Veste proastă pentru români! Vor avea mai puține zile libere
Guvernul are în plan, pe lângă impozitarea marilor salarii, să reducă numărul de zile libere pe care le are un angajat în fiecare an. Legea se află deja pe masa parlamentarilor.
Parlamentarii, care au inițiat acest nou proiect de lege spun că, orice prevedere suplimentară privind zile libere suportate de angajator, înseamnă cheltuieli pe seama profitului unei companii.
Practic, se arată în motivarea proiectului de lege, creșterea numărului de zile libere ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilă înspre pierderi și faliment.
Așadar, spun inițiatorii legii, orice astfel de nouă reglementare, trebuie să fie însoțită de măsuri compensatorii precum:
suportarea cheltuielilor salariale din bugetul consolidar
compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contribuții obligatorii pe forța de muncă aferente zilelor nelucrătoare
alte deducere sau facilități.
Ce zile libere de la stat mai sunt în 2023
Până în prezent, în 2023 românii au avut șapte zile libere de la stat și mai urmează să mai aibă încă opt până la finalul anului. Iată care sunt acestea:
1 iunie (joi) — Ziua Copilului
4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023
Românii au dreptul și la alte zile libere
Codul Muncii prevede și că, românii, vor mai putea beneficia de alte două zile libere extra pentru două dintre cele trei sărbători religioase anuale, zilele fiind declarate de alte culte religioase legale, în afară de cele creștine, pentru membrii acestora.
Pentru cei care lucrează în libere legale, legea prevede o remunerație suplimentară la salariu, astfel încât ziua lucrată să fie plătită dublu.
Angajații au, de asemenea, dreptul la zile de concediu de odihnă, durata minimă fiind de 20 de zile lucrătoare.
Pe lângă zilele libere menționate anterior, românii mai pot beneficia de alte zile libere, plătite în cazul unor evenimente speciale în familie, cum ar fi căsătoria (5 zile libere), nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile libere), decesul soțului sau al unei rude, până la gradul al doilea inclusiv (3 zile libere).