Urmărire penală în rem, după filmul intervenției de la Colectiv: ucidere din culpă, abuz în serviciu și profanare de cadavre
Parchetul Militar Bucureşti a dispus, marţi (29 octombrie), începerea urmăririi penale in rem pentru mai multe infracţiuni, după filmul intervenţiei de la Colectiv.
Printre infracțiuni se numără ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu. În plus, se fac cercetări pentru sustragerea de probe, având în vedere că filmarea a fost ascunsă patru ani, dar şi pentru profanarea de cadavre sau morminte, având în vedere că un ofiţer ISU este auzit înjurând victimele, în filmarea ascunsă publicului până acum, potrivit news.ro. De asemenea, a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.
„O persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase!”
„Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus prin ordonanţa din data de 29 octombrie începerea urmăririi penale cu privire la fapte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spaţiul public în legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordarea primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015 de către persoane care au calitatea de militar. Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus începerea urmăririi penale şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spaţiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase, posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul din clubul Colectiv”, a transmis Parchetul Miliar Bucureşti.
64 de oameni și-au pierdut viața în urma tragediei de la Colectiv
În urma incendiului din 30 octombrie, și-au pierdut viața 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului Colectiv şi de una care a murit în drum spre spital, în faza iniţială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, pe 10 noiembrie 2015, au fost internați în spitalele din ţară 76 de răniţi, din care 24 se aflau în stare critică şi gravă, iar în clinicile din străinătate - 29 de răniţi. La spitalele din afară au fost trimişi în total 35 de pacienţi, dintre care 6 au decedat. Astfel în Austria se aflau internaţi 2 persoane în stare stabilă, în Belgia– 8 persoane în stare stabilă, în Olanda– 8 persoane, din care 2 au decedat, iar 6 erau în stare stabilă, în Germania - 2 persoane care au plecat pe cont propriu, în Marea Britanie – 9 persoane, din care 2 au decedat, în Norvegia – 1 persoană stabilă, în Israel – 3 persoane, din care o persoană a decedat, o persoană în stare stabilă şi 1 persoană în stare instabilă, în Elveţia - 1 pacient.
Citește și:
Stenograme în scandalul Colectiv. Cum i-a încurcat Sorina Pintea pe Raed Arafat şi Nicolae Bănicioiu
Șefii ISU, audiați după imaginile ascunse ale tragediei din Colectiv?