Anunțul care i-a înfuriat pe români! Crește vârsta de pensionare. Ce spune şeful Casei de Pensii

Ultima actualizare:

Vin vești proaste pentru români de la Casa Națională de Pensii Publice: crește vârsta pentru pensionare. Explicațiile oferite de șeful instituției.

Vârsta de pensionare va fi egalizată între femei și bărbați Foto: Facebook
Vârsta de pensionare va fi egalizată între femei și bărbați Foto: Facebook

Vârsta de pensionare va fi egalizată între femei și bărbați

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice Daniel Baciu a anunțat că vârsta de pensionare va creşte. Mai exact, așa cum prevede PNRR-ul, vârsta de pensionare va fi egalizată între femei și bărbați. Practic, femeile vor ajunge şi ele să se pensioneze la 65 de ani.  Totul se va face, însă eşalonat până în 2035 şi nu va fi vorba de o creştere abruptă, scrie antena3.ro.

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani, urmând ca aceasta să crească, etapizat, până în 2030, la 63 de ani. Apoi, din 2035, femeile se vor retrage din activitate la 65 de ani, ca bărbaţii, potrivit măsurii incluse în PNRR.

Ce declară șeful Casei de Pensii

Un român plătit cu salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuţii, o pensie de stat de 1.275 de lei. În ceea ce privește vârsta de pensionare, șeful Casei de Pensii a subliniat faptul că o egalizare a vârstei de pensionare, asumată în PNRR, va fi atinsă eșalonat până în 2035.

,,Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevede PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani", a subliniat șeful Casei de Pensii.

Modificări la stagiul de cotizare

Șeful Casei de Pensii a explicat care sunt modificările în ceea ce privește stagiul de cotizare. ,,Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem este că acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii", a mai spus Daniel Baciu.

Puteți afla când vă puteți pensiona

Când mă pot pensiona, este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat. Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net