Unde se afla Ceaușescu în timpul cutremurului din 1977! Care a fost prima decizie pe care a luat-o

Sâmbătă, 4 martie, la ora 21.22, se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, în care și-au pierdut viața 1.578 de persoane.

Ceușescu vizita locurile afectate de cutremur Foto: Facebook
Ceușescu vizita locurile afectate de cutremur Foto: Facebook

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul din 4 martie 1977 a avut magnitudinea de 7,4, s-a produs la 94 km adâncime și a provocat cele mai mari pierderi seismice din istoria României.

Unde se afla Ceaușescu în seara cutremurului 

În seara cutremurului din martie 1977, Nicolae și Elena Ceaușescu erau în vizită oficială în Nigeria. Chiar în momentul în care s-a produs seismul, Ceaușescu participa la banchetul oficial organizat de șeful statului nigerian în cinstea sa. În marele salon unde avea loc întâlnirea își începuse cuvântarea generalul locotenent Olusegun Obasanjo, când un secretar român a intrat în sală și l-a informat pe Ceaușescu de cele petrecute în țară.

Urma discursul președintelui român, care a anunțat că în România a avut loc un cutremur catastrofal, cu victime omenești și pagube mari. Fără a mai ține cont de rigorile protocolului, oficialii nigerieni au înțeles gravitatea situației și au făcut imediat demersurile de plecare. S-a convenit ca toate actele oficiale să se semneze înaintea plecării la aeroport.

În aceeași noapte, aeronava prezidențială a Republicii Socialiste România a decolat spre țară, fiind anunțat și suveranul Spaniei că, dată fiind situația dramatică din țară, escala proiectată la Palma de Mallorca nu va mai avea loc. În timp ce de la București soseau știri tot mai clare despre coordonatele dezastrului, Ceaușescu a emis decretul prin care instituia starea de necesitate pe întreg teritoriul României, îndemnându-i pe cei de acasă să-și păstreze calmul.

Ce decizie a luat Ceaușescu

Prima și cea mai importantă decizia a fost salvarea imediată a oamenilor prinși sub dărâmături. Ceaușescu a numit apoi o comisie care să inventarieze toate blocurile avariate și să evacueze locatarii.

A fost oprită alimentarea cu gaze și s-a raționalizat consumul de apă, dar intuind probleme cu aprovizionarea, Ceaușescu a cerut miliției să interzică stocarea alimentelor. Pentru cazarea celor afectați de cutremur au fost desemnate hoteluri, cămine studențești, blocuri noi, finisate și încă nerepartizate.

În următoarele zile, Ceaușescu, însoțit de cele mai multe ori de soția sa Elena, a vizitat locurile afectate de cutremur, cerând explicații și dând indicații. 

După încheierea stării de necesitate, pe 10 martie 1977, Ceaușescu a organizat o conferință de presă, prilej cu care a mulțumit pentru ajutorul financiar extern. Țările care au ajutat imediat România erau: RDG (10 milioane de mărci), Cehoslovacia (25 de milioane de coroane), Austria (2,5 milioane de șilingi), China (500.000 de yuani), Franța (un milion de franci). Din URSS sosiseră doar medicamente. Cu acest prilej, Ceaușescu i-a înțepat și pe americani, mulțumindu-le pentru telegrama de compasiune trimisă, dar mai ales pentru „ajutorul promis”.

Pe lângă Capitală au mai fost afectate de cutremur și orașele Zimnicea, Craiova, Ploiești, Alexandria, Turnu Măgurele, Focșani, Buzău, Iași și Galați. Pentru toate orașele afectate, Ceaușescu a propus sistematizări urbanistice ample, începând cu Bucureștiul, unde, după cutremurul din 1977, aveau să înceapă marile demolări, culminând cu apariția noului centru civic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net