Acte necesare pentru ieșirea din țară cu un copil minor. Ce trebuie să știe părinții care călătoresc în străinătate

Ce acte sunt necesare pentru ieșirea din țară cu un copil minor? Minorii pot călători în afara țării, însă doar însoțiți de părinți sau reprezentanții legali, potrivit legislației privind regimului liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Iată care sunt actele necesare.

Ai nevoie de mai multe acte pentru a putea călători cu un copil minor Foto: Pixabay.com
Ai nevoie de mai multe acte pentru a putea călători cu un copil minor Foto: Pixabay.com

Ce acte sunt necesare pentru a ieși din țară cu un minor

Conform reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Română, un minor care are peste ani 14 ani poate să plece în străinătate în baza documentului de călătorie individual valabil (paşaport sau carte de identitate), dar numai însoţit sau cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, scrie Observator news.

Dacă minorul nu este însoțit de cel puțin unul dintre părinți și nici nu există vreo procură în acest sens, se vor informa părinții sau reprezentanții legali și le se va comunica faptul că au obligația de a-l prelua pe minor cât mai repede posibil.

Dacă minorul are peste 14 ani și este însoțit de ambii părinți la ieșirea din țară, nu este nevoie de documente suplimentare, ci doar de buletinul acestuia. 

Dacă minorul este însoțit doar de un părinte, va trebui ca acesta să aibă un document prin care să ateste că are întreaga răspundere pentru situație. Aici există mai multe documente posibile, în funcție de situație. Fie o declarație de la celălalt părinte prin care își exprimă acordul ca minorul să părăsească țara, fie un certificate de deces, în cazul în care celălalt părinte a murit.

Când este nevoie de procură

Atunci când minorul va pleca în străinătate fiind însoțit doar de către un părinte, trebuie să se întocmească un document prin care celălalt părinte își dă acordul pentru călătorie. Documentul poartă numele de „procură pentru copil minor”.

În cazul în care minorul va ieși din țară alături de o persoană terță, acea persoană are nevoie de un cazier judiciar. În plus, sunt necesare declarațiile ambilor părinți. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net