Victor Ponta: «E o certitudine, Guvernul va trage prima tranşă şi din noul acord cu FMI»
Liderul pesedist a afirmat, după o întâlnire a delegaţiei USL cu reprezentanţii Fondului, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, că Guvernul a dus ţara "cu zăhărelul" înaintea încheierii acordului de tip preventiv, atunci când a afirmat că nu va utiliza suma pusă la dispoziţie.
"În afara celor 20 miliarde din împrumutul anterior, folosiţi deja de Guvernul Boc, am fost duşi ca de fiecare dată cu zăhărelul, că ni s-a spus prima dată că nu avem nevoie de acord cu FMI, apoi că e doar o plasă de siguranţă şi până la urmă am luat toată plasa, şi acum ni s-a spus că este un acord de tip precautionary şi că nu vom utiliza banii, dar Guvernul Boc a folosit şi 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI. Cu tot cu dobânzi vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foarte puţini la români şi foarte mulţi la clienţii politici ai PDL", a spus el.
Întrebat de unde are această informaţie, Ponta a răspuns: "Este o certitudine, Guvernul Boc trebuie să tragă imediat prima tranşă din acest acord. Aşa se discută, pe baza folosirii acestor fonduri se construieşte (la Guvern - n.r.) reducerea deficitului la 4,4% anul acesta şi la 3% anul viitor".
România a ieşit din recesiune şi va menţine ritmul reformelor, deoarece nu este încă momentul de a sărbători cu şampanie, provocarea Guvernului fiind să nu facă "niciun pas înainte", să deruleze o politică prudentă şi să nu se întoarcă la populism, le-a spus, luni, premierul Emil Boc oficialilor FMI.
Împreună cu ministrul Finanţelor, şeful Guvernului i-a primit, la Palatul Victoria, cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Şeful delegaţiei Fondului la Bucureşti, Jeffrey Franks, l-a asigurat pe Boc că FMI apreciază eforturile Guvernului de a respecta programul convenit şi a creşte din punct de vedere economic.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti în perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.
În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.