Va fi jale cu salariile! Vezi câţi bani pierzi de la 1 ianuarie

Ultima actualizare:

    Contribuțiile plătite de angajat nu fac decât să reducă veniturile românilor
Contribuțiile plătite de angajat nu fac decât să reducă veniturile românilor

Promisiunile din programul de Guvernare nu pot fi respectate. Nu sunt bani, astfel că se caută fel de fel de soluții. Nici una bună pentru românul de rând. După introducerea accizei la carburant, continuă discuțiile pentru trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. O măsură proastă, spun sindicaliștii, care arată negru pe alb că salariile vor scădea.

Contribuțiile sociale cad acum în sarcina patronului, de anul viitor însă vor fi plătite exclusiv de către salariat.

Singurul lucru pe care-l va mai face angajatorul va fi să le rețină și să le vireze către stat. Vorbim despre contribuții de 35% calculate la salariul brut, dintre care 25% se vor duce către pensii și 10% către sănătate.Nu vom mai plăti pentru șomaj, tocmai de aceea contribuțiile vor fi reduse de la 39,2%, cât sunt în prezent, la 35%.

Leafa va scădea cu 247 lei la un brut de 3.000 de lei

Ionuţ Mişa, ministrul Finanțelor, are în plan să scadă și impozitul de la 16% la 10%. Ce înseamnă concret acest lucru? Un salariu brut de 3.000 de lei este impozitat acum din două surse: o dată la angajator cu 23% și încă o dată la angajat cu 16,5% contribuții plus 16% impozit pe venit.

Astfel, partea angajatorului este de 690 de lei pe lună, iar cea a salariatului de 975 de lei. Ceea ce înseamnă că omul ia în mână 2.025 lei.

De la 1 ianuarie 2018, plățile vor intra exclusiv în sarcina noastră și vom plăti 35%. La același salariu de 3.000 de lei pe cartea de muncă, datoria către stat crește la 1.050 de lei.

În plus netul rămas, 2.025 lei, va fi impozitat cu 10%. Asta înseamnă că leafa va scădea la 1.822 de lei, adică cu 247 de lei.

Să mai luăm un exemplu. Ca să ia acum un salariu în mâna de 1.000 de lei, un angajat trebuie să aibă un brut de 1.425 de lei, iar angajatorul mai plăteşte 325 de lei dări la stat.

De la 1 ianuarie 2018, angajatul va pleca cu 120 lei mai puţin.

Vor să-i oblige pe patroni să crească bruturile

Ca să nu-și pună românii în cap, ministerul Finanţelor pregăteşte o măsură prin care să-i oblige pe patroni să crească salariile brute cu cel puțin 22,75% ca să mențină valoarea salariului net. Pentru aceeași leafă de 1.000 de lei în mână, brutul ar trebui să fie de 1.831 de lei.

Specialiştii consideră măsura ca fiind neconstituţională, întrucât nu poți impune  prin lege majorarea salariului brut în afara sistemului bugetar.

În sectorul privat există principiul libertății contractuale, astfel că Executivul se poate baza doar pe buna credință a patronului.

Sindicaliștii pun că totul este făcut pentru investitorii străini

În plus, sindicaliștii consideră eventuala majorarea una artificială.

”Nu este normal ca angajorul să nu mai aibă în sarcină nici un fel de impozit, nici o contribuție și totul să fie aruncat în cârca angajatului. România e demult un teritoriu în care alții își fac mendrele după cum cred de cuviință”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS, făcând referire aici la investitorii străini.

“Problema de fond este că va fi profund afectată întreaga politică socială. Aş vrea să vedeţi ce se întâmplă nu doar la anul, ci şi peste doi ani, pentru că în momentul respectiv, cu transferul integral, România va deveni o ladă de gunoi din punct de vedere al condiţiilor de muncă”, a subliniat și Emil Hossu, preșdintele Cartel Alfa.

Cinci milioane de angajați sunt afectați, astfel că sindicaliștii au ieșit în stradă zilele trecute și au pregătit proteste și pentru următoarea perioadă.

Astăzi au ieșit în stradă angajații Ambulanței București, iar pe 19 octombrie cei de la Sanitas au anunţat un miting de amploare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
image
actualitate.net
image
actualitate.net