Veste bună la-nceput de an pentru cei care au credite: scad ratele!
Ai un credit în lei? Află că, începând din această lună, ratele tale vor fi mai mici, iar tu vei soate mai puţini bani din buzunare. Motivul? A scăzut ROBOR la 3 luni cu 1,3%. Specialiştii conso.ro ne spun tot ce trebuie să ştim despre împrumuturile pe care le avem în lei.
Ratele la creditele în lei aflate în derulare scad datorită faptului că indicatorul de referinţă pentru majoritatea creditelor, ROBOR la trei luni, s-a redus în ultimul trimestru cu 1,3 puncte procentuale, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.
Indicatorul de referinţă s-a plasat, în ultimele două luni, sub nivelul de 2%, iar în primele două zile din acest an a fost de 1,68%. În prima şedinţă de tranzacţionare din anul trecut, ROBOR la trei luni se situa la 2,33%. Dobânzile interbancare au scăzut pe parcurusl lui 2014, însă au existat şi două perioade cu creşteri semnificative, una în ianuarie-februarie şi alta în august-septembrie.
Astfel, în trimestrul III al anului trecut, clienţii băncilor s-au confruntat cu creşteri ale ratelor la credit, pentru că ROBOR la trei luni ajunsese la valori în jur de 3%. În acest context, la începutul acestui an, dobânzile pentru creditele în lei ar trebui să scadă cu 1,3 puncte procentuale, având în vedere că majoritatea contractelor de credit pentru persoane fizice prevăd recalcularea dobânzilor trimestrial.
Creşte numărul restanţierilor la bănci
Această sădere este o veste bună mai ales pentru cei care sunt restanţieri la bănci. Numărul persoanelor care au restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a revenit pe creştere spre finalul anului 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Astfel, numărul restanţierilor persoane fizice a crescut în noiembrie 2014 cu 3,97% faţă de acceaşi lună a anului precedent, la 712.737, însă sumele restante au scăzut cu 4,4%, de la 11,4 miliarde de lei la 10,9 miliarde de lei. Din această sumă, peste 4,26 miliarde de lei erau restante în lei, circa 4,91 miliarde de lei reprezentau restanţele în euro şi restul în dolari americani şi alte valute. Comparativ cu luna precedentă, în noiembrie 2014 a fost înregistrată o creştere de 9,27%.