Urmează „10 zile dificile”, cu peste 50.000 de cazuri
Ne apropiem de vârful acestui val 5. Săptămâna viitoare, experții estimează să înregistrăm oficial peste 50.000 de cazuri zilnice. Apoi vom intra într-o scurtă fază de platou, după care urmează scăderea, astfel încât până la finalul lunii martie să „revenim la normal”.
Vârful valului 5 e așteptat săptămâna viitoare
„Avem în față încă circa 10 zile dificile. Probabil că săptămâna viitoare vom înregistra peste 50.000 de cazuri în câteva zile, după care ne apropiem de un platou. Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială”, a declarat Alexandru Rafila la TVR 1.
Aceeași estimare de 50.000 de cazuri o are și medicul Octavian Jurma. Atrage, totuși, atenția că presiunea pe spitale nu dispare odată cu scăderea infectărilor. „Curba spitalizărilor și a deceselor e în urma infectărilor. În februarie va fi foarte rău pentru spitale, am putea ajunge la peste 20.000 de pacienți internați. Iar pe finalul lunii va fi vârful deceselor, cu 200-300 de morți de COVID pe zi”.
Dr. Octavian Jurma: „Eu mi-aș face planuri pentru la vară”
Are și o veste bună: situația se va ameliora în primăvară, iar vara va fi una fără probleme. „În acest an, eu mi-aș face planuri de vară, cu vacanțe, excursii, nunți, botezuri. Cazurile se vor împuțina în aprilie și mai, apoi vom avea două luni liniștite, iunie și iulie”, dă asigurări Octavian Jurma. Ce va fi din toamnă... Dumnezeu cu mila. „Orice e posibil”, spune Rafila.
Crește numărul deceselor de COVID: 120 în ultima zi
Dacă în urmă cu o săptămână aveam circa 40 de decese de COVID pe zi, miercuri, 2 februarie, numărul s-a triplat, ajungând la 120. 69 de bărbați și 51 de femei au murit în doar 24 de ore. 86 dintre ei erau nevaccinați și majoritatea prezentau comorbidități. Numărul cazurilor de infectări, azi, a fost de 35.802, dintr-un total de 109.841 teste RT-PCR și antigen efectuate. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 10.438, cu 457 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 973 de persoane, cu 36 mai mult decât marți. Pe teritoriul României, 205.641 de persoane confirmate pozitiv sunt acum în izolare la domiciliu, 10.087 sunt în izolare instituționalizată, iar 102.310 persoane suspecte de COVID se află în carantină la domiciliu.