Una dintre cele mai vânate destinații din România este la pământ: „A ieșit din competiție”
România nu reușește să atragă turiști străini, iar una dintre cele mai importante destinații din țara noastră, Constanța, pare ieșită din competiție, cu doar 1,7 milioane de turiști în 2024. De altfel, întreg Litoralul românesc nu a reușit să recupereze în cei patru ani care s-au scurs de la pandemie, în timp ce litoralul bulgăresc a marcat în 2024 un record istoric cu 13 milioane de turiști. Un expert în turism vede totuși câteva soluții.
Litoralul românesc, în declin
![litoral rasarit ianuarie jpeg](https://cdn.adh.reperio.news/image-d/d5e46a80-a00e-4e1f-9f84-60c95ce6ce31/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Turismul de incoming din România continuă să fie subdezvoltat, iar litoralul este unul dintre cele mai afectate segmente. Deși numărul turiștilor străini a început să crească după pandemia din 2020, recuperarea este lentă.
În 2024, Constanța a înregistrat 1,7 milioane de turiști străini, potrivit datelor INS, însă experții consideră că această cifră este insuficientă.
Gheorghe Fodoreanu, expert în turism, atrage atenția asupra declinului litoralului românesc, care nu mai reușește să atragă turiști în afara weekendurilor și evenimentelor de amploare.
„În comunism pe litoralul românesc ajungeau șapte milioane de oameni. Azi a ieșit din competiție. Trebuie să se reinventeze la nivel de sejur familial. Litoralul românesc funcționează la ora actuală cu weekend-ul bucureștenilor, funcționează cu câteva mari evenimente și funcționează cu cluburile”, a declarat acesta la ZF Live.
Ce lipsește litoralului românesc?
Potrivit lui Fodoreanu, una dintre cele mai mari probleme ale litoralului românesc este lipsa unor activități diverse care să atragă turiștii străini. În prezent, oferta se rezumă la cazare, masă, plajă și mare, elemente care nu mai sunt suficiente pentru a convinge turiștii să aleagă România în locul altor destinații.
„Ne lipsește tot ce înseamnă activități în afara patului, masă, apă, soare. Oamenii nu mai vin pentru aceste patru elemente, vin să cunoască, să facă sport, vin să se distreze, vin să vadă. Nu avem un hipodrom, nu avem niciun mare circuit de tenis în aprilie”, a mai spus expertul.
Pentru a redeveni competitiv, litoralul românesc are nevoie de investiții în infrastructură și de diversificarea ofertei turistice.
Crearea unor arene de divertisment, circuite sportive sau evenimente internaționale ar putea transforma litoralul într-o destinație atractivă pentru turiștii străini.
Fără astfel de schimbări, România riscă să rămână o opțiune secundară în turismul european, este de părere expertul.