UPDATE UDMR a cerut instituirea Zilei maghiarilor. Dragnea decide astăzi!

Ultima actualizare:

    Liviu Dragnea reia marți negocierile cu maghiarii
Liviu Dragnea reia marți negocierile cu maghiarii

Se duc bătălii grele pentru voturile din Parlament care să susțină moțiunea, potrivit căreia Guvernul Grindeanu trebuie să pice. Liviu Dragnea, președintele PSD, reia astăzi discuțiile cu șefii UDMR și urmează să decidă dacă le face sau nu pe plac acestora, în schimbul susținerii moțiunii. Deja, luni, comisiile senatoriale de administraţie publică şi pentru drepturile omului au întocmit raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România. Documentul urmează să fie supus votului plenului.

UPDATE. Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

Ungurii îi cer lui Dragnea trei lucruri clare, potrivit HotNews.ro. Și anume: modificări la Legea 215 a administratiei publice locale, impunerea unei Zile a maghiarilor și votarea unui statut al minorităților care ar garanta dreptul la autonomie culturală.

În plus, PSD și ALDE au acceptat luni modificări esențiale la Legea Educației, printre care și Bacalaureat diferențiat pentru elevii maghiari.

Așadar, potrivit unor surse parlamentare, citate de HotNews.ro, ungurii cer trei mari modificări ale Legii 215/2001, legea administrației publice locale:

- scăderea pragului de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populației unei localități, necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne, dar și introducerea conceptului „număr semnificativ de cetățeni” în acest caz.

- problema steagurilor. Este non-negociabilă pentru UDMR, care propune ca autoritățile publice și entitățile să poată adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale, locuitori ai respectivei localități. Dacă ar fi adoptată propunerea UDMR, steagul Ținutului Secuiesc, de exemplu, ar putea fi arborat fără probleme.

- interzicerea redesenării limitelor teritoriale ale județelor, orașelor și satelor dacă, astfel, se diminuează ponderea cetățenilor aparținând unei minorități naționale. Practic, această interdicție ar face aproape extrem de dificile și reforma teritorială, dar și referendumuri locale de unire a unor localități în zone cu minorități, mai scrie HotNews.ro.

A doua chestiune cerută insistent de UDMR este instituirea Zilei maghiarilor pe 15 martie. Comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat au dat deja luni raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România și va fi, cel mai probabil, votat de plenul Senatului marți.

A treia cerere imperativă a UDMR este votarea unui proiect vechi din 2005 - legea privind statutul minorităților. Printre alte câștiguri, acest proiect ar aduce posibilitatea autonomiei culturale pentru minoritatea maghiară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net