Vești bune pentru românii care vor să cumpere mașini la mâna a doua. Se dă lege nouă!

Veștile sunt bune pentru categoriile de români care aleg să își achiziționeze mașini second-hand. Începând de astăzi, 29 mai 2023, a intrat în vigoare legea care le interzice vânzătorilor de autoturisme să mai dea kilometrajul mașinii înapoi.

Veste bună pentru românii care cumpără mașini la mâna a doua / foto: Pixabay
Veste bună pentru românii care cumpără mașini la mâna a doua / foto: Pixabay

Românii care nu respectă această regulă se pot alege cu amenzi în valoare de până la 5.000 de lei. Mai mult decât atât, dacă autoturismul pus la vânzare a suferit diverse avarii, vânzătorul este obligat să informeze partea cealaltă cu privire la acest aspect. Iată ce se va întâmpla începând cu anul viitor.

Românilor le este interzis să dea kilometrajul mașinii înapoi

Foarte mulți șoferi români care decid să-și vândă autoturismul apelează deseori la cea mai veche tehnică, și anume cea de a da kilometrajul mașinii înapoi. Din fericire pentru cumpărători, acum nu vor mai putea fi „păcăliți”, datorită noii legi care a intrat în vigoare. 

Începând cu anul 2024, românii care vând mașini nu vor mai putea să le dea kilometrajul înapoi. Registrul Auto Român va gestiona un regim electronic în care se vor regăsi dosarele mașinilor. Astfel, valorile indicate de odometrele maşinilor înregistrate sau înmatriculate în România, mai exact contoarele responsabile cu măsurarea distanţei parcurse vor putea fi regăsite în acest dosar.

Mai mult decât atât, dacă autoturismul pus la vânzare a suferit anumite daune, proprietarul va fi obligat prin lege să înmâneze cumpărătorului un certificat eliberat de RAR, în baza informațiilor din registrul electronic.

Românii nu mai au voie să dea înapoi kilometrajul mașinii / foto: Pixabay
Românii nu mai au voie să dea înapoi kilometrajul mașinii / foto: Pixabay

Documentul amintit anterior se eliberează contra-cost. În el, cumpărătorul va putea regăsi istoricul citirii odometrului și alte informații despre existența unui incident care a condus la apariția problemelor la mașină, precum: avarii puternice la sistemele de siguranță sau la sistemul de frânare.

Cum va fi transmisă modificarea kilometrajului

Important de știut pentru românii este faptul că operatorii economici autorizați sunt obligați să transmită Registrului Auto Român informații despre valorile pe care le indică la kilometrajul mașinii, dar și existența anumitor daune.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
sticla ketchup1 jpg
cosmos 7682504 1280 jpg
condimente pixabay jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
Ziua Regalităţii  10 Mai, ziua cu triplă semnificaţie istorică jpeg
Muste insecticide larvicide capcane scaled jpg
izvorul tamaduirii ce nu ai voie sa faci in aceasta zi sfanta ca pastele 1 jpg jpeg
icoana Izvorul Tamaduirii
image
actualitate.net
image
actualitate.net