Vacan╚Ť─â ├«n Bulgaria. Ce locuri splendide po╚Ťi vizita, ├«n afar─â de Litoral, ├«n ╚Ťara trandafirilor

9 august 2021
image
Veliko Tarnovofoto: Shutterstock

Suntem familiariza╚Ťi cu litoralul bulg─âresc, dar ╚Öi cu p├órtiile de ski ale vecinilor. Bulgaria este ├«ns─â plin─â de obiective turistice ╚Öi de locuri superbe care merit─â v─âzute. Ora╚Öe cu ├«nc─ârc─âtur─â istoric─â, o mul╚Ťime de situri arheologice, biserici, muzee, parcuri verzi ╚Öi m├óncare tradi╚Ťional─â delicioas─â sunt c├óteva motive pentru care trebuie s─â vizitezi aceast─â ╚Ťar─â!

La 60 de kilometri de Bucure╚Öti, la sud de Dun─âre, se afl─â Bulgaria. O ╚Ťar─â cu care suntem familiariza╚Ťi datorit─â litoralului ╚Öi p├órtiilor bune de ski, cea de la Bansko ╚Öi cea din Borovets fiind considerate raiul skiorilor. ├Äns─â Bulgaria este ofertant─â prin ora╚Öele frumoase, cu ├«nc─ârc─âtur─â istoric─â ╚Öi prin obiectivele cu arhitectur─â interesant─â.

Impresionanta catedral─â Alexander Nevski

Capitala este Sofia și se află la poalele muntelui Vitoșa, iar emblema Sofiei este Catedrala Alexander Nevski, catedrală care imprezionează prin dimensiunile sale, dar și prin cupolele aurite sau interiorul său.

image
foto: Click!

Aceast─â perl─â monumental─â a fost construit─â ├«ntre anii 1904-1912, ├«n stil neobizantin, iar textul rug─âciunii ÔÇŁTat─âl NostruÔÇŁ este ├«nscris cu litere de aur la baza cupolei. A fost ridicat─â ├«n memoria miilor de solda╚Ťi ru╚Öi, bulgari, ucrainieni, moldoveni, finlandezi si rom├óni care ╚Öi-au pierdut via╚Ťa pentru eliberarea Bulgariei de sub ocupa╚Ťia Imperiului Otoman, ├«n anii 1877 ╚Öi 1878. Hramul catedralei ├«l evoc─â pe eroul Alexander Nevski, iar un fragment din moa╚Ötele sale se poate g─âsi ├«n racla din sf├ónta catedral─â.

Biserica Sf├ónta Sofia, Biserica Sf├óntul Nicolae F─âc─âtorul de Minuni, Rotonda Sf├óntul Gheorghe sau Teatrul Na╚Ťional "Ivan Vazov", Pia╚Ťa Parlamentului ╚Öi Muzeul Na╚Ťional de Arheologie sunt alte puncte de atrac╚Ťie pentru turi╚Öti.

stanga
dreapta
image
image
image
image
image
image
image
image
image

M─ân─âstirea RILA

├Än sud-vestul ╚Ť─ârii, la 120 km de Sofia, pe versantul sudic al Mun╚Ťilor Rila, se afl─â cea mai faimoas─â ╚Öi mai frumoas─â m─ân─âstire din Bulgaria- M─ân─âstirea Rila, un sit aflat sub protec╚Ťia UNESCO. Considerat─â comoara na╚Ťional─â a Bulgariei, construc╚Ťia a╚Öez─âm├óntului a ├«nceput ├«n secolul 10, ╚Öi este legat─â de numele Sf├óntului Ivan de Rila, un c─âlug─âr care ╚Öi-a petrecut via╚Ťa ├«ntr-o pe╚Öter─â aflat─â la o jum─âtate de or─â de mers de locul ├«n care se afl─â ast─âzi l─âca╚Öul de cult. ├Äntreg complexul se ├«ntinde pe o suprafa╚Ť─â de 8.800 mp.

image
M─ân─âstirea Rilafoto: Click!

Partea reziden╚Ťial─â de 4 etaje cuprinde numai pu╚Ťin de 300 de chilii ale c─âlug─ârilor, 4 capele, o camer─â a stare╚Ťului, o buc─ât─ârie, o bibliotec─â ╚Öi camera de oaspe╚Ťi pentru donatori. Exteriorul m─ân─âstirii are pere╚Ťii s─âi ├«nal╚Ťi ╚Öi sobri (cu o ├«n─âl╚Ťime de 4 etaje ╚Öi chiar mai ├«nalt ├«n anumite locuri) decupat de ferestre mici care amintesc mai degrab─â de un fort militar dec├ót de o m─ân─âstire. Muzeul m─ân─âstirii g─âzduie╚Öte o oper─â de art─â unic─â, ╚Öi anume, Crucea lui Rafail. O cruce de lemn f─âcut─â dintr-o singur─â bucat─â de lemn (81├Ś43 cm). Ea a fost cioplit─â de un c─âlug─âr pe nume Rafail cu rindele fine ┼či cu lupa, pentru a crea 104 scene religioase ┼či 650 de miniaturi. Munca la aceast─â oper─â a durat cel pu┼úin 12 ani ┼či a fost terminat─â ├«n 1802 c├ónd c─âlug─ârul ┼či-a pierdut vederea.

image
Amfiteatrul de trandafiri. În imagine, Liana Alexandra, influencerfoto: Instagram.com

Valea Trandafirilor din Kazanlak, cea mai romantică și mai parfumată regiune  

├Än perioada comunist─â, regiunea a servit ca loc de produc╚Ťie al Kalasnikovului sovietic, ├«ns─â ast─âzi  este recunoscut─â datorit─â recoltelor bogate ├«n trandafiri. Bulgaria este considerat─â al doilea mare produc─âtor mondial de ulei de trandafiri. Valea Trandafirilor este situat─â ├«ntre ora╚Öele Kazanl─âk ╚Öi Klisura fiind renumit─â ├«n lume pentru industria de cre╚Ötere a trandafirului de Damasc, adus din Orientul Mijlociu. Rosa damascena (Trandafirul din Damasc) este cultivat, ├«ndeosebi varietatea Trigintipetala, cunoscut─â sub denumirea de trandafirul din Kazanl├ók, cu un miros foarte persistent, care a fost importat din Turcia ┼či din sudul Asiatic. La sf├ór┼čitul lunii iunie, dup─â recoltarea trandafirilor, au loc numeroase s─ârb─âtori, anima┼úii folclorice ┼či festivale.

image
Celebrul parfum de trandafirifoto: Click!

Festivalul Trandafirilor este un eveniment unic ├«n Europa de Est care atrage turi╚Öti din toate col╚Ťurile lumii. Din petalele trandafirilor se produce faimosul ulei de trandafir, ingredientul principal ├«n lumea parfumurilor, industria cosmeticelor, farmaciei precum ╚Öi ├«n cea alimentar─â. Din 30 de trandafiri se ob╚Ťine o pic─âtur─â de ulei de trandafiri, iar din 3.000 de kilograme, doar un litru de ulei. Mirosul este ame╚Ťitor! Ar putea fi considerat─â cea mai romantic─â ╚Öi mai parfumat─â regiune. De altfel, trandafirul este simbolul Bulgariei ╚Öi brandul turismului bulg─âresc.

image
Fort─ârea╚Ťa Tsarevets din Veliko Tarnovofoto: Click!

Veliko Târnovo, orașul fermecător. Sau Coasta Amalfi a Bulgariei

Cu siguran╚Ť─â Veliko T├órnovo este  un ora╚Ö care te cucere╚Öte de la prima vedere. Se afl─â la doar 180 de kilometri de Bucure╚Öti, cu ie╚Öire pe la vama Giurgiu-Ruse.

Construit pe trei dealuri: Tsaravets, Trapezitsa ╚Öi Sveta Gora, Veliko T├órnovo este str─âb─âtut de r├óul Yantra. Ora╚Öul ╚Üarilor, cum era denumit ├«n gloria sa medieval─â, Veliko T├órnovo te duce cu g├óndul la Coasta Amalfi datorit─â caselor terasate. Restaurante cu m├óncare delicioas─â, str─âdu╚Ťe ├«ntortocheate pe care te po╚Ťi plimba ├«n voie ╚Öi unde te po╚Ťi lovi de un strop de istorie la tot pasul, magazine cu produse realizate pe loc de oameni talenta╚Ťi: produse din ceramic─â sau bijuterii.

Un studiu simplu arat─â c─â ├«n ultimele luni peste 216.000 de rom├óni au ales s─â viziteze ╚Ťara vecin─â. Cei mai mul┼úi vizitatori str─âini din UE ├«n Bulgaria au venit ├«n iunie 2021 din Rom├ónia, ├«ntr-un procent de 46,7%. Litoralul bulg─âresc este o op╚Ťiune bun─â datorit─â calit─â╚Ťii serviciilor ╚Öi a pre╚Ťurilor mici.

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
kate middleton jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
retete cartofi png
BeFunky collage (6) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg
evaluare nationala 7570751 mediafax foto alexandru dobre jpeg
NDQwJmhhc2g9YWQ4ZDRjM2Q1ODFiMjNhMjBjMGM5YWQ0ZTgwNjc4MDg= thumb jpg
elev examen probe  evaluare nationala clasele mici  jpeg
FotoJet (8) jpg