Un nou port pe Dunăre construit de la zero este gata de inaugurare. Investiția: peste 100 de milioane de lei
România va inaugura, la finalul lunii iunie, primul port
fluvial construit integral de la zero. Situat pe Dunăre, în județul Giurgiu,
noul port are o infrastructură modernă și se dorește un nod logistic esențial
pentru sudul țării.

Proiectul, realizat de compania Porr, a presupus lucrări
complexe, în proporție de 80% fiind executate de pe apă.
Un nou port pe Dunăre
Lucrările sunt deja finalizate, iar predarea oficială către beneficiar va avea loc până la sfârșitul lunii iunie. Proiectul nu s-a limitat la o simplă reabilitare, ci a presupus proiectarea și execuția unei infrastructuri portuare complet noi, adaptată la cerințele logistice moderne, după cum a anunțat constructorul.
Potrivit companiei Porr, provocările au fost considerabile: execuția a fost realizată în proporție de 80% de pe apă, pe un teren cu condiții geotehnice dificile.
Vorbim „despre proiectarea și execuția unei infrastructuri portuare moderne, complet noi, cu provocări reale: teren cu condiții geotehnice atipice, execuția lucrărilor realizată în proporție de 80% de pe apă, cerințe tehnice riguroase și o ambiție clară de sustenabilitate”, a explicat compania constructoare pe rețeaua socială LinkedIn.
Infrastructura include:
– 7 dane de acostare (860m), – 2 dane în soluție de cheu pereat cu dale prefabricate din beton, – rampă de lansare la apă a ambarcațiunilor de agrement, – rețele de utilități moderne.
Potrivit Porr, pentru realizarea acestui proiect a fost mobilizată o logistică impresionantă:
– 3.300 t profile metalice și palplanșe, uzinate în Luxemburg și transportate fluvial la Giurgiu, – 250.000 t material umplutură – piatră spartă și anrocamente – adus pe Dunăre din zona Măcin, – 200.000 m³ dragaje de întreținere executate pentru adâncimi și condiții navigabile optime.
„Pe ultima sută de metri, activitatea colegilor noștri nu a bătut nicidecum pasul pe loc. Lucrările derulate de Porr România sunt în acest moment funcționale și finalizate, rămânând mici completări de realizat până la predare”, mai spun reprezentanții constructorului.
O investiție strategică
Construcția portului de la Giurgiu face parte din proiectul european „D.A.N.U.B.E.”, menit să îmbunătățească rețeaua de porturi TEN-T din România și să susțină circulația mărfurilor în contextul presiunii crescânde asupra rutelor logistice cauzate de conflictul din Ucraina.
Valoarea contractului, atribuit companiei Porr în primăvara anului 2023, se ridică la 110,8 milioane de lei.
În plus, Comisia Europeană a aprobat o schemă de sprijin în valoare de 126 de milioane de euro pentru dezvoltarea porturilor românești afectate de creșterea fluxurilor comerciale.