Vând corcituri drept câini de rasă?

Ultima actualizare:

    Magazinele de animale fac bani pe seama patrupedelor fără acte de origine
Magazinele de animale fac bani pe seama patrupedelor fără acte de origine

Dacă va creşte mare, precis e labrador, iar dacă rămâne mic, e clar că vorbim de un bichon. Cam aşa se împart în petshop rasele de câini. Niciunul nu are acte de origine, dar toţi, fără excepţie, se vând pe post de câini de rasă!

Un ghemotoc de blană aurie, slab ca vai de el, se ciondăneşte cu un alt bulgăraş pletos, alb ca un fulg de nea. Din când în când, se opresc să arunce o privire prin sticla acvariului.

Poate-poate vine cineva să îi bage şi pe ei în seamă. Unul e Golden Retriever, iar celălalt e Westie, ne asigură vânzătorul. În realitate, ambii au o origine cum nu se poate mai incertă. Nu au acte de origine, dar ce mai contează? Important este ca ochişorii lor sticloşi să fure inima cuiva dispus să scoată din buzunare 1.499 de lei. Căci ăsta este preţul la raft, într-un magazin specializat din zona Pantelimon, din Capitală.

Nu puţini sunt cei care, din milă, şi-au cumpărat un puiuţ dintr-o anumită rasă şi s-au trezit, în timp, cu o corcitură de toată frumuseţea. Potrivit Asociaţiei Chinologice Române, nici un căţel nu poate fi numit de rasă în lipsa pedigree-ului (n.red. –certificat de origine), însă cine să aplece urechea la aceste „detalii”? Petshopurile recunosc că nu au aceste acte, dar afacerile le merg ca unse chiar şi cu „maidanezi”.

Se cumpără ieftin şi se vinde mai departe şi de trei ori mai scump. Orice animal, de oriunde ar fi el. Chiar şi noi am reuşit să negociem vânzarea câtorva căţei într-un petshop din Capitală. „Avem nevoie de căţei de talie mică. Cei mari nu sunt buni, cresc repede şi nu îi mai ia nimeni. Dacă vreţi, vă putem cumpăra bichonii, dar cu banii la vânzare. Noi cumpărăm de obicei cu 550 de lei/bucata. Dar să fie sănătoşi pentru că dacă păţesc ceva şi se întorc clienţii la noi, tot dumneavoastră veţi suporta paguba. Ce nu se vinde, vă dăm înapoi”, ne-a explicat şefa unui petshop din Capitală.

Pedigree-ul, singurul act care dovedeşte puritatea rasei

Click! a scris pe larg despre intenţia autorităţilor de a declara război petshopurilor. În urmă cu câteva luni, s-a luat în discuţie formularea unei legi care să interzică vânzarea animalelor vii în petshop. Ideea a fost însă abandonată încă din faşă, din stadiul de proiect, aşa că patronii îşi văd acum afacerile salvate. Pentru a nu cădea în plasa samsarilor, atunci când căutaţi un căţeluş de rasă, trebuie să urmăriţi la Asociaţia Chinologică Română care crescători sunt înregistraţi aici şi să apelaţi numai la aceştia.

Numai puii proveniţi din canisele recunoscute de Asociaţia Chinologică vor obţine certificatul pedigree, singurul act care atestă apartenenţa căţelului la o rasă anume. Acest document „este un certificat de naştere a căţelului cu ascendenţă pe mai multe generaţii şi este singurul care dovedeşte puritatea rasei”, informează AChR. 

Pedigree-ul este arborele genealogic al căţelului
Pedigree-ul este arborele genealogic al căţelului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net