UPDATE Un nou scandal în Învățământ. Ministerul Educației lasă școlile fără pază și femei de serviciu

Ultima actualizare:

    Elevii se întorc la cursuri, luni, 10 septembrie
Elevii se întorc la cursuri, luni, 10 septembrie

Peste câteva zile, în 10 septembrie, școlile își deschid din nou porțile, iar elevii se întorc în bănci. După scandalul manualelor greșite, în prag de nou an școlar, se anunță o altă criză în Învățământ: cea a posturilor desființate.

UPDATE ORA 16.40. „Ministerul Educaţiei Naţionale nu are în intenţie «tăierea» sau «diminuarea» numărului de personal angajat, astfel că nu este în pericol niciun post, aşa cum se afirmă în comunicatul anterior menţionat. Astfel, în acest moment sunt propuse spre aprobare 286.726 de posturi pentru personalul didactic de predare titular, personalul didactic calificat cu contract de muncă pe perioadă determinată, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic etc”, a transmis MEN.

Sursa citată a precizat că peste 30.000 de posturi sunt vacante şi pot fi ocupate în regim de plata cu ora. „Situaţia finală a acestora va putea fi stabilită după încheierea angajărilor în sistem, proces aflat în desfăşurare. Subliniem că la nivelul învăţământului preuniversitar este nevoie în continuare de personal calificat”, au mai transmis reprezentanţii MEN. Potrivit acestora, în buget ”există fondurile necesare pentru plata salariilor, până la sfârşitul anului”.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a anunțat vineri că Ministerul Educației are în plan să desființeze o mie de posturi de la nivelul inspectoratelor școlare, singurul argument fiind cel al realizării de economii la bugetul de stat. „La ora actuală, Ministerul Educației pregătește un ordin prin care vor fi tăiate peste 1.000 de posturi din învățământul preuniversitar. Acest lucru va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat, existente la nivelul unităților de învățământ. Riscăm, de exemplu, ca școlile să rămână fără personal de pază și întreținere, în condițiile în care sunt multe unități de învățământ unde paza este asigurată din banii dați de părinți. Mai grav este că tăierile de posturi vor afecta și procesul didactic, deoarece sunt vizate inclusiv posturi didactice. În plus, riscăm ca orele care se atribuiau până acum la plata cu ora personalului didactic calificat să fie predate de necalificați”, a declarat președintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Liderul sindical a mai spus că, potrivit dispozițiilor în vigoare, Ministerul Educației nu poate lua o asemenea decizie fără consultarea partenerilor de dialog social.

„Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” solicită Ministerului Educației Naționale (MEN) să se abțină de la orice măsură de diminuare a numărului de posturi, care este nu doar nejustificată, inoportună și în contradicție cu interesul învățământului și cu necesitatea asigurării unui act educațional de calitate, dar și ilegală. FSE „Spiru haret“ avertizează pe această cale MEN că orice act administrativ cu caracter normativ care va veni să diminueze numărul de posturi va fi contestat în justiție”, se arată într-un comunicat al federației.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net