Vara lui 2021: românii, buluc pe litoralul nostru
Vara s-a încheiat, cel puţin potrivit calendarului, iar operatorii din turismul de pe litoralul românesc îşi freacă mâinile. Sezonul estival 2021 a fost unul bun, au concluzionat cei din industria turismului. Pandemia a făcut ca majoritatea românilor să aleagă plajele autohtone, indiferent de condiţiile pe care le-au găsit.
Bilanţ mulţumitor! Vânzările de vacanţe în sezonul estival 2021 au depăşit cu 65% valoarea celor din anul 2020 şi cu 26% cifrele din anul 2019 (anul dinaintea pandemiei). Acestea sunt cifrele prezentate de cel mai mare retailer de vacanţe în staţiunile autohtone de la Marea Neagră - litoralulromanesc.ro. „2021 a fost un sezon bun, mai ales dacă ţinem cont de contextul pandemic în care ne aflăm, factor ce a influenţat planurile de vacanţă ale românilor. Putem spune că, într-o oarecare măsură, restricţiile de călătorie în destinaţii externe populare i-au determinat pe mulţi români să meargă în concediu în ţară”, spune Ionuţ Nedea, director general la litoralulromanesc.ro.
Nu doar pandemia, care a ţinut acasă mulţi români obişnuiţi să plece la mare în Bulgaria sau în Grecia, a favorizat litoralul românesc, ci şi tichetele de vacanţă, care n-au fost folosite anul trecut. Astfel, peste 1,2 miliarde de lei au ajuns anul acesta în buzunarele operatorilor din turism datorită tichetelor, scrie adevarul.ro. Cei din industria turismului susţin că există promisiuni din partea Guvernului ca, din 2022, ele să fie acordate din nou bugetarilor.
Turiştii români au căutat în sezonul estival condiţii mai bune de cazare, în special curăţenie în hoteluri. „Au fost mai preocupaţi de servicii decât de preţ. Atâta vreme cât vom pune presiune pe preţ, nu vom avea servicii de calitate”, explică specialistul. La mare căutare, cererea depăşind oferta, au fost pachetele în regim all-inclusive, primele care s-au epuizat în topul vânzărilor. Este o tendinţă a ultimilor ani ca românii să caute şi pe litoralul nostru aceste servicii complete. Majoritatea hotelurilor care s-au adaptat la noile cerinţe sunt situate în sudul litoralului, în Neptun-Olimp, Venus, Cap Aurora. Şi în sezonul estival 2021, staţiunile cele mai căutate au fost Mamaia şi Eforie Nord, în urma lor situându-se Neptun-Olimp, Venus, Costineşti, Eforie Sud şi Mangalia. Desigur, acestea sunt datele statistice stabilite în urma celor peste 200.000 de turişti (cu 31% mai mulţi ca în 2020) care au apelat la serviciile retailerului. Românii au scos din buzunar, în medie, 470 de euro pentru un sejur pe litoralul nostru, vacanţă care are o medie de 5,4 zile de cazare. „O tendinţă nouă faţă de anii trecuţi este că turiştii au evitat să aibă datele de check-in şi check-out în zilele de weekend, pentru a evita aglomeraţia de pe Autostrada Soarelui şi, în general, de pe şoselele din ţară”, dezvăluie Ionuţ Nedea. Cei mai mulţi turişti sosiţi pe litoral au venit din Bucureşti (34,26%), din Timiş (7,13%) şi din Cluj (5,75%).
Cozi uriașe pentru intrarea în Bulgaria
De ieri dimineață s-au format cozi de câțiva kilometri la punctul de trecere de la Vama Veche, după intrarea în vigoare a noilor reguli de călătorie în Bulgaria. Cetăţenilor români le este permisă intrarea numai prin puncte de trecere a frontierei unde se află personal medical bulgar, arată digi24.ro. Acestea sunt Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Bechet-Oriahovo, Turnu Măgurele-Nikopol și Vama Veche-Durankulak. Prin punctele Ostrov-Silistra, Zimnicea-Svishtov și Negru Vodă-Kardam se permitea doar intrarea persoanelor care tranzitează Bulgaria. România se află în zona verde a statelor cu risc epidemiologic, potrivit autorităţilor bulgare. Astfel, persoanelor care sosesc din zona verde li se permite intrarea pe teritoriul țării de la sud de Dunăre odată cu prezentarea unui certificat COVID digital UE valid pentru vaccinare, trecere prin boală sau test efectuat.
Un client a plătit 75.000 de euro pentru un sejur!
Agenția de turism Nordis Travel a anunțat că a vândut cea mai scumpă vacanţă a verii, un circuit Franţa - Italia, pe traseul Riviera franceză - Florenţa (Toscana), care a costat 75.000 de euro. Altă extravaganță a fost un weekend ”de lux” în Delta Dunării, care a costat 6.800 de euro pentru doi adulţi. Aceștia au ajuns cu elicopterul la un resort de 5 stele, au fost cazaţi două nopţi într-un apartament, cu mic dejun inclus, şi au făcut excursii la Pădurea Letea şi pe canale, la pescuit. De asemenea, au optat pentru cină pe barcă, la apus. Cea mai scumpă noapte de cazare pe litoralul românesc a costat 1.200 de euro, în luna august, şi a inclus cazare cu mic dejun în apartament cu jacuzzi, la un hotel de 5 stele.