Veste bună pentru această categorie de români care locuiesc la bloc. Primesc un ajutor în valoare de 750 de lei din partea statului

În 2024, românii cu venituri mici au acces la un ajutor financiar de până la 750 de lei oferit de stat, pentru a instala repartitoare de căldură în apartamentele din blocuri.

 Acești români primesc un ajutor în valoare de 750 de lei / foto: arhiva
Acești români primesc un ajutor în valoare de 750 de lei / foto: arhiva

Acest sprijin face parte dintr-un proiect legislativ aprobat în Senat, care propune acordarea temporară a unui ajutor pentru a compensa costurile asociate achiziției și montării acestor sisteme în imobilele conectate la rețelele centrale de încălzire sau dotate cu surse proprii de energie termică.

Inițiativa se adresează persoanelor vulnerabile, oferindu-le posibilitatea de a primi o sumă maximă de 750 de lei în 2024.

Banii sunt destinați exclusiv instalării de repartitoare

Acești bani sunt destinati exclusiv achiziționării și instalării de repartitoare de căldură. Suma va fi acordată doar după ce o firmă autorizată efectuează montarea acestor sisteme și beneficiarii prezintă procesul-verbal de montare și factura corespunzătoare.

Beneficiarii acestei măsuri pot fi persoanele și familiile cu venituri sub 2.000 de lei pe membru de familie, incluzând anumite condiții legate de vârstă și capacitatea de muncă, cu o limită de vârstă stabilită la 60 de ani.

Bugetul alocat pentru această inițiativă, conform Ministerului Energiei, este de 375 de milioane de lei.

În plus, proiectul de lege propune prelungirea termenului pentru instalarea sistemelor de măsurare pentru consumul individual de energie în locuințele conectate la rețelele centralizate, amânare valabilă până la 31 decembrie 2024.

 O parte dintre pensionari pierd un ajutor important oferit de stat

Începând cu 1 ianuarie 2024, o mare parte dintre pensionarii din România se vor confrunta cu pierderea unui sprijin financiar vital acordat de stat, iar această situație survine ca rezultat al schimbărilor aduse în procesul de ajustare a pensiilor.

Un număr semnificativ de pensionari care beneficiau de vouchere pentru alimente vor constata că acestea nu vor mai fi încărcate pe cardurile lor din cauza deciziei de a nu modifica plafonul alocat acestui sprijin financiar.

Până în prezent, acești pensionari primeau 250 de lei o dată la două luni, transferați pe cardurile distribuite anterior de către Poșta Română. În cursul acestui an, au fost acordate cinci tranșe în februarie, aprilie, iunie, august și octombrie, iar ultima tranșă este programată pentru luna decembrie.

Această schimbare în politicile de indexare a pensiilor, prevăzută pentru anul viitor, presupune că pensiile vor fi actualizate conform ratei inflației.

În același timp, plafonul pentru voucherul destinat alimentelor va rămâne neschimbat. Această decizie înseamnă că, deși pensiile vor crește în concordanță cu inflația, beneficiarii voucherelor nu vor beneficia de aceeași ajustare financiară.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net