Vacanţa ideală, cu bunicii la ţară
Cine nu are bunici, să-şi cumpere! Pentru că vacanţele de vară au, pentru copii, un farmec aparte dacă sunt petrecute în casa bunicilor, oriunde ar fi ea. Evident, dacă bunicii locuiesc undeva la ţară, au casă şi curte unde nepoţii se pot juca, e cu atât mai bine. Psihologul Mihaela Vintilă explică de ce sunt importante pentru copii aceste perioade, dar şi ce alte variante de a-şi petrece zilele de vară există.
Vacanţele la bunici fac parte din copilăria fiecăruia şi sunt foarte importante, spune specialistul. Poveştile bunicului, mirosul de plăcinte din cuptorul bunicii, joaca pe uliţă sau cu animalele din bătătură, acestea nu se pot uita toată viaţa. Aşa că, dacă nu ai unde să-l ţii pe cel mic în vara asta, chiar e indicat să-l duci la bunici. „Pentru a deveni un adult cu o personalitate armonioasă, copilul trebuie să se dezvolte în sânul unei familii extinse, cu bunici, unchi, mătuşi, verişori. Aşa se cimentează relaţiile în familie şi între generaţii. Bunicii dau substanţă relaţiilor noastre de mai târziu”, explică Mihaela Vintilă. În plus, şi tu, ca părinte, eşti liniştit că îl laşi pe mâini bune.
Dar vara e lungă şi până la toamnă, când începe şcoala, multe mai trebuie făcute. Copilul are nevoie şi de o vacanţă cu părinţii, măcar de o săptămână. Dacă îţi permiţi financiar, trimite-l şi într-o tabără. „Copilul petrece activ alături de alţi copii de vârsta lui şi socializează. Există tabere sociale pentru toate buzunarele, organizate de primării, ministerul învăţământului şi chiar de biserici. Preţurile pornesc de la 300 de lei pentru 7-10 zile, sau pot fi şi gratis. Dacă nu ai ales nimic pentru anul acesta, interesează-te din timp pentru anul următor”, mai spune psihologul.
Dacă nu ai nici bunici, nici bone cu care să-ţi laşi copilul acasă, cât timp eşti la serviciu, poţi opta pentru şcolile de vară organizate la grădiniţe şi şcoli. Acolo este un program organizat, dar mai lejer. Se fac tot felul de cursuri şi jocuri interesante pentru diverse categorii de vârste. Preţurile sunt variate, dezavantajul fiind doar că, având totuşi un program strict, cu treziri matinale, copilul nu se va simţi în vacanţă.
Îl mai poţi lăsa, în această vară, să petreacă mai multe zile la un prieten bun de la şcoală, asta după ce, în prealabil, îi cunoşti părinţii şi ai încredere în ei că sunt responsabili.Nu uita de lecţii! Copilul trebuie să păstreze o oarecare legătură cu şcoala, pentru că altfel uită tot şi îi va fi greu să se reacomodeze, în septembrie. 30 până la 60 de minute măcar o dată la două zile ar trebui să fie alocate studiului (scris, citit, colorat... în funcţie de vârstă). Deci, nu-l lăsa să bată mingea pe stradă cât e ziua de lungă! Nici să-l uiţi în faţa calculatorului sau a televizorului nu e o soluţie. Fă-i un program lejer, cu activitate fizică, intelectuală, distracţie şi odihnă, ieşiri repetate în parc, astfel încât să nu se plictisească şi să simtă că are, cu adevărat, o vacanţă de vară frumoasă!