Vești bune pentru români! Veniturile cresc semnificativ de la 1 martie

Luna martie vine cu bani în plus pentru mai mulți români. De miercuri, 1 martie, indemnizația de șomaj, cea pentru creșterea copilului, dar și venitul minim garantat ar trebui să crească cu aproape 14 procente. Adică cu rata medie a inflației din 2022. 

Vor crește indemnizațiile de șomaj și cele pentru creșterea copilului, de la 1 martie Foto: Facebook
Vor crește indemnizațiile de șomaj și cele pentru creșterea copilului, de la 1 martie Foto: Facebook

Care este explicația creșterii veniturilor

Legislația privind actualizarea anuală a Indicatorului Social de Referință (ISR) a fost modificată în 2021, astfel încât începând de anul trecut, în fiecare an de 1 martie toate ajutoarele sociale care se calculează în funcție de acest indicator se majorează cu rata inflației. Cum în 2022 inflația a atins niveluri record și veniturile bazate pe ISR care considerabil.

Cât crește indicele de referință

Indicele social de referință ar urma să crească de la 525 de lei la 598 de lei. Cu alte cuvinte, mamele care beneficiază de indemnizația minimă pentru creșterea copilului ar putea primi în plus aproximativ 180 de lei de la 1 martie. 

De asemenea, un român care a rămas fără loc de muncă, și care are o vechime de 20 de ani, ar putea primi în plus la șomaj 73 de lei.  În cazul celor care trăiesc cu venitul minim garantat, indexarea cu rata medie a inflației le-ar putea aduce în plus între 20 de lei și 76 de lei pe lună, asta în funcție de numărul membrilor familiei. 

Venitul minim garantat este reglementat prin Legea 416/2001, iar de la 1 martie 2023 va avea următoarele valori: 169 de lei pentru o singură persoană, 305 lei pentru familiile din două persoane, 427 lei pentru cele cu trei persoane și 529 de lei pentru familile cu patru persoane. 630 de lei vor primi cele formate din cinci persoane. 

Citește continuarea articolului pe adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Copil pregatit de scoala (Freepik com) jpg
image
image
image
image
image
image
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net