UPDATE Minerii din Valea Jiului s-au blocat în subteran, termocentrala care alimentează orașul Deva a rămas fără cărbuni

Ultima actualizare:

    În vreme ce colegii lor sunt blocați în subteran, o parte dintre minerii din Valea Jiului protestează în fața minei Vulcanfoto: captură/Digi24
În vreme ce colegii lor sunt blocați în subteran, o parte dintre minerii din Valea Jiului protestează în fața minei Vulcanfoto: captură/Digi24

După ce aproximativ 100 de ortaci de la Lupeni s-au blocat în subteran la începutul săptămânii, vineri minerii de la Livezeni au recurs la același gest, refuzând să iasă din galerii. La Vulcan, oamenii protestează în fața minei, supărați că salariile au întârziat. Protestele au lăsat fără cărbuni termocentrala Mintia, care alimentează municipiul Deva.

UPDATE Ministrul energiei, Virgil Popescu, anunţă, după întâlnirea de vineri cu reprezentanţii minerilor, că s-au găsit soluţii pe termen scurt, respectiv o OUG careva permite plata salariilor pentru următoarele trei luni. Actul normativ va fi publicat vineri seară în Monitorul Oficial, iar la începutul săptămânii viitoare vor apărea şi Normele metodologice. Ministrul afirmă, însă, că este necesară şi găsirea de soluţii pe termen lung.

”Astăzi am avut mai multe discuţii aplicate cu reprezentanţii sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuţii a participat şi prim - ministrul Florin Cîţu pentru a afla care le sunt solicitările. Nu ne derobăm de responsabilitate şi ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol şi să iasă din subteran. Avem soluţii, care să rezolve problemele pe termen scurt”, a scris, vineri, pe Facebook, Virgil Popescu. 

Peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan şi Livezeni au protestat vineri dimineaţa în faţa sediului administrativ al Minei Lupeni, nemulţumiţi că plata drepturilor băneşti pe luna ianuarie este întârziată.

Minerii solicită intervenţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, în deblocarea situaţiei de criză.

Liderii sindicali prezenţi la faţa locului au anunţat că două schimburi de la minele Vulcan şi Livezeni s-au solidarizat cu protestatarii de la Lupeni şi au rămas în subteran, potrivit Agerpres, citat de Digi24.

Sunt întârzieri la plata salariilor, transportului și tichetelor de masă

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, le-a explicat minerilor că o delegaţie formată din administratorul special Cristian Roşu şi mai mulţi lideri sindicali se află vineri la Bucureşti pentru a se întâlni cu ministrul Energiei, în încercarea de a găsi soluţii pentru plata salariilor.

"Drepturile restante ale angajaţilor noştri privind transportul (la locul de muncă - n.r.) sunt în valoare de 2 milioane de lei, tichetele de masă sunt 8 milioane de lei. În total, 10 milioane de lei. Şi mai intervine plata (salariilor - n.r.) care este de 8 milioane de lei. Necesarul nostru astăzi ar fi 18 milioane de lei, ca să rezolvăm problemele", a spus Dioane.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie. Minerii nu au fost de acord cu întârzierea şi au declanşat o serie de proteste, culminând cu autoblocarea a aproximativ 100 dintre ei la Mina Lupeni, în urmă cu peste 48 de ore.

CEH a rămas fără o parte din venituri de la 1 ianuarie 2021, după ce pierdut 7 milioane de lei lunar, reprezentând sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi din ajutorul de stat pentru Mina Lonea. Potrivit administratorului special Cristian Roşu, cu aceste sume se puteau asigura circa jumătate din banii de salarii.

Circa 2.500 de apartamente din Deva depind de termocentrala Mintia

Sunt aproximativ 2.500 de apartamente în municipiul Deva care sunt conectate la sursa termică a termocentralei Mintia.

”Atunci când reușim să așezăm lucrurile și să revenim la normal, vorbim de 1.700-1.800 de tone de cărbune pe zi, să reluăm sursa energetică.

Sunt foarte multe apartamente care sunt în sistem dual cu centrale pe gaz. O parte din apartamente care au sursă electrică să încerce să-și suplimenteze necesarul de căldură din surse electrice.Pot să asigur un singur lucru, că facem toate demersurile și tot ce ne stă în putință împreună cu reprezentanții Guvernului ca să rezolvăm tot ce înseamnă problematică socială în Valea Jiului și în județul Hunedoara”, a afirmat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, la Digi24.

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara a demisionat din funcţie

Potrivit presei locale din judeţul Hunedoara, în cadrul discuţiilor purtate vineri, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, administratorul special al CEH, Cristian Roşu, a demisionat din funcţie lăsând astfel un vid de conducere în cadrul producătorului hunedorean de energie, deoarece în lipsa lui nimeni nu poate semna actele necesare funcţionării societăţii.

Cristian Roşu i-ar fi transmis ministrului Energiei că el este "vinovat" de neplata salariilor şi a unor plăţi restante, dar şi de tot ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net