Un nou virus aviar ne bagă în sperieţi. Se transmite de la om la om?
Autorităţile sanitare veterinare din China au confirmat duminică 20 de cazuri de persoane infectate cu virusul gripei aviare H7N9, transmite Xinhua. Dintre acestea şase au decedat.
În această dimineaţă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat asigurări că nu există nici un semn al transmiterii de la om la om a virusului H7N9 al gripei aviare în China, în ciuda creşterii numărului de infecţii, relatează AFP.
"Chiar dacă nu cunoaştem originea infecţiei, pentru moment nu există nici o dovadă a unei transmiteri de la om la om a tulpinei H7N9 a gripei aviare", a declarat, într-o conferinţă de presă la Beijing, Michael O'Leary, reprezentant OMS în China, potrivit Agerpres.
Printre contaminările înregistrate figurează cea a unui bărbat din Shanghai, mort din cauza virusului H7N9. Suspect este faptul că cei doi fii ai săi au fost spitalizaţi, unul dintre ei decedând de asemenea. Însă, analizele făcute asupra celor doi fii nu au indicat prezenţa virusului H7N9.
"Această familie ridică posibilitatea unei transmiteri de la om la om, însă două din cazurile din această familie nu au fost confirmate de analizele de laborator şi nu există alte probe ale unei transmiteri interumane", a mai precizat Michael O'Leary.
Tulpina gripală H7N9, care pentru moment nu a infectat oficial decât persoane din estul Chinei, nu fusese transmisă până recent la om, potrivit realitatea.net.
Cea mai cunoscută gripă aviară, cea provocată de virusul H5N1, a făcut peste 360 de morţi în lume, între 2003 şi 12 martie 2013, conform OMS. Oamenii de ştiinţă se tem că o mutaţie să nu permită contaminări de la om la om, ceea ce ar putea declanşa o pandemie.