Veste proastă pentru milioane de români! Facturile la energie vor crește din toamnă. Cine va fi afectat direct

Guvernul ia în calcul să elimine plafonul de 68 de bani pentru cei care au un consum mic la curent, de până în 100 de kWh, motiv pentru care aproape cinci milioane de familii ar putea plăti facturi mai mari din toamnă. Astfel, plățile ar putea crește cu aproape 20%.

Facturi mai mari la energie Foto: GettyImages
Facturi mai mari la energie Foto: GettyImages

Ar putea crește facturile la energie

Dacă acum plătim pentru un consum de până la 100 kWh 68 de bani pe kWh, din toamnă am putea plăti mai mult. La o factură de 90 de kWh, spre exemplu, acum plătim 61 de lei, însă o dată cu eliminarea acestui plafon factura ar putea fi cu 11 lei mai scumpă, scrie Observatornews.ro. Treptat, vor fi eliminate şi celelalte plafoane de 80 de bani pe kWh pentru un consum de până la 255 de kWh şi plafonul de 1,30 de lei pentru un consum mai mare.

Sebastian Burduja ministrul Energiei a avut pe 3 august o întâlnire cu reprezentanţii ANRE pe marginea acestui subiect. Tot din toamnă am putea plăti cu 4% mai mult şi pentru energia termică şi asta pentru că TVA-ul în acest caz ar putea creşte de la 4 la 9%.

Crește și TVA-ul la cărți, alimente tradiționale și mâncare pentru animale

În perioada următoare, cabinetul Ciolacu urmează să dea două ordonanțe de urgență, una pentru restructurarea din aparatul de stat, alta vizând o serie de măsuri fiscale, îndeosebi creșteri de TVA.

Creșterea TVA de la 4 la 9% ar urma să se facă de la 1 septembrie 2023, iar majorarea celui de 9 la 19% din i ianuarie 2024. 

Va crește TVA-ul pentru: locuințe cu valoare până la 120.000 de euro, alimente bio tradiționale, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură, lemn de foc, rumeguș, vreascuri, energie termică, manuale solare, cărți, ziare și reviste, bilete la castele, muzee, grădini, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinema, activități sportive, transport în scop turistic și de agrement.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Coadă la Caritas, în faţa sediului ziarului "Mesagerul Transilvan"
image
image
image
image
image
image
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net