Vaccinarea copiilor de 5-11 ani începe miercuri, 26 ianuarie

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat azi că vaccinarea copiilor de 5-11 ani va debuta la data de 26 ianuarie. Platforma STS a fost actualizată și permite chiar de azi programarea celor mici. Părinții trebuie să aleagă doar centrele de vaccinare notate în platformă cu denumirea P_Ped și o siglă roz cu semnul a doi copii. În acest moment, la nivel național sunt disponibile 219 cabinete de vaccinare pediatrice.

vaccin copii shutter jpeg

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitate doze pediatrice.

Important de reținut

-        Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare.

-        Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;

-        Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

12 întrebări și răspunsuri despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani

1.      COVID-19 dă și la copii forme grave de boală? Da, în special la cei care prezintă comorbidități! Conform datelor din SUA, se apreciază că boala COVID-19 e una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii de 5-11 ani. Cei mici pot face complicații, precum sindromul inflamator multisistemic, o afecțiune în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează, ducând la manifestări variate, extrem de severe. În plus, și copiii care trec prin boală rămân cu sechele.

2.      Dacă formele severe de boală la copii sunt rare, e justificată vaccinarea? E adevărat că majoritatea copiilor infectați sunt asimptomatici sau au formă ușoară. Cu toate acestea, riscul de a face o formă gravă nu e de neglijat chiar și la cei fără probleme de sănătate (știute).

3.      Cum îi ajută vaccinul? Conform studiilor, serul pediatric de la Pfizer are o eficiență de 91% în prevenirea bolilor simptomatice. Vaccinarea îi protejează pe copii atât de boala în sine (reducând riscul de spitalizare, de complicații), cât și de efectele ei pe termen lung (sechele date de sindromul post-COVID). Totodată, poate ajuta la protecția indirectă a membrilor familiei, inclusiv a fraților mai mici, care încă nu sunt eligibili.

4.      E mai sigur să se imunizeze natural, prin infectare? Nu, atât timp când boala vine cu riscuri mari și cu diverse complicații de tipul miocarditei, sindromului inflamator multisistemic sau sindromului post-COVID.

5.      Îl mai vaccinez dacă deja a trecut prin boală? Da! Și nici nu e necesară măsurarea titrului de anticorpi înainte. Studiile arată că vaccinarea celor care au avut COVID conferă un răspuns imun sporit, iar riscul de reinfectare este mai mic.

6.      Ar fi bine să-l duc la un consult înainte de vaccinare? În cazul în care copilul nu are nicio problemă medicală deosebită de sănătate (boli cronice, alergii, tratamente imunosupresive, etc.) acesta poate să fie programat pentru a fi vaccinat fără un consult medical prealabil.

7.      Dacă cel mic are antecedente de alergii alimentare, urticare și șoc anafilactic. Copilul ar trebui să facă vaccinul cu excepția cazului în care a avut o reacție alergică severă la o doză anterioară de vaccin împotriva COVID-19 sau are o alergie la unul dintre ingredientele vaccinului (de exemplu, polietilenglicol). Dacă există atecedente de alergii, discută înainte cu medicul pediatru, dar și cu medicii de la centrul de vaccinare.

8.      Vaccinul este sigur pentru copiii de 5-11 ani? Da! Studiile efectuate până în prezent pe mii de copii au raportat că profilul de siguranță al vaccinului este similar la această grupă de vârstă cu cel din rândul adolescenților.

9.      Ce reacții adverse poate da? Cele mai frecvente sunt: durere locală, roșeață, tumefacție la locul înțepăturii, oboseală, durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare și greață. Sunt mai frecvente după a doua doză de vaccin și trec în 1-2 zile. Aceste reacții adverse sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină și arată că organismul copiilor își dezvoltă un răspuns imun protector față de boală.

10.   Există risc de miocardită sau de pericardită după vaccinare? În SUA au fost raportate 12 astfel de cazuri din 8.674.378 doze administrate. La copiii de 12-17 ani s-au raportat 54 de cazuri la un milion de doze. Riscul de miocardită e, însă, de 30 de ori mai mare la o eventuală infectare cu SARS-CoV-2.

11.   Pot să-i dau înainte un Paracetamol sau Ibuprofen? Centrul pentru Controlul și Prevenție al Bolilor din SUA (CDC) recomandă părinților să nu administreze copilului niciun medicament pentru ameliorarea durerii înainte de a fi vaccinat deoarece acesta poate reduce răspunsul imun la vaccin. Totuși, după vaccinare, poate să primească aceste medicamente, în doză adecvată, dacă prezintă febră. Aspirina NU este recomandată copiilor mai mici de 18 ani.

12.   Care va fi schema de vaccinare? Ca și la adulți, cuprinde 2 doze, administrate la un interval de 21 de zile. Copiii cu imunosupresie severă pot primi și o a treia doză, după 28 de zile de la a doua. Serul pentru copii are o concentrație de 3 ori mai mică. Conform rezumatului caracteristicilor produsului, dacă se inițiază vaccinarea împotriva bolii COVID-19 la copiii cu vârsta de 11 ani și 11 luni se administrează doza pediatrică, atât la prima doză, cât și la doza a doua, chiar dacă între timp copilul a împlinit vârsta de 12 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net