Unde duce dependența de jocurile video. Sfaturile specialiștilor pentru părinți

Tot mai mulți copii recurg la gesturi violente, după ce au devendit dependenți de jocurile video, atrag atenția specialiștii. 

Dependența de jocurile video este considerată o afecțiune psihică Foto: Pixabay.com
Dependența de jocurile video este considerată o afecțiune psihică Foto: Pixabay.com


Dependența de jocuri video este clasificată de OMS ca fiind o boală mintală încă din 2018, iar pentru ca adolescenții să nu ajungă dependenți, părinții sunt cei care au un rol cheie, a declarat Corina Pop, psiholog și psihoterapeut. 

,,Părinții nu trebuie să fie mulțumiți dacă văd că micuții stau cuminți și nu fac deranj. Ei trebuie să fie energici și alerți. De fapt, se poate ajunge la o astfel de dependență de jocuri video și pentru că părinții pierd pur și simplu controlul. De exemplu, când apare dezinteresul din partea părinților față de copii și preferă să îi lase cu jocurile video, ca ei să își poată rezolva diferite probleme. Atunci apare practic decuplarea dintre părinte și copil. Și nu mai știm ce dorințe au aceștia, pentru că ei își petrec mult timp în fața unui ecran, pentru că acolo sunt și învingători și au senzația de bine, de satisfacție, sunt puternici, lucruri care nu de fiecare dată sunt susținute de părinți în viața reală.”

Părinții au rolul cheie

Psihoterapeutul dă câteva sfaturi adulților. ,,Părinții trebuie să îi stabilească un program copilului, să decidă când anume primește dreptul să se joace pe acele deviceuri care sunt cu anumite jocuri. Să se uite ce conțin, de fapt, acele jocuri. Trebuie să petreacă timp în familie. Asta să îl învețe pe copil. Părintele este cel care trebuie să stabilescă o legătură.”

Psihoterapeutul Corina Pop spune că la vârsta preșcolară, cam între 3 și 5 ani, copiii nu au voie mai mult de 15 minute în fața unui ecran. Cei mari nu au voie să stea în fața unui calculator mai mult de două ore pe zi. Dacă se depășeste acest interval, copiii sunt predispuși unui risc foarte mare de a suferi probleme psihologice, indiferent de modul în care își petrec restul zilei.

Unde duce dependența de jocuri video

Psihoterapeutul ne mai explică clar unde duce dependența de jocuri video. ,,Copiii ajung să fie impulsivi, să aibă un autocontrol scăzut, să fie anxioși și să nu mai aibă încredere în ei. Adolescenții nu mai reușesc să fie sociabili și să stabilească relații și contacte cu persoanele din jurul lor și încep să confunde realitatea cu mediul virtual. În jocurile virtuale spargem și dărâmăm, însă în realitate dacă folosim forța o persoană poate să sufere traume.”

Specialiștii spun că în ultima perioadă un număr tot mai mare de părinți își duc copiii în cabinetele lor. ,,Ceea ce aduc părinții în cabinet sunt ”probleme incipiente”. Un copil care se joacă 2-3 pe zi și are probleme de comportament sau un copil care nu mai poate să doarmă noaptea din cauză că s-a jucat prea mult peste zi. Cu cât copilul stă mai mult la jocuri, cu atât riscul ca totul să se transforme într-o dependență este mai mare”, spune Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

,,Mintea copiilor este cablată la joc ca resursă de creștere și evoluție. Copiii se joacă încă de când se nasc și pe măsură ce cresc jocurile devin mai complicate. Și mai grav este că nimeni în toți acești ani nu a stat să se uite care este impactul asupra dezvoltării copilului, decât la nivel de semne sau simptome. Știm că se folosesc ecrane care emit lumină și chestia asta afectează ochii, creierul copiilor, știm că se folosesc palete de culoare pe care în mod obișnuit nu le găsești în natură”, a explicat medicul psihiatru.

Pandemia a adus cu ea un refugiu în jocurile video, așa explicându-se că industria dezvoltatorilor de jocuri a crescut cu aproape 20% în ultimul an. Și aproape 9% dintre tineri sunt deja dependenți.

Un copil și-a împușcat prietenul pentru că l-a bătut la joc

Ne amintim de acel caz de luna trecută, când un copil de 10 ani și-a împușcat prietenul pentru că l-a bătut la jocurile video. Totul s-a întâmplat într-o zonă săracă a statului Veracruz, în Mexic. Băiatul a luat pistolul chiar din locuința familiei, scria AFP. 

Părinţii băiatului agresor au fost responsabili pentru că au lăsat "un pistol pe masă”, spunea mama copilului ucis. Totodată, experți citaţi de presa mexicană declarau că minorul agresor este și victimă a violenței din zona respectivă. Veracruz, locul unde a avut loc crima, este unul dintre cele mai sărace state din Mexic şi unul în care au loc cele mai multe acte de violenţă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net