Veste excelentă pentru părinții din România care au copii mai mici de 8 ani. Câte zile libere vor avea

Senatorii au adoptat marți, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege prin care salariații care au în îngrijire copii cu vârsta de până 8 ani să poată avea un program mai flexibil la job. Ei ar putea avea posibilitatea ca patru zile pe lună să lucreze de acasă. 

Angajații care au copii până în 8 ani ar putea munci legal de acasă / foto: Pixabay
Angajații care au copii până în 8 ani ar putea munci legal de acasă / foto: Pixabay

Inițiativa legislativă fost adoptată cu 96 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere. 

Zilele de telemuncă se pot lua cu o cerere

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea Codului muncii, în sensul instituirii unor forme flexibile de lucru pentru părinții salariați, cu vârsta maximă de 8 ani.

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, arată proiectul adoptat de către senatori.

Sursa menționată mai spune și că atunci când ambii părinți sau reprezentați legali sunt salariați cererea va fi „însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”.

„Susținere a natalității și a familiillor cu copii”

Senatoarea Alina Ghorghiu proiectul are o directivă care trebuia să fie transpusă încă din luna august anul trecut, de către Ministerul Muncii, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

„Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a spus Alina Gorghiu, citată de news.ro.

Senatoarea PNL a adăugat că speră ca legea să fie adoptată în regim de urgenţă şi de Camera Deputaţilor, for decizional pe iniţiativa legislativă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net