Uraaaa! Din martie, se ieftinesc creditele în lei

Ultima actualizare:

    La un credit de 200.000 de lei, rata lunară a scăzut în ultimul an cu circa 80 de lei
La un credit de 200.000 de lei, rata lunară a scăzut în ultimul an cu circa 80 de lei

În sfârşit, şi o veste bună pentru românii cu datorii la bănci! Dacă ai luat un credit în lei, din martie dobânzile scad simţitor.

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de care băncile stabilesc ratele pentru un credit în lei, şi-a continuat tendinţa descendentă şi luni a atins minimul istoric de 0,90% pe an, în scădere cu 2% faţă de nivelul săptămânii trecute. Şi dobânzile Robor cu scadenţa la şase luni au scăzut la 1,24% pe an, cele la nouă luni şi 12 luni afişau un nivel de 1,32% pe an, respectiv 1,37% pe an. Însă când vor putea românii să simtă în propriile buzunare declinul indicatorului Robor şi implicit să plătească rate mai mici la credite? În luna martie, băncile îşi vor actualiza dobânzile variabile la creditele în monedă naţională, astfel că este posibil ca românii să plătească de atunci rate mai mici, scrie zf.ro. Ajustarea ratelor este o operaţiune realizată trimestrial de bănci.

Astfel, la un credit imobiliar de 200.000 de lei, acordat pe o perioadă de 30 de ani, cu o marjă de credit de 2,5%, rata scade faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 80 de lei, de la 966 de lei la 886 de lei. Mariana Iordache a luat un credit de casă în martie 2013 şi a urmat sfatul bancherilor de a alege ca monedă de împrumut leul. “Mă felicit pentru decizia luată acum trei ani. Uite că acum euro tot creşte, în timp ce dobânda mea la lei scade. Când am luat creditul, Robor era peste 5% şi aveam o dobândă de 7,50%. Acum a scăzut la jumătate. La fel şi rata mea”, ne-a mărturisit bucureşteanca în vârstă de 32 de ani.

Analiştii consideră că dobânda Robor va scădea în prima jumătate a acestui an chiar şi până la 0,5-0,7%, dar, din a doua parte a anului, dobânda Robor ar putea să urce şi să încheie anul la un nivel de 1,4-1,5% pe an. Dar şi inflaţia ar putea să reintre pe un trend pozitiv din a doua parte a anului, mai spun analiştii.

50% din credite sunt în lei

Creditarea în monedă românească a câştigat teren în faţa celei în valută în ultimii ani, depăşind 50% din totalul împrumuturilor acordate de bănci, faţă de o pondere minimă de 35,6% în mai 2012. În acea perioadă, împrumuturile în euro erau majoritare. Analiştii spun că preferinţele românilor pentru creditele în lei au fost determinate şi de faptul că populaţia a văzut riscurile împrumuturilor în valută (cum ar fi aprecierea spectaculoasă a francului din ianuarie 2015). În prezent, doar cei care au neapărată nevoie de un credit în euro sau cei care îşi încasează salariul în monedă europeană mai accesează un astfel de împrumut.

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net