Institutul Național de Administrație din București.

În mandatele sale de edil, imaginea orașului Oradea s-a schimbat și a devenit un loc turistic foarte apreciat. Pentru toate lucrurile bne pe care le-a făcut, Ilie Bolojan a fost numit drept cel mai un primar din țară.

Sub șefia lui, Oradea a atras 550 de milioane de euro fonduri europene.

Siegfried Mureșan, europarlamentarul cu studii în Germania

Siegfried Mureșan (39 de ani) a absolvit în 2004 Academia de Studii Economice din București, după care a continuat studiile cu un Master în Științe Economice și Management la Universitatea Humboldt din Berlin.

În 2006, a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei și a făcut parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului.

Ulterior, a activat timp de trei ani în această instituție drept consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german, Gunther Krichbaum.

Siegfried Mureșan este europarlamentar aflat la al doilea mandat
Siegfried Mureșan este europarlamentar aflat la al doilea mandat

În 2009, s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat inițial în Parlamentul European. În 2011, a obţinut prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale în cadrul Partidului Popular European.

În ianuarie 2014, a devenit consilier politic principal al PPE. Din 2014 este europarlamentar, iar din 21 noiembrie 2019, am fost ales vicepreședinte al Partidului Popular European la Congresul Statutar al partidului care a avut loc la Zagreb, în Croația.

Florin Cîțu și Virgil Popescu, miniștrii care ar putea conduce Guvernul

Florin Cîțu (48 de ani), ministrul de Finanțe, apare și el pe lista scurtă de propuneri pentru premieri. El a mai fost desemnat în februarie la șefia guvernului liberal, după demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură, dar și-a depus mandatul înainte de votul de învestitură din parlament, pe fondul crizei de coronavirus.

Colegul său, Virgil Popescu (52 de ani), ministrul Economiei, se află și el în vizorul președintelui statului, pentru o eventuală nominalizare în fruntea Guvernului.  

Miniștrii Florin Cîțu și Virgil Popescu sunt oameni apropiați de Ludovic Orban
Miniștrii Florin Cîțu și Virgil Popescu sunt oameni apropiați de Ludovic Orban

Negocierile se poartă și în tabăra social democraților. Încă de duminică seara, Marcel Ciolacu își anunța victoria în fața liberalilor, cu peste 30%.

Iar social democrații au și propuneri de premier, printre care Alexandru Rafila și Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru din februarie 2017, care a adoptat controversată Ordonanță 13.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/ludovic-orban-demisionat-din-functia-de-prim-ministru-plec-cu-constiinta-datoriei

https://www.click.ro/news/national/psd-neinvins-de-30-de-ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net