Vacanțele de weekend la munte, ideale toamna. Care sunt cele mai tari destinații și ce trebuie să ai la tine

Ultima actualizare:
Drumeție organizată în satele din Măgura-Peștera
Drumeție organizată în satele din Măgura-Peștera

De la sfârșitul acestei săptămâni, odată cu soare, pălește și sezonul estival, la mare. În schimb, vine perioada vacanțelor de weekend, la munte. Pentru ca escapada să fie una memorabilă, e bine să te pregătești puțin înainte. Adrian Matache, ghid montan și reprezentant al unei agenții de turism, ne spune care sunt destinațiile recomandate, cum eviți aglomerația și cum trebuie să te echipezi corespunzător.

Evită aglomerația! Ce locuri superbe așteaptă să fie vizitate

„Călătoria trebuie să înceapă de acasă, cu alegerea destinației, verificarea buletinului meteo și echiparea cu toate cele necesare. Recomandarea mea este să evitați Bucegii, Valea Prahovei, Valea Oltului și toate aceste destinații celebre care, în weekend, devin extrem de aglomerate. În acest an, din cauza pandemiei, românii au renunțat la vacanțele peste hotare și au rămas în țară, luând cu asalt aceste locuri. Am avut surpriza să văd traseul spre vârful Moldoveanu aglomerat ca pe bulevard, să nu mai găsesc un loc de parcare pe Cheile Tișiței sau în Piatra Craiului, la fântâna lui Botorog”, atrage atenția Adrian Matache, reprezentantul DCR Adventures. În schimb, ne sfătuiește să ne uităm și spre alte locuri la fel de frumoase, dar mai puțin promovate, mai puțin comerciale. „Zona Horezu-Vâlcea e foarte frumoasă și nu așa aglomerată, județul Buzău are multe locuri ce merită vizitate, la fel Defileul Jiului, Munții Vulcan, zona Petroșaniului. Maramureșul, Bucovina și Delta Dunării sunt alte destinații superbe și liniștite, în această perioadă”.

Cu cine mergi la drum

Traseu montan în masivul Bucegi (Cheile Zănoagei / Cascada 7 Izvoare)
Traseu montan în masivul Bucegi (Cheile Zănoagei / Cascada 7 Izvoare)

Niciodată nu pleca pe munte de unul singur. Ideal este să fii într-un grup mai mare. Dacă nu te poți sincroniza cu gașca de prieteni, te poți înscrie în excursii de o zi sau de weekend, organizate de agenții de turism. Avantajul este că organizatorii sunt ghizi montani cu experiență, traseul este verificat, nu riști să te rătăcești, să te prindă noaptea. Pe internet sunt anunțate tot felul de evenimente la munte. Spre exemplu, sâmbăta aceasta poți merge pe Vârful „La Om” din Piatra Craiului cu DCR Adventures, tot weekendul acesta se organizează o aventură în Delta Dunării, iar pe 20 septembrie e programată o drumeție pe Culmea Pricopanului. Tot pe 20 septembrie, Hai să Socializăm are drumeție în Cheile Pisicii, pe 26 septembrie la Cerdacul Stanciului, pe Cheile Zănoagei și la Cascada 7 Izvoare. AfterWork Hiking Fans are duminică, 4 octombrie, o drumeție în grup restrâns (maximum 8 persoane) la Cozia și tot atunci Andinio Travel organizează o tură fotografică de toamnă la Sirnea-Peștera-Ciocanu.

Adrian Matache, ghid montan
Adrian Matache, ghid montan

Verifică vremea!

Pentru că acum înaintăm spre toamnă, temperaturile scad și vor fi mai multe precipitații, nu pleca la drum fără să verifici buletinul meteo. „Lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, chiar de la o oră la alta. Dacă vremea nu e favorabilă, evită zona. De asemenea, nu uita că ziua scade. Astfel, nu te aventura pe un traseu mai lung de 8 ore, căci te poate prinde noaptea și e periculos”, spune Adrian Matache.

  • În primul rând, alege trasee pentru care ești pregătit fizic. Nu te aventura singur pe un traseu dificil, necunoscut, care îți depășește condiția fizică. E valabil atât dacă mergi cu prietenii, cât și în grup organizat.
  • Ce îți iei la tine depinde și de traseu, dacă știi să ai în drum surse de apă, cabane la care să poți mânca și odihni.
  • Echipamentul montan corect îți poate salva viața. În special bocancul de munte este foarte important. Trebuie să fie impermeabil, să acopere glezna și să te protejeze de luxații în cazul în care calci strâmb. Poți citi aici cum e bine să te îmbraci când mergi pe munte.
  • În drumeție, trebuie să mai îmbrăcăminte în mai multe straturi (tricou, polar, geacă), mănuși, pelerină, lanternă frontală, șosete de schimb, apă suficientă, sendvișuri și gustări sățioase, care nu se strică și nu ocupă mult loc în rucsac (ciocolată, mere, batoane proteine, fructe uscate, nuci, alune, migdale etc.).
  • Nu în ultimul rând, e necesară o mini-trusă de prim ajutor, în funcție de nevoile fiecăruia, precum și un fluier. Da, ați auzit bine! „Pe munte, un fluier e foarte util: cu el poți face gălăgie și poți ține animalele la distanță. Dacă te-ai rătăcit, îl folosești pentru ca salvatorii să te găsească mai ușor”, spune Adrian Matache.

3 locuri de vis, ideale toamna

Măgura şi Peştera

Sunt unele dintre cele mai frumoase sate de la noi, cu pajişti întinse, căpiţe de fân, turme de oi şi case aruncate ici-colo, ca într-un tablou în care te pierzi cu privirea. Toamna, coloritul acestui “tablou” îţi taie respiraţia. “Sunt două căi de acces: una prin Bran-Moeciu, de unde se mai fac 7 km până în Peştera, fie dinspre Zărneşti, prin Piatra Craiului până în Măgura, însă drumul forestier e mai dificil. Între cele două sate faci pe jos puţin peste o oră. Sunt multe de făcut şi de văzut în zonă, de la plimbări pe uliţe pitoreşti, până la trasee pe munte”, spune colegul lui Adrian, Mihai Oculeanu, ghid naţional şi montan.

Munţii Măcinului

Sunt o altă destinaţie superbă de toamnă pentru pasionaţii de drumeţii. Ajungeţi la ei de pe Autostrada Slobozia-Brăila fie pe podul de la Hârşova, fie cu bacul la Smârdan. “Se pot face mai multe trasee. Unul pleacă din localitatea Greci spre vârf, e marcat cu triunghi albastru şi se face în 4-5 ore, altul porneşte de la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din localitatea Măcin, are o dificultate scăzută şi se parcurge în 4-6 ore. De asemenea, sunt multe trasee pentru pasionaţii de biciclete şi trasee de escaladă. În perioada aceasta, cel mai frumos traseu din Munţii Măcinului e spre culmea Pricopanului, peisajele sunt spectaculoase”, aflăm de la specialistul în călătorii.

Valea lui Stan


    Mihai Oculeanu, într-o drumeție pe Valea lui Stan
Mihai Oculeanu, într-o drumeție pe Valea lui Stan

Cu 3 km înainte de Barajul Vidraru porneşte de lângă o troieniţă un traseu superb, care vă face să uitaţi de tot traficul şi problemele din oraş. “Aveţi de mers 12-13 km printr-un canion, cu mai multe treceri de-o parte şi de alta a râului Stan. Traseul e amenajat cu trepte metalice, scări, întâlnim mai multe cascade sau ochiuri de apă. La capătul traseului urmează un urcuş de 30-40 de minute, care dă în Poieniţa Călugăriţa. Urmează o coborâre către Barajul Vidraru, unde vom trece pe lângă o fostă cabană a lui Ceauşescu, apoi vom da într-un drum forestier care ne va scoate în Barajul Vidraru. Tot traseul durează 5-6 ore, cu pauze”, mai spune Mihai Oculeanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net