Veste bună pentru toți românii cu rate. Ce schimbări se anunță în perioada următoare

Ultima actualizare:

Banca Naţională a României a comunicat că există posibilitatea ca ratele plătite de români să înregistreze o scădere, cu condiţia ca anumite aspecte să se alinieze într-un mod favorabil. Cu toate acestea, economiştii exprimă îndoieli cu privire la fezabilitatea acestui scenariu.

Ratele românilor la bănci ar putea scădea / foto: Pixabay
Ratele românilor la bănci ar putea scădea / foto: Pixabay

Conform unui raport emis de BNR, aproximativ 200.000 de clienţi ai instituţiilor bancare întâmpină dificultăţi în achitarea ratelor la creditele contractate.

Diminuarea ratelor e posibilă doar dacă inflația scade

BNR subliniază că o eventuală diminuare a ratelor ar fi posibilă doar în cazul în care inflaţia va înregistra o scădere semnificativă în următoarele două luni, conform datelor furnizate recent de către Institutul Național de Statistică (INS), inflația atingând un nivel de peste 7% în ultima perioadă.

Spre exemplu, pentru un împrumut în valoare de 210.000 de lei, un client al unei bănci plătea o rată lunară de 1.172 lei în ianuarie 2022. În decursul unui an, această rată a crescut până la 1.900 lei, pentru ca la începutul acestui an să fie în jurul sumei de 1.600 lei.

O eventuală reducere a dobânzii anuale efective ar determina ca persoana respectivă să plătească aproximativ 1.300 lei lunar în lunile următoare.

Cu toate acestea, experţii în economie atrag atenţia că realizarea acestui scenariu este dificilă având în vedere creşterea constantă a preţurilor înregistrată în ultima perioadă.

Astfel, conform informaţiilor oferite de BNR, există în continuare români care se confruntă cu dificultăţi în privinţa plăţii ratelor. Numărul clienţilor care înregistrează întârzieri la achitarea acestor rate se ridică la aproximativ 200.000, iar acest număr ar putea să crească.

Prognozele indică posibilitatea ca până în 2025 să se înregistreze o dublare a acestui număr, ceea ce ar reprezenta un procent de peste 10% din totalul celor care deţin credite.

Câți români au credite ipotecare

În decursul a 15 ani, numărul persoanelor înregistrate cu credite ipotecare a crescut cu 260%, între decembrie 2008 și martie 2023, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR). În același interval, numărul românilor cu credite de consum a înregistrat o scădere cu 47% față de decembrie 2008. În total, îndatorarea românilor a atins aproximativ 190 miliarde lei.

Creditele ipotecare reprezintă peste jumătate (56%) din această sumă, în timp ce creditele de consum reprezintă 33% din totalul îndatorării populației. În 2008, îndatorarea populației era de aproximativ 100 miliarde lei, din care peste 70% erau credite de consum și doar 20% erau credite ipotecare.

În perioada martie 2022 - martie 2023, numărul de debitori unici cu credite ipotecare a rămas constant, înregistrând aproximativ 556,000 de debitori, marcând prima dată în ultimii 15 ani când nu s-a observat o creștere anuală.

În același timp, numărul debitorilor cu credite de consum a scăzut ușor (-2%) în ultimul an, în concordanță cu trendul din ani precedenți, datele statistice ale BNR indicând aproximativ 1,67 milioane de persoane care aveau contractate credite de consum la sfârșitul primului trimestru din 2023.

Astfel, în total, peste 2 milioane de români se află în situația de a avea credite ipotecare și de consum, gestionând lunar achitarea ratelor aferente acestora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net