Ce facem cu medicamentele expirate și seringile folosite? Legea ne interzice să le aruncăm la gunoi

Ultima actualizare:

Suntem dependenţi de medicamente. Boli grave sau simple răceli, ne trimit la medic de unde plecăm sigur cu o schemă de tratament. Sunt multe cazurile când nu folosim toate tabletele prescrise. Le uităm undeva într-un dulap până când ne dăm seama că au expirat şi trebuie să le aruncăm. Puţini ştiu însă că medicamentele expirate şi seringile folosite acasă nu se aruncă în gunoiul menajer.

Legislația românească interzice aruncarea medicamentelor expirate în gunoiul menajer, deoarece acestea sunt considerate deșeuri toxice și pot dăuna mediului înconjurător. Însă puțină lume știe ce trebuie să facă cu tabletele care au termenul de valabilitate depășit sau cu cele rămase după un tratament și nu mai sunt folositoare. Iată că există soluții. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, ”medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Dar oamenii nu sunt informați. Farmaciile nu sunt obligate să le furnizeze astfel de informații pacienților și nici nu o fac. Astfel că doar cei care au tangență cu lumea medicală știu că există acest mod de a scăpa de medicamentele expirate, restul, din păcate, le aruncă în gunoiul menajer. Iar legea nu prevede și sancțiuni pentru nerespectarea ei.

De ce sunt periculoase medicamentele expirate

Medicii și farmaciștii avertizează cu privire la faptul că, după trecerea termenului de valabilitate, unele medicamente pot deveni ineficiente, ceea ce se traduce în tratamente mai dificile sau eșuate. Însă mai grav este faptul că unele produse medicamentoase își schimbă compoziția chimică, odată expirate și nu mai trebuie folosite deloc după încheierea perioadei de valabilitate: insulina, nitroglicerina, antibioticele lichide, picăturile oftalmologice, produsele injectabile sau produsele care par tulburi ori degradate.

Pentru ca medicamentele să fie eficiente trebuie ca flacoanele de medicamente să fie închise cu grijă și să fie depozitate într-un loc răcoros și ferit de lumină. Dulăpiorul din baien nu este o alegere fericită, deoarece acolo temperatura este mai ridicată față de restul încăperilor din casă, iar umiditatea este crescută. Nu trebuie să uităm că acestea se țin într-un loc greu accesibil astfel încât să nu fie ingerate din greșeală de copii sau vârstnici.

Citește și: Combinații de medicamente care vă pot face rău

Majoritatea farmaciilor se ocupă de colectarea acestor tipuri de deșuri toxice, însă pacienții trebuie să întrebe. Procedura nu este complicată. Pacientul vine cu punga de medicamente expirate la una dintre unitățile de colectare. Completează un proces verbal în care își trece numele și ce medicamente a adus, apoi acestea sunt preluate de farmacist și, mai departe sunt predate unei firme specializate care le va distruge prin incinerare. Mai mult, sunt cazuri în care procedura este și mai simpă, predarea-primirea acestor deșeuri toxice făcându-se în baza unui proces verbal completat de mână. Pacientul nu trebuie să suporte niciun cost.

Nicio farmacie nu are afișat vreun anunț referitor la acest aspect, iar pacientul află doar dacă întreabă. Astfel, în lipsa campaniilor de conștientizare, o mare cantitate de medicamente de care consumatorii casnici vor să se dispenseze sunt aruncate pur și simplu la pubelă, la chiuvetă sau la toaletă.

Ce facem cu seringile folosite

Fie că este vorba despre tratamente complicate în care se folosesc doze preumplute cu tratament sau doar despre dozarea soluției pentru aerosoli, seringile sunt, de asemenea, deșeuri periculoase. Acestea nu sunt colectate tot la farmacii, cu toate că acestea eliberează rețetele cu tratamentele respective. Legea spune că acele și seringile folosite trebuie duse la spital sau la medicul de familie, care, mai departe, trebuie să le predea firmelor specializate în distrugerea deșeurilor. Mulți medici de familie sunt reticenți în colectarea acestor tipuri de deșeuri periculoase și spun că nu sunt obligați să facă acest lucru.

Potrivit estimărilor, citate de green-report.ro,1.500 de tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi din România sau în sistemul de canalizare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net