Pregăteşte-ţi de pe acum vacanţa în străinătate
Ultima actualizare:
Probabil că mulţi dintre noi ne facem deja planuri pentru vacanţa de vară, iar un concediu în străinătate presupune, înainte de toate, călătoria cu avionul sau cu maşina personală. Pentru a nu avea surprize neplăcute la aeroport sau la graniţă, ar trebui să respecţi câteva reguli de aur. Iată la ce să fii atent ca să ai o vacanţă fără bătăi de cap!
- Alege o vacanţă în rate - În loc să faci un credit de nevoi personale la o bancă sau să împrumuţi bani de la prieteni, mai bine optezi pentru o vacanţă în rate cu dobândă zero. Foarte multe agenţii de turism au încheiat parteneriate cu băncile şi îţi oferă posibilitatea achitării sejurului prin carduri de credit fără dobândă. Perioada de rambursare a banilor împrumutaţi poate fi şi de până la 12 luni.
- Cumpără din timp biletele de avion – În cazul în care vei călători cu avionul, dacă vrei să economiseşti bani, recomandat este să cumperi biletele din timp. Intră pe Internet şi accesează site-urile care îţi oferă posibilitatea de a alege destinaţia, de a compara preţurile, de a face o rezervare în perioada în care vrei să călătoreşti şi de a opta pentru o anumită companie aeriană.
- Atenţie la bagaje- După ce ai ales compania aeriană cu care vei zbura, este foarte important să te interesezi dacă dimensiunea bagajelor pe care vrei să le iei cu tine este acceptată. Cântăreşte bagajul înainte de a pleca spre aeroport pentru a evita taxarea suplimentară, în cazul în care depăşeşti limitele de greutate impuse.
- Care sunt obiectele interzise la bord - Este foarte important de ştiut că există o listă a obiectelor interzise la bordul aeronavelor. Această listă poate fi diferită în funcţie de compania aeriană, astfel că e recomandat să ceri un exemplar pe care să-l studiezi cu atenţie înainte de a începe să-ţi faci bagajele.
- Ce acte trebuie să ai la tine – Înainte de plecare interesează-te dacă în ţara în care vrei să călătoreşti ai nevoie de viză turistică. De asemenea, este posibil ca viza turistică să fie necesară şi pentru toate escalele sau ţările pe care le tranzitezi. Nu uita acasă actul de identitate, paşaportul, viza turistică, biletul de avion, dacă este imprimat pe hârtie şi asigurarea medicală. Alte documente de care s-ar putea să ai nevoie: certificatul veterinar sau carnetul de sănătate în cazul transportului animalelor, avizul medicului pentru zbor în cazul femeilor însărcinate, împuternicirea pentru însoţirea unui minor etc.
- Nu uita documentele de călătorie - Pentru a traversa ţările din Uniunea Europeană vei avea nevoie de documentele tale şi de cele ale maşinii. Astfel, nu uita acasă cartea de identitate sau paşaportul, talonul maşinii, permisul tău de conducere, dovada achitării în ţară a RCA-ului, dovada achitării poliţei Casco, dacă e cazul, dovada achitării taxelor de drum sau de autostradă din ţările pe care le tranzitezi. Acestea se cumpără fie de la graniţă, fie de la benzinării. Dacă pleci cu maşina firmei la care lucrezi, vei avea nevoie şi de o procură specială din partea proprietarului autoturismului. Acest act se întocmeşte la notariat, în România.
- Stabileşte din timp traseul - Dacă pleci cu maşina personală, ar trebui să stabileşti din timp traseul pe care îl vei urma până la destinaţie. Iată un exemplu: dacă vrei să ajungi cu maşina de la Bucureşti la Praga, vei ieşi din ţară pe la Arad, prin punctul de frontieră Nădlac. Apoi, mergi pe autostradă până la Budapesta (Ungaria), te îndrepţi către localitatea Gyor, apoi o iei spre Bratislava (Slovenia), Brno (Cehia) şi Praga. După ce ai văzut care este traseul, interesează-te despre starea drumurilor din fiecare ţară prin care treci şi vezi care sunt limitele de viteză.