S-a deschis cel mai mare centru de primire a medicamentelor uzate din București. Ce program are

Ultima actualizare:

Mulți români s-au confruntat cu problema medicamentelor expirate și nu știu ce să facă cu ele. Majoritatea le aruncăm la gunoi, unii le abandonează, dar aproape nimeni nu știe un loc unde să fie duse pentur distrugere aceste adevărate „bombe medicale”. Ei bine, acum în sfârșit, s-a deschis în București, primul centru pentru colectarea medicamentelor expirate în mod organizat.

Medicamentele expirate trebuie strânse la spitale
Românii aruncă medicamentele expirate peste tot deoarece nu știu unde să le ducă. Foto: adevarul.ro

Unde este acest spațiu așteptat de mulți bucureșteni, unde medicamentele ce nu mai pot fi folosite pentru că au depășit termenul de garanție să fie strânse pentru a fi distruse. Acest spațiu este la cel mai mare spital de copii din România, este vorba de Grigore Alexandrescu din București. 

Spitalul Grigore Alexandrescu colectează medicamente expirate 

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” pune la dispoziţie un spațiu de colectare a deşeurilor medicamentoase neutilizate sau expirate de la populaţie.  

Astfel, oricine are produse medicamentoase pe care nu le mai utilizează le poate aduce în fiecare miercuri, în intervalul orar 12.00 – 13.00. Colectarea are loc în corpul H al spitalului cu acces din Strada Grigore Alexandrescu.  

Ce se întâmplă cu medicamentele expirate și colectate? Acestea sunt neutralizate diferenţiat, în funcţie de compoziţia chimică.

Ce trebuie să știți despre colectarea medicamentelor expirate 

Începând cu 1 ianuarie 2024, conform Legii 269/2023, medicamentele expirate trebuie să fie colectate în spitale, indiferent dacă acestea sunt de stat sau private. Scopul acestei măsuri este de a reduce sau chiar elimina poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică. 

Până la introducerea acestor prevederi, colectarea medicamentelor expirate era făcută prin intermediul farmaciilor, însă organizarea unui punct de colectare de către acestea nu era obligatorie. 

Până în aprilie legea nu a putut fi aplicată deoarece nu existau norme de aplicare. Conform precizărilor apărute acum patur luni, toate unităţile medicale de stat, dar şi private, au obligaţia de a colecta medicamentele expirate de la populaţie.  

Managerii unităţilor sanitare trebuie să se asigure că recipientele speciale sunt plasate în curtea spitalelor, dar în locuri accesibile cetăţenilor şi semnalizate ca atare. Acolo unde nu sunt spitale, în oraşele sau localităţile mai mici, aceste containere pot fi puse lângă dispensare, conform legii. Spitalele pot stabili anumite zile şi anumite intervale orare în care oamenii pot veni să aducă medicamentele.  

În București însă, nimeni nu s-a ocupat de anunțarea populației despre locurile unde se pot duce medicamentele expirate așa că fiecare scapă de ele cum poate. Acum Spitalul Grigore Alexandrescu este primul care popularizează amenajarea unui astfel de spațiu 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
Michele  Köbke avion profimedia jpg
rain 316579 1280 jpg
Lidia Fecioru de la Adevăruri ascunse jpg
banner Târg
dogs 7993595 1280 jpg
l intro 1657232626 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net