Veste bună pentru chiriași! Prețurile apartamentelor nu vor mai crește în toamna aceasta

Ultima actualizare:

    Pentru prima dată, studenții nu vor pune presiune pe piața imobiliară. Specialiștii se așteaptă chiar la scăderi de prețuri Foto: Shutterstock
Pentru prima dată, studenții nu vor pune presiune pe piața imobiliară. Specialiștii se așteaptă chiar la scăderi de prețuri Foto: Shutterstock

Ne obișnuisem ca în fiecare toamnă, odată cu începutul unui nou an universitar, prețurile chiriilor din marile orașe să crească galopant, cu 10-15%. Iată că în 2020 pandemia a schimbat situația. Prețurile nu au crescut, nu vor crește, ba chiar vor scădea, estimează specialiștii în imobiliare.

Majoritatea universităților din țară anunță că, cel puțin o perioadă, cursurile se vor desfășura la distanță, online, pentru a preveni riscurile contaminării cu SARS-CoV-2. În aceste condiții incerte, mii de studenți preferă să rămână în localitățile de domiciliu, astfel că piața chiriilor din marile centre universitare este în cădere liberă. „Este primul an în care studenții nu mai aduc o presiune pe piață. Prețurile chiriilor nu vor crește în acest an, chiar vor scădea. În acest moment, ele sunt la nivelul anului trecut, iar scăderea se va observa pe la mijlocul lui octombrie, căci piața imobiliară are inerție. Când proprietarii vor vedea că nu au vizionări și oferte, vor fi nevoiți să scadă prețul”, explică Robert Dobrescu, șeful agenției Nobila Casă Răsăriteană din București.  

14.000 de apartamente își așteaptă chiriașii 

Potrivit imobiliare.ro, aproape 14.000 de apartamente erau disponibile pentru închiriere la începutul acestei luni în 4 dintre cele mai mari centre universitare din țară: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Cele mai căutate rămân garsonierele și apartamentele cu două camere.  

  • În Capitală, garsonierele se închiriază cu 200-300 de euro, două camere cu prețuri pornind de la 250 de euro, iar trei camere cu 300-500 de euro. „Cele mai ieftine zone sunt Chitila, Rahova, Ferentari sau Giurgiului, unde cererea e mică”, spune agentul imobiliar.  
  • Cele mai ieftine zone din Cluj sunt cartierele Florești, Baciu, Gruia sau Dâmbul Rotund. Aici, pentru două camere plătești în medie 400 de euro, mai puțin decât în toamna anului trecut.  
  • În Iași, piața chiriilor se menține la același nivel cu anul trecut. În cartierele Frumoasa, Dacia, Canta sau Alexandru cel Bun găsești locuințe cu 2 camere la sub 300 de euro pe lună. 
  • În Timișoara, printre cele mai ieftine zone se numără Traian, Piața Maria, Freidolf și Plăvăț II. Prețurile sunt și aici sub 300 de euro.  

Ce caută studenții 

Un studiu realizat de Storia în perioada august-septembrie arată că 44% dintre studenți își doresc un apartament cu două camere, 42% preferă o garsonieră și doar 9% caută 3 camere. Cei mai mulți vor locui singuri (37%), cu colegi (32%) sau cu partenerul/familia (27%). În ceea ce privește suma lunară alocată chiriei, 59% vor să se încadreze între 151 și 300 de euro, 23% caută o locuință sub 150 de euro, iar 18% sunt dispuși să aloce un buget de peste 300 de euro. Întrebați ce așteptări au, respondenții au spus că vor să fie aproape de mijloacele de transport în comun (53%), de facultate (53%), de centru (21%) sau de locul de muncă (13%). În același timp, la noua locuință caută să aibă un preț bun, să fie complet mobilată, să fie renovată recent și să aibă terasă sau balcon. 

Cei mai mulți chiriași caută apartamente cu două camere
Cei mai mulți chiriași caută apartamente cu două camere

Recomandări pentru proprietari 

Ca regulă principală, cele mai căutate apartamente sunt cele din apropierea mijloacelor de transport în comun, a facultăţilor, magazinelor, farmaciilor şi parcurilor. Zona în care e situat blocul, etajul la care ai apartamentul, toate acestea dictează preţul. Însă la fel de importantă este amenajarea interioară. Dacă primele aspecte nu le poţi schimba, dotările şi designul stă în puterea ta să le faci atractive. „Confortul interior a început să fie foarte important în alegerea locuinței. La fel și locul de parcare. Oamenii au început să ceară lucruri în plus, vor mobilier cât mai modern, mai versatil, vor spațiu verde în jurul blocului, supermarketuri etc”, spune Robert Dobrescu. 

  • Dotează locuinţa cu electronice şi electrocasnice necesare. Prea puţini chiriaşi vor accepta să se mute la tine dacă nu ai cuptor cu microunde, frigider sau televizor. 
  • Ordinea şi curăţenia sunt esenţiale. E indicat să dai cu „o mână” de lavabil pe pereţi, să repari ce e stricat prin casă şi să renunţi la lucrurile inutile, care doar ocupă spaţiul.  

O locuință curată, aerisită și frumos mobilată are mai multe șanse să-și găsească un chiriaș
O locuință curată, aerisită și frumos mobilată are mai multe șanse să-și găsească un chiriaș
  • Dacă nu ai ofertă, revizuiește-ți politica de preț. E mai important ca imobilul să producă, decât să aștepți o chirie pe care nu o poți obține. 
  • Ţine legătura cu administratorul blocului şi cu vecinii pentru a vedea câte persoane ocupă, cu adevărat, spaţiul închiriat. De asemenea, verifică periodic dacă utilităţile sunt plătite la timp.  

Sfaturi pentru chiriași 

  • Încheiaţi contract de închiriere. În el sunt stabilite condiţii clare, care protejează atât chiriaşul de o eventuală evacuare sau de majorarea chiriei, cât şi proprietarul, în cazul în care nu i se plăteşte chiria la timp. „Să dai banii semnând pe un şerveţel sau nesemnând deloc nu e ok”, spune Robert Dobrescu. 
  • Contractul se încheie pe o perioadă fixă, iar chiria trebuie să rămână constantă cel puţin un an de zile. 
  • La început, e bine să încheiaţi un proces verbal de predare-primire, în care să fie menţionate obiectele din casă şi starea acestora. Procesul poate fi însoţit de fotografii. 
  • Dacă ai bani şi eşti dispus să plăteşti un avans mai mare de 3 luni, poţi beneficia de discount. 
  • Garanţia cerută de proprietar ar trebui să reprezinte valoarea utilităţilor pe cel puţin două luni. „Ea e normală, în condiţiile în care cheltuielile de întreţinere vin la mult timp după plecarea chiriaşului. Astfel, acesta din urmă să nu se mai aştepte să primească banii înapoi”, explică specialistul.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net