Vacanță în Bulgaria. Ce locuri splendide poți vizita, în afară de Litoral, în țara trandafirilor

Ultima actualizare:

    Veliko Tarnovofoto: Shutterstock
Veliko Tarnovofoto: Shutterstock

Suntem familiarizați cu litoralul bulgăresc, dar și cu pârtiile de ski ale vecinilor. Bulgaria este însă plină de obiective turistice și de locuri superbe care merită văzute. Orașe cu încărcătură istorică, o mulțime de situri arheologice, biserici, muzee, parcuri verzi și mâncare tradițională delicioasă sunt câteva motive pentru care trebuie să vizitezi această țară!

La 60 de kilometri de București, la sud de Dunăre, se află Bulgaria. O țară cu care suntem familiarizați datorită litoralului și pârtiilor bune de ski, cea de la Bansko și cea din Borovets fiind considerate raiul skiorilor. Însă Bulgaria este ofertantă prin orașele frumoase, cu încărcătură istorică și prin obiectivele cu arhitectură interesantă.

Impresionanta catedrală Alexander Nevski

Capitala este Sofia și se află la poalele muntelui Vitoșa, iar emblema Sofiei este Catedrala Alexander Nevski, catedrală care imprezionează prin dimensiunile sale, dar și prin cupolele aurite sau interiorul său.


    foto: Click!
foto: Click!

Această perlă monumentală a fost construită între anii 1904-1912, în stil neobizantin, iar textul rugăciunii ”Tatăl Nostru” este înscris cu litere de aur la baza cupolei. A fost ridicată în memoria miilor de soldați ruși, bulgari, ucrainieni, moldoveni, finlandezi si români care și-au pierdut viața pentru eliberarea Bulgariei de sub ocupația Imperiului Otoman, în anii 1877 și 1878. Hramul catedralei îl evocă pe eroul Alexander Nevski, iar un fragment din moaștele sale se poate găsi în racla din sfânta catedrală.

Biserica Sfânta Sofia, Biserica Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni, Rotonda Sfântul Gheorghe sau Teatrul Național "Ivan Vazov", Piața Parlamentului și Muzeul Național de Arheologie sunt alte puncte de atracție pentru turiști.

Mănăstirea RILA

În sud-vestul țării, la 120 km de Sofia, pe versantul sudic al Munților Rila, se află cea mai faimoasă și mai frumoasă mănăstire din Bulgaria- Mănăstirea Rila, un sit aflat sub protecția UNESCO. Considerată comoara națională a Bulgariei, construcția așezământului a început în secolul 10, și este legată de numele Sfântului Ivan de Rila, un călugăr care și-a petrecut viața într-o peșteră aflată la o jumătate de oră de mers de locul în care se află astăzi lăcașul de cult. Întreg complexul se întinde pe o suprafață de 8.800 mp.


    Mănăstirea Rilafoto: Click!
Mănăstirea Rilafoto: Click!

Partea rezidențială de 4 etaje cuprinde numai puțin de 300 de chilii ale călugărilor, 4 capele, o cameră a starețului, o bucătărie, o bibliotecă și camera de oaspeți pentru donatori. Exteriorul mănăstirii are pereții săi înalți și sobri (cu o înălțime de 4 etaje și chiar mai înalt în anumite locuri) decupat de ferestre mici care amintesc mai degrabă de un fort militar decât de o mănăstire. Muzeul mănăstirii găzduiește o operă de artă unică, și anume, Crucea lui Rafail. O cruce de lemn făcută dintr-o singură bucată de lemn (81×43 cm). Ea a fost cioplită de un călugăr pe nume Rafail cu rindele fine şi cu lupa, pentru a crea 104 scene religioase şi 650 de miniaturi. Munca la această operă a durat cel puţin 12 ani şi a fost terminată în 1802 când călugărul şi-a pierdut vederea.


    Amfiteatrul de trandafiri. În imagine, Liana Alexandra, influencerfoto: Instagram.com
Amfiteatrul de trandafiri. În imagine, Liana Alexandra, influencerfoto: Instagram.com

Valea Trandafirilor din Kazanlak, cea mai romantică și mai parfumată regiune  

În perioada comunistă, regiunea a servit ca loc de producție al Kalasnikovului sovietic, însă astăzi  este recunoscută datorită recoltelor bogate în trandafiri. Bulgaria este considerată al doilea mare producător mondial de ulei de trandafiri. Valea Trandafirilor este situată între orașele Kazanlăk și Klisura fiind renumită în lume pentru industria de creștere a trandafirului de Damasc, adus din Orientul Mijlociu. Rosa damascena (Trandafirul din Damasc) este cultivat, îndeosebi varietatea Trigintipetala, cunoscută sub denumirea de trandafirul din Kazanlâk, cu un miros foarte persistent, care a fost importat din Turcia şi din sudul Asiatic. La sfârşitul lunii iunie, după recoltarea trandafirilor, au loc numeroase sărbători, animaţii folclorice şi festivale.


    Celebrul parfum de trandafirifoto: Click!
Celebrul parfum de trandafirifoto: Click!

Festivalul Trandafirilor este un eveniment unic în Europa de Est care atrage turiști din toate colțurile lumii. Din petalele trandafirilor se produce faimosul ulei de trandafir, ingredientul principal în lumea parfumurilor, industria cosmeticelor, farmaciei precum și în cea alimentară. Din 30 de trandafiri se obține o picătură de ulei de trandafiri, iar din 3.000 de kilograme, doar un litru de ulei. Mirosul este amețitor! Ar putea fi considerată cea mai romantică și mai parfumată regiune. De altfel, trandafirul este simbolul Bulgariei și brandul turismului bulgăresc.


    Fortăreața Tsarevets din Veliko Tarnovofoto: Click!
Fortăreața Tsarevets din Veliko Tarnovofoto: Click!

Veliko Târnovo, orașul fermecător. Sau Coasta Amalfi a Bulgariei

Cu siguranță Veliko Târnovo este  un oraș care te cucerește de la prima vedere. Se află la doar 180 de kilometri de București, cu ieșire pe la vama Giurgiu-Ruse.

Construit pe trei dealuri: Tsaravets, Trapezitsa și Sveta Gora, Veliko Târnovo este străbătut de râul Yantra. Orașul Țarilor, cum era denumit în gloria sa medievală, Veliko Târnovo te duce cu gândul la Coasta Amalfi datorită caselor terasate. Restaurante cu mâncare delicioasă, străduțe întortocheate pe care te poți plimba în voie și unde te poți lovi de un strop de istorie la tot pasul, magazine cu produse realizate pe loc de oameni talentați: produse din ceramică sau bijuterii.

Un studiu simplu arată că în ultimele luni peste 216.000 de români au ales să viziteze țara vecină. Cei mai mulţi vizitatori străini din UE în Bulgaria au venit în iunie 2021 din România, într-un procent de 46,7%. Litoralul bulgăresc este o opțiune bună datorită calității serviciilor și a prețurilor mici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net